Numarul firmelor care angajeaza someri pentru a beneficia de facilitati, necunoscut

   

Firmele harghitene sunt interesate de facilitatile oferite de stat in cazul in care angajeaza someri, dar nimeni nu detine o evidenta a locurilor de munca nou create.

Directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Harghita, Tiberiu Panescu, a declarat ca zeci de reprezentanti ai firmelor s-au interesat de aceste facilitati dar nu poate sti cati dintre ei au angajat someri pentru a beneficia de scutire de la plata contributiilor sociale. Tiberiu Panescu spune ca, din pacate, Guvernul nu a prevazut, in ordonanta de urgenta, care este institutia la care firmele sa anunte ca au angajat someri pentru a fi scutite de plata contributiilor sociale si nici cine controleaza daca angajatorul indeplineste conditiile prevazute de lege.

''Nu stim cine controleaza daca firma nu a disponibilizat o alta persona, in perioada cat este scutita de plata contributiilor sociale, situatie in care trebuie sa inapoieze banii. De asemenea, nu stim cui raporteaza firmele ca au angajat un somer si ca urmeaza sa beneficieze de facilitatile oferite de lege'', a spus Tiberiu Panescu.

El a mai subliniat ca este posibil ca, din cauza crizei economice, firmele sa nu aiba garantia ca pot mentine un angajat pe functie timp de 12 luni, asa cum se stipuleaza in ordonanta si sa nu anunte de la inceput ca doresc sa beneficieze de facilitati. Potrivit sefului AJOFM Harghita ar trebui sa se adopte o hotarare de Guvern in care toate aceste neclaritati sa fie lamurite.

Ordonanta de urgenta adoptata recent de Guvern prevede ca pe parcursul acestui an firmele sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale, daca angajeaza someri aflati in evidente de minim 3 luni anterioare stabilirii raporturilor de munca.

Angajatorii in cauza beneficiaza de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale timp de 6 luni, de la data incadrarii, cu conditia sa mentina raporturile de munca pe o perioada de cel putin de 12 luni. La sfarsitul lui februarie, rata somajului era, in Harghita, de 11.47 la suta, numarul de somerii fiind de 16.442. Numarul locurilor de munca vacante este de doar 83. ...citeste toata stirea
Joi, 18 Martie 2010, ora 11:24
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Votul candidatilor la alegerile locale
Inca de la primele ore ale diminetii, candidatii la functiile de primar, presedinte al consiliului ...
Dupa 12 ani, toplitenii au dorit o schimbare: noul edil al municipiului este Dumitru Olariu
In nordul judetului, PSD a pierdut la Bilbor, dar a castigat toate celelalte primarii din zona ...
Proiect de anvergura pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata din judet
Doua proiecte de hotarare, unul care are ca obiectiv dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor