Tiberiu Nitu, pus oficial sub urmarire penala de DNA

Marti, 09 Februarie 2016, ora 10:39
6931 citiri
Tiberiu Nitu, pus oficial sub urmarire penala de DNA

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala in cazul fostului procuror general Tiberiu Nitu.

Potrivit unui comunicat de marti al DNA, s-a inceput urmarirea penala a lui Nitu, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu.

Tiberiu Nitu, la DNA: Am avut dispozitiv de insotire proportional cu riscul

In acest caz, procurorii anticoruptie ancheteaza felul in care fostul procuror general al Romaniei a folosit coloanele oficiale in deplasarile sale.

Potrivit DNA, in luna aprilie 2014, s-a incheiat un protocol de cooperare in domeniul circulatiei rutiere intre Parchetul de pe langa ICCJ si MAI.

"Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat la incheierea protocolului de catre procurorul general Nitu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general, cu echipaje ale Politiei Rutiere.

Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, desi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.

De mentionat este faptul ca, oricum, si fara incheierea acestui protocol, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza, in virtutea functiei, de protectie asigurata de Serviciul de Protectie si Paza (SPP), deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei institutii care are un regim de circulatie prioritara.

Protocolul semnat de procurorul general Nitu Tiberiu Mihail a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, aflata in subordinea ministrului, a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate de acesta pe raza municipiului Bucuresti", se arata in comunicatul DNA.

Prejudiciu material si folos necuvenit obtinut de Nitu

In continuare, se prezinta si felul in care era realizata misiunea de insotire a deplasarilor lui Tiberiu Nitu.

"Misiunea era realizata in doua schimburi de un agent de politie din cadrul Serviciului Operativ Special folosind o motocicleta. Zilnic, echipajul astepta sosirea procurorului general in Bucuresti si il insotea la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, facilitandu-i deplasarea cu ajutorul dispozitivului de agenti de politie din teren.

Ulterior, agentul de politie ramanea in apropierea unitatii de parchet si insotea eventualele deplasari pe parcursul zilei, iar la finalul programului insotea procurorul general pana la iesirea din Bucuresti.

In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", subliniaza procurorii anticoruptie.

Procurorul general si ministrul de Interne, beneficiari ilegali ai insotirii cu masini de politie

DNA mai transmite ca, dintre categoriile de persoane indreptatite legal sa beneficieze de insotirea echipajelor de politie, doar presedintele si prim-ministrul tarii beneficiau de acest lucru, insa de insotire permanenta beneficiau si ministrul de Interne si procurorul general, cu toate ca nu ar fi trebuit sa aiba dreptul.

"La data de 03.07.2015, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliata a modalitatii in care se desfasura activitatea de insotirea a demnitarilor pe raza municipiului Bucuresti.

Din documentul mentionat rezulta ca, dintre categoriile de persoane indreptatite legal, singurii demnitari care beneficiau de insotire permanenta erau presedintele Romaniei si primul ministru.

De asemenea, de insotire permanenta beneficiau si ministrul de interne si procurorul general, care insa nu ar fi trebuit sa aiba acces la acest privilegiu. Astfel, prin faptele descrise, numarul persoanele pentru care a fost asigurata activitatea de insotire a fost dublat, cu perturbarea inerenta a circulatiei rutiere in municipiul Bucuresti", se mentioneaza in comunicat.

In plus, se precizeaza faptul ca, pentru deplasarea unui demnitar insotit de coloana oficiala si pentru asigurarea dispozitivului de siguranta pentru fieare dintre ei, se afecteaza indirect traficul din Bucuresti si din cauza ca un numar de intersectii raman nedirijate.

"In conditiile in care numarul de agenti de politie care desfasoara la un anumit moment dat activitati de dirijare a traficului pe raza intregului municipiu Bucuresti variaza intre 60 si 80, asigurarea dispozitivului de siguranta pentru fiecare demnitar presupune ca o parte importanta din resursele Brigazii de Politie Rutiera este alocata exclusiv activitatii de insotire, cu afectarea celorlalte responsabilitati.

Drept urmare, un numar important de intersectii cu valori mari de trafic nu pot fi dirijate de catre agentii de politie care trebuie sa se deplaseze pentru a asigura traseul coloanelor oficiale.

Art. 223 alin. 2 din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, prevede ca beneficiaza de insotire cu echipaje ale politiei rutiere Presedintele Romaniei, presedintii celor doua camere ale Parlamentului si primul ministru.

Acelasi act normativ prevede, in dispozitiile art. 223 alin. 3, ca ministrii pot beneficia de insotire cu echipaje ale Politiei Rutiere doar in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta. Spre deosebire de ipoteza anterioara, beneficiul poate fi invocat de ministru numai daca sunt indeplinite in mod simultan doua conditii - existenta unei imprejurari neuzuale, precum si a unor motive obiective care impun ca demnitarul sa ajunga la o anumita destinatie intr-un interval scurt", mai informeaza DNA.

Procurorul general al Romaniei beneficiaza de protectia SPP, care presupune si "asigurarea unui echipaj format din doi lucratori si a unui autovehicul autorizat sa foloseasca semnale speciale de avertizare sonore si luminoase si sa incalce regimul legal de viteza".

"Legiuitorul a prezumat ca acest regim de circulatie prioritara este suficient pentru deplasarile demnitarilor, asa cum este suficient pentru deplasarea ambulantelor si a autoturismelor de interventie ale Politiei, iar suplimentarea cu echipaje de Politie Rutiera si inchiderea intersectiilor de pe traseu se justifica doar in situatii exceptionale.

In cazul in care un ministru sau, in cazul de fata procurorul general, considera ca se gaseste intr-o asemenea situatie exceptionala, Serviciul de Protectie si Paza transmite o solicitare scrisa Ministerului Afacerilor Interne, care emite o dispozitie cu privire la insotirea acelei deplasari. Trebuie mentionat si ca Politia Romana nu are competente in asigurarea protectiei demnitarilor, putand coopera cu Serviciul de Protectie si Paza doar in limitele competentelor legale", se mai arata in comunicatul procurorilor anticoruptie.

Scandalul coloanelor oficiale

Tiberiu Nitu ar fi beneficiat de peste 700 de deplasari cu coloana oficiala, in decurs de un an si jumatate, respectiv perioada aprilie 2014 - octombrie 2015. Surse judiciare au declarat, pentru Ziare.com, ca in perioada respectiva procurorul general ar fi beneficiat de 720 de deplasari care au fost insotite de coloana oficiala. Asta ar insemna cam doua deplasari pe zi, in zilele lucratoare.

Tiberiu Nitu, peste 700 de deplasari insotit de coloana oficiala - surse (Video)

Noi detalii despre cum foloseau Nitu si Oprea coloanele oficiale (Surse)

Procurorii DNA au cerut oficial, pe 25 ianuarie, inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, pe care il acuza nu numai ca personal a folosit ilegal coloana oficiala, dar si ca i-a permis procurorului general Tiberiu Nitu sa circule insotit de masini ale Politiei Rutiere, desi acest lucru nu era prevazut in lege.

Nitu s-a prezentat marti dimineata, la sediul DNA, pentru audieri in acest caz. "Am avut un dispozitiv de insotire si protectie proportional cu riscul pe care il presupune exercitarea functiei de procuror general", a afirmat Nitu.

Acesta a explicat ca protocolul respectiv a fost incheiat la initiativa MAI si a IGPR si ca nu el a solicitat intocmirea documentului.

Scandalul coloanelor ilegale: Tiberiu Nitu a demisionat din functia de procuror general

Reamintim ca Nitu si-a dat demisia saptamana trecuta din functia de procuror general al Romaniei, in urma scandalului izbucnit in legatura cu folosirea coloanelor oficiale. In comunicatul Parchetului General, Nitu spune ca demisia sa este "un gest de responsabilitate si onoare". Astfel, acesta subliniaza ca a decis sa-si depuna demisia in ciuda raportului MCV bun si a activitatii sale la Ministerul Public.

Oprea explica de ce i-a dat coloana oficiala procurorului Nitu

Pe 30 ianuarie, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a explicat de ce i-a facilitat fostului procuror general dreptul de a beneficia de coloana oficiala, precizand ca acesta are rang de ministru.

F.N.

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....