Theresa May vrea ca Brexit-ul sa tina doi ani, o parte din Partidul Conservator incearca s-o demita. Va supravietui?

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 20:17
8959 citiri
Theresa May vrea ca Brexit-ul sa tina doi ani, o parte din Partidul Conservator incearca s-o demita. Va supravietui?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Premierul Marii Britanii a primit sustinerea majoritatii membrilor Cabinetului pentru un document de 585 de pagini care reprezinta acordul de iesire din Uniunea Europeana, dar i-a nemultumit pe mai multi membri ai Partidului Conservator care cer vot de incredere pentru prim-ministru.

Documentul nu face nicio referire la viitoarea relatie dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana, el se concentreaza doar pe crearea mecanismului prin care Regatul Unit va iesi din UE.

Londra se angajeaza sa plateasca 55 de miliarde de euro pentru a stinge obligatiile financiare fata de Uniunea Europeana, iar pentru o perioada de doi ani, cu posibilitatea extinderii acesteia, Marea Britanie va ramane in Uniunea Vamala si sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie.

Theresa May a mers pe aceasta solutie din cauza problemelor dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, si Republica Irlanda, stat independent, membru al Uniunii Europene. O inchidere brusca a frontierelor ar putea determina tensiuni in Irlanda de Nord si chiar o incercare de a-si declara independenta.

Brexit cu incetinitorul si posibilitatea razgandirii

Pe de alta parte, ramanerea Marii Britanii in Uniunea Vamala si sub jurisdictia Curtii Europene de Justitie inseamna ca finalul Brexit-ului e amanat cel putin pentru o perioada de doi, trei ani.

Aceasta perspectiva i-a infuriat pe multi membri ai Partidului Conservator, 44 dintre ei anuntand deja ca vor vota impotriva documentului propus de premierul Theresa May. Cinci ministri ai guvernului britanic si-au dat demisia, printre ei aflandu-se si Dominic Raab, ministrul insarcinat cu Brexit-ul.

"Avem 10 zile pana cand UE va ratifica aceasta intelegere, pe 25 noiembrie. Va fi o provocare la adresa conducerii Partidului Conservator, banuiesc, si la adresa Theresei May. Daca ea ramane prim-ministru, lucrurile nu vor fi clare in legatura cu Brexit-ul. Cred ca e nevoie de un nou referendum", a declarat David Lammy, parlamentar laburist, citat de BBC.

O decizie care a aruncat Marea Britanie intr-o criza politica fara sfarsit

Cand David Cameron a anuntat pentru prima data, in ianuarie 2013, la o conferinta a Partidului Conservator, ca trebuie organizat un referendum cu privire la ramanerea sau iesirea din Uniunea Europeana, nimeni nu se gandea ca acea decizie va fi una care va arunca tara intr-o criza politica profunda si fara perspective de rezolvare.

David Cameron, premierul britanic care a decis referendumul pentru Brexit inca din 2013, desi mai multi lideri ai Partidului Conservator i-au spus ca va fi un dezastru - Foto: Hepta.ro

"E timpul ca poporul britanic sa-si spuna cuvantul. A venit timpul sa rezolv aceasta problema europeana din politica britanica. Le spun astazi britanicilor: aceasta va fi decizia voastra", a declarat David Cameron in discursul din 2013, momentul zero al Brexit-ului.

Premierul britanic a mizat ca majoritatea alegatorilor vor spune "Da" Uniunii Europene, iar un subiect de dezbatere politica vechi de 44 de ani va fi inchis. Dar a calculat gresit, referendumul pentru Brexit fiind considerat de multi cea mai mare eroare politica facuta de un lider britanic dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Niciuna dintre parti nu e multumita

Acordul propus de Theresa May este inacceptabil atat pentru sustinatorii Brexit-ului, cat si pentru sustinatorii ramanerii in UE.

Din perspectiva celor care vor sa se desparta de Uniunea Europeana, perioada de doi ani cu posibilitatea de prelungire pe termen nedefinit reprezinta neaplicarea rezultatului referendumului.

Din perspectiva celor care sustin ramanerea in Uniunea Europeana, acest document reprezinta intrarea intr-o zona gri, in care Marea Britanie nu a parasit Uniunea, dar nici nu mai are un cuvant de spus in cadrul acesteia.

"Din punct de vedere strict european, acordul nu este rau. Acesta prevede ca Londra sa isi asume toate obligatiile financiare din cadrul UE. Si chiar daca se va ajunge la o situatie mai grava in care Regatul Unit decide sa ramana membru al Uniunii, modelul unei continuari britanice va fi cel descris in perioada de tranzitie, care, probabil, va ramane definitiv.

Asta e cea mai buna solutie posibila pentru cei 27 de membri UE: Regatul Unit va ramane intr-o mare masura integrat din punct de vedere economic, dar fara a mai avea o voce", scrie analistul politic Jurek Kuczkiewicz in cotidianul belgian Le Soir.

Pe de alta parte, o iesire brusca a Marii Britanii din Uniunea Europeana va insemna un dezastru economic pentru Londra, cu consecinte greu de prevazut.

Brexit-ul a insemnat relansarea Uniunii Europene

In cei doi ani de la referendum, Bruxelles-ul a avut numai de castigat. Sentimentul de apartenenta la Uniunea Europeana a atins un maximum istoric, conform ultimului barometru de opinie publicat la sfarsitul lunii septembrie.

Haosul politic din Marea Britanie, pierderea influentei internationale a acesteia au transformat Parisul si Berlinul in adevaratii poli de putere ai Europei.

Indiferent de ce vor decide parlamentarii britanici, Uniunea are numai de castigat. Chiar si o revenire a Marii Britanii in UE se va face de pe alte pozitii, iar Londra nu va mai fi niciodata copilul rasfatat al Europei.

Theresa May nu are siguranta ca va supravietui votului din Parlament. Revolta din propriul partid ar putea sa-i fie fatala, fiind obligata sa demisioneze. In aceasta situatie, iesirea Marii Britanii din UE fara niciun acord este cel mai posibil scenariu.

Planul doamnei May poate fi salvat de laburisti, dar nici acest partid nu are o pozitie clara in ce priveste Brexit-ul, iar Jeremy Corbin, liderul laburistilor, nu e un sustinator credibil al ramanerii in Uniunea Europeana.

Totusi, un esec al Theresei May poate deschide poarta catre un nou referendum si o revenire a Marii Britanii in Uniunea Europeana, dar nimeni nu e sigur ca aceasta solutie ar rezolva criza politica din Marea Britanie.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Brexit Theresa May, #Theresa May raport Brexit, #Theresa May negocieri UE , #premier Marea Britanie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Brexit 2 ani ?!?!? Boala lunga, moarte dureroasa!
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5