Cum este vazuta Theresa May, viitorul premier britanic, de la Bruxelles: Rece, competenta si hotarata

Marti, 12 Iulie 2016, ora 19:58
4979 citiri
Cum este vazuta Theresa May, viitorul premier britanic, de la Bruxelles: Rece, competenta si hotarata
Foto: Twitter/Theresa May

Dupa votul pe Brexit, rolurile s-a inversat dramatic intre UE si UK. In trecut, ministerele britanice priveau de la distanta, reci, dramele de la Bruxelles, cum ar fi problema Greciei sau criza refugiatilor.

Britanicii observau, cu o spranceana ridicata, amenintarile si tensiunile dintre colegii lor de la Bruxelles. Insa in saptamanile de dupa referendumul pe Brexit, rolurile s-au inversat, relateaza BBC.

Restul uniunii a ramas cu gura cascata cand a vazut haosul de pe scena politica britanica si da, UK a fost comparat cu Grecia, dar fara vremea superba.

Ce fel de premier al Marii Britanii ar putea fi Theresa May: De la razboi la joburi si taxe

Cand vine vorba despre reactia UE la faptul ca Theresa May - actualul ministru de Interne - va deveni urmatorul premier al Marii Britanii, jurnalista BBC Katya Adler sustine ca liderii de la Bruxelles au decis mai intai sa priveasca, sa astepte si abia apoi sa actioneze.

"Vom actiona vizavi de Theresa May cand efectiv va face ceva", a declarat o sursa de la Bruxelles.

Theresa May spune ca va respecta rezultatul referendumului britanic, insa luni cancelarul german Angela Merkel a insistat ca UK sa explice rapid cum vede pe viitor relatia sa cu UE. Merkel si alti lideri europeni vor sa stie, de exemplu, daca Theresa May vrea sau nu acces deplin la piata unica a Uniunii.

Daca vrea acces la piata unica, atunci UK va trebui sa respecte in continuare libertatea de miscare a cetatenilor europeni, inclusiv accesul la piata muncii din Marea Britanie.

Brexit: Ministrul britanic de Externe avertizeaza - Pierderea accesului la piata UE va fi catastrofala

Acest lucru, desigur, ar fi impotriva dorintelor unui numar mare de sustinatori ai Brexit-ului, iar Theresa May deja s-a pozitionat la Bruxelles impotriva imigrantilor, in cadrul intalnirilor la care a participat in calitate de ministru britanic de Interne.

Surse europene au spus despre May ca este o persoana pragmatica si un dur negociator. De asemenea, presa a numit-o chiar varianta britanica a Angelei Merkel. "Rece, competenta si hotarata", a descris-o ziarul italian Il Sole.

David Cameron, demisie cu cantec: A fredonat vesel dupa ce a anuntat ca-i da stafeta lui May (Video)

Fara negocieri rapide

Cei de la Bruxelles recunosc ca Theresa May (despre care se spune ca mereu a venit bine pregatita la intalniri) probabil nu va ceda presiunilor UE de a demara negocierile oficiale pentru Brexit inainte de a organiza ample consultari.

Aceste consultari vor avea loc atat in UK si la Bruxelles, cat si cu alte state europene individual - ar putea urma chiar un tur al capitalelor UE, iar Comisia Europeana (CE) nu este prea incantata de aceasta idee.

Cine e Theresa May, primul premier-femeie al UK dupa Margaret Thatcher: Promite sa faca din Brexit un succes

Comisia a transmis Marii Britanii, dupa referendum, ca nu vor exista negocieri fara o notificare oficiala - adica invocarea Articolului 50 de catre Londra -, insa acum realizeaza ca nu poate face prea multe pentru a opri consultarile informale.

Liderii UE "frustati" se mai linistesc la gandul ca, odata ce va incepe procesul oficial de plecare a Marii Britanii, Uniunea Europeana - nu UK condus de Theresa May - va fi in pozitia de conducere.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Theresa May Bruxelles, #Theresa May UE, #Theresa May negocieri UE , #premier Marea Britanie
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Vreti sa stiti "Cum este vazuta Theresa May" ?