A murit interpretul celebrei melodii "Frumoasă vecina noastră"

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 22:41
7009 citiri
A murit interpretul celebrei melodii "Frumoasă vecina noastră"
Tiberiu Ceia a murit la 83 de ani FOTO facebook

Tiberiu Ceia, marele cântăreț de muzică populară, cel mai de seamă reprezentant al Banatului, a plecat să cânte în ceruri, în această seară.

Tiberiu Ceia, interpretul celebrei melodii "Frumoasă vecina noastră", s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Primele cântece le-a auzit în casa de la mama sa venită din Bihor şi de la tatăl sau de la Oraviţa.

Talentul l-a moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici.

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă odată cu muzica Ioanei Radu şi a Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la Radio. Tot cinci ani avea când, la Gradina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat ”Cruce albă de mesteacăn”, cântec învăţat de la tatăl său.

Debutul oficial a avut loc în anul 1967, pe scena Operei din Timişoara.

După terminarea Liceului „C.D. Loga” din Timişoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română, şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune „Dialog la distanţă”, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

Conform ziuadevest.ro, Tiberiu Ceia a fost profesor şi la gimnaziu, şi la liceu. În perioada aceea începuse să fie chemat la spectacole. În 1978 a plecat definitiv din învăţământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

Tiberiu Ceia fost director de şcoală, director de Ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

A rămas la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii «Cântecul de acasă», pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.

Quarterly Report - Editia 4

Dramă în familia unei foste mari gimnaste a României. Și-a pierdut mama, în urma unui accident provocat de soră
Dramă în familia unei foste mari gimnaste a României. Și-a pierdut mama, în urma unui accident provocat de soră
Fosta mare gimnastă Gina Gogean (46 de ani), medaliată olimpică și multiplă campioană mondială și europeană, a primit vestea dramatică a morții mamei sale, într-un accident de...
Super-bacteriile care ucid anual 750.000 de oameni. Cum ar putea fi prevenite decesele
Super-bacteriile care ucid anual 750.000 de oameni. Cum ar putea fi prevenite decesele
În fiecare an, 750.000 de decese legate de superbacteriile rezistente la medicamente ar putea fi prevenite printr-un acces mai bun la apă curată şi la instalaţii sanitare, prin controlul...
#tiberiu ceia, #deces, #frumoasa vecina noastra, #muzica populara , #stiri sociale