Din ce în ce mai mulți tineri care se costumează și se comportă precum animalele, ajung „virali” în social media. Fenomenul se manifestă și în România, pe internet, respectiv pe străzi și în parcuri, evenimente care au intrat în colimatorul psihologilor.
Chiar de curând, trendul „theriani” a ajuns în atenția presei din Arad. Mai mulți cetățeni s-au întâlnit prin spațiile publice cu un bărbat care se comporta precum o pisică. De asemenea, au fost raportate cazuri cu elevi care se prezintă la cursuri deghizați în animale.
Psihologul Radu Leca a analizat noul fenomen social. Potrivit specialistului, acesta nu trebuie privit superficial, precum o glumă sau o joacă. Adepții „theriani” suferă de grave tulburări de comportament.
„Therianii reprezintă indivizi profund bolnavi psiho-emoțional, afectiv, psihologic, ce se identifică profund cu animale. Subiectul profund tulburat spune că simte o legătură psihologică sau mai grav, spirituală, cu diverse animale. Această identitate patologică include o experiență confirmată de sute de indivizi până în acest moment, de schimbare sau de fuzionare a conștiinței umane și bolnave, cu un animal. Subiectul trăiește intense emoții, sentimente de empatie, dar și de comuniune cu anumite specii de animale, unele chiar de mult dispărute”, a declarat psihologul, pentru Ziare.com.
Mecanismul din spatele manifestărilor nefirești ale „therianilor” presupune anumite caracteristici, enumerate de psiholog.
„Problemele pe care adepții ”theriani” le au, se referă la confuzie identitară, anxietate socială, stigmatizare - subiectul caută să fie stigmatizat făcând lucruri ciudate. De asemenea, există situații în care subiectul are dileme morale legate de identitate, în opinia sa neaparținând niciunui gen, își dorește să fie special, neînțelegând că bărbații se duc la urolog, iar femeile la ginecolog. Mai mult, vorbim despre temeri legate de respingere - generate de experiențe din trecut, frustrare emoțională și depresie - principala tulburare care-i duce către psihiatrie, sentimente de neînțelegere a realității și/sau a structurilor sociale”, a mai punctat specialistul.
Adepții curentului bizar au realizat comunități, prin care încearcă să atragă noi adepți.
„Acceptându-se un trend, să spunem european, therianismul este văzut ca parte din diversitatea experiențelor umane, iar adolescenții ce se identifică cu ”theriani”, bolnavi din punct de vedere emoțional, încearcă să facă parte din niște comunități total diferite, se gândesc că făcând parte din aceste comunități se susțin reciproc, dorința de a promova o anumită imagine, trăire”, a concluzionat Radu Leca.
Pe platformele din online există chiar și tutoriale „theriani". Tinerii se învață unii pe alții cum să se comporte precum animalele sălbatice sau domestice, în funcție de preferința fiecăruia.