Firmele, amendate daca nu anunta locurile de munca vacante

   

Conducerea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Harghita a lansat un apel, marti, catre firme sa faca publice locurile de munca vacante, in caz contrar fiind pasibile de amenzi usturatoare. Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Panescu, a declarat ca s-a ajuns la situatia in care unele firme nu mai comunica deloc numarul locurilor de munca vacante, chiar daca legea le obliga sa faca acest lucru.

Unii angajatori se tem ca AJOFM ar putea sa le "impuna" unele persoane pentru locurile de munca libere, altii nu cunosc reglementarile legale, existand si situatii in care se manifesta un total dezinteres fata de acest aspect. Tiberiu Panescu a explicat ca, potrivit legii, angajatorii au obligatia de a comunica AJOFM toate locurile de munca, in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora, in caz contrar, amenda ce se aplica este de intre 3.000 si 5.000 de lei.

Directorul AJOFM a subliniat ca organele de control ale institutiei pe care o conduce vor incepe verificarile si vor sanctiona firmele pentru necomunicarea locurilor de munca vacante.

"Pana acum, nu am aplicat amenzi, dar s-a ajuns la situatia in care unele firme nu mai comunica deloc locurile de munca vacante. Nu este obligatoriu ca somerii trimisi de AJOFM sa fie angajati, daca ei nu corespund cerintelor, dar, in contextul somajului, este pacat ca oamenii sa nu beneficieze de informatii", a spus Tiberiu Panescu.

In prezent, la AJOFM Harghita sunt inregistrate 71 de locuri de munca, foarte putine in conditiile in care numarul somerilor este de 16.442. Tiberiu Panescu crede, insa, ca cifra reala de locuri de munca este de 150. "Vedem anunturile de angajare publicate in ziare pentru locuri de munca ce nu sunt inregistrate la noi. Unii angajatori publica doar numarul de mobil, dar ii putem identifica si pe ei", a spus seful AJOFM Harghita. ...citeste toata stirea
Miercuri, 03 Martie 2010, ora 13:00
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Votul candidatilor la alegerile locale
Inca de la primele ore ale diminetii, candidatii la functiile de primar, presedinte al consiliului ...
Dupa 12 ani, toplitenii au dorit o schimbare: noul edil al municipiului este Dumitru Olariu
In nordul judetului, PSD a pierdut la Bilbor, dar a castigat toate celelalte primarii din zona ...
Proiect de anvergura pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judet
Doua proiecte de hotarare, unul care are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor