Noul Guvern al Marii Britanii: Boris Johnson, ministru de Externe dupa ce a militat pentru Brexit

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 22:02
11759 citiri
Noul Guvern al Marii Britanii: Boris Johnson, ministru de Externe dupa ce a militat pentru Brexit
Foto: Twitter/Theresa May

Theresa May este de miercuri seara noul premier al Marii Britanii. Ea nu a pierdut vremea dupa ce a preluat stafeta de la David Cameron si a inceput sa-si formeze Cabinetul.

Primul ministru anuntat a fost Philip Hammond, care preia conducerea Finantelor, transmite The Guardian.

El il inlocuieste astfel pe George Osborne, care nu primeste niciun loc in Guvern.

Hammond a fost ministru de Externe in Cabinetul lui David Cameron si a facut campanie pentru ramanerea Marii Britanii in UE. Are o bogata experienta politica, fiind parlamentar din 1997.

In fotoliul Afacerilor Externe a fost desemnat Boris Johnson, fostul primar al Londrei, care a sustinut campania pro-Brexit. Pana de curand, numele sau era vehiculat ca posibil premier dupa plecarea lui David Cameron.

Michael Fallon ramane la conducerea Ministerului Apararii, iar Amber Rudd va fi ministrul de Interne.

Liam Fox, fost ministru al Apararii in 2010-2011, va conduce noul minister pentru Comert International, o pozitie-cheie in contextul in care Marea Britanie trebuie sa negocieze acorduri comerciale cu statele membre UE.

De asemenea, David Davis ar urma sa fie numit ministru pentru Brexit, o pozitie creata de Theresa May special pentru gestionarea iesirii din Uiunea Europeana.

Primul discurs al Theresei May din postura de premier

Theresa May, in cadrul primului discurs din postura de premier, i-a adus un omagiu predecesorului sau David Cameron, pe care l-a descris drept "un prim-ministru grozav si modern".

May a transmis un mesaj de uniune si solidaritate catre Scotia, in conditiile in care regiunea da semnale ca vrea sa iasa de sub conducerea Londrei.

De asemenea, Theresa May a insistat pe obiectivele sociale ale Guvernului sau. "Misiunea de a face Marea Britanie mai buna pentru toata lumea inseamna mai mult decat combaterea acestor inegalitati sociale", a spus aceasta.

In ceea ce priveste iesirea Marii Britanii din UE, noul premier a dat asigurari ca tara va reusi sa isi construiasca un rol important in lume.

"Aceasta va fi misiunea Guvernului pe care il conduc eu si impreuna vom construi o Mare Britanie mai buna", si-a incheiat discursul Theresa May, inainte de a poza pentru presa in fata resedintei din Downing Street.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#guvern Theresa May, #Cabinet Theresa May, #ministri Theresa May , #premier Marea Britanie
Comentarii