Noi atacuri din partea PNL la popularitatea AUR pe TikTok: "Poate fi o vulnerabilitate în procesele electorale"

Luni, 25 Martie 2024, ora 17:46
5048 citiri
Noi atacuri din partea PNL la popularitatea AUR pe TikTok: "Poate fi o vulnerabilitate în procesele electorale"
Senatoarea susține că TikTok a devenit un fel de Big Brother FOTO Pixabay

Sondajul care plasează AUR pe primul loc în opțiunile electorale ale tinerilor naște discuții aprinse despre informațiile postate pe platforma TikTok. Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc afirmă că a devenit o platformă care încurajează teribilismul, fiind plină de” filmuleţe false, de minciuni şi intoxicări”, iar acest lucru poate fi o vulnerabilitate în cadrul proceselor electorale.

Ea consideră că România trebuie să meargă în siajul Uniunii Europene şi al SUA, iar TikTok ”trebuie să facă în aşa fel încât să respecte legile noastre”. Senatoarea se referă la liderul AUR George Simion şi la formaţiunea acestuia, care utilizează preponderent TikTok pentru a-şi transmite mesajele, sugerându-le ca, dacă vor ca tinerii să fie educaţi, să-i încurajeze să nu mai stea pe TikTok.

”Domnilor de la AUR, haideţi să lăsăm politizarea şi să ne preocupăm să ne protejăm copiii de pericolele din online. Iar când vorbesc despre pericole mă refer inclusiv la derapajele de limbaj pe care chiar cei de la AUR le promovează. Derapaje care nu fac altceva decât să afecteze noua generaţie. Iar acest lucru este de neacceptat”, a declarat senatoarea.

Poziţia Nicoletei Pauliuc vine după ce HotNews.ro a publicat sâmbătă rezultate ale unui sondaj realizat pentru iniţiativa civică nonpartizană „Tinerii votează” de către institutul IRES. Rezultatele sondajului arată că AUR are în jur de 15% intenţie de vot în segmentul de vârstă 18-35 de ani.

”Discuţia privind TikTok nu trebuie supra-simplificată, aşa cum doresc cei de la AUR. Sunt multe aspecte care trebuie luate în seamă. O abordare propagandistică şi simplistă, fără temei, nu-şi are rostul.

Să nu uităm că SUA au condiţionat păstrarea în legalitate a TikTok-ului de vânzarea companiei. Experţii de securitate au constatat că aplicaţia colectează toate datele utilizatorilor şi le trimite către China. Scrie clar în Termeni şi Condiţii: TikTok (chiar fără permisiunea explicită a utilizatorului) poate vedea şi mesajele trimise, înregistrând ritmul în care utilizatorii folosesc tastatura.

Această aplicaţie chiar a devenit un fel de Big Brother care vede tot. Aşa cum am arătat şi în iniţiativa mea, susţinută de OFL, privind Protejarea Copiilor în mediul Online, astfel de aplicaţii îi afectează psihologic şi emoţional pe copiii noştri. Sunt studii foarte serioase care arată că modul în care este conceput algoritmul are ca scop crearea dependenţei la fel ca un drog”, afirmă Pauliuc.

Senatoarea face un apel la liderul AUR George Simion şi partidul acestuia să descurajeze fenomenul.

”Simion şi AUR spun că ei vor ca tinerii să fie educaţi. Atunci să-i încurajeze să nu mai stea pe TikTok. Simion şi AUR spun că ei sunt copia Partidului Republican din SUA. Să se uite atunci că republicanii sunt cei mai mari susţinători ai blocării TikTok (mai ales pentru copii).

TikTok a devenit o platformă care încurajează teribilismul. Vedem (la toate categoriile de vârstă) faptul că acolo sunt exhibate fapte antisociale sau de-a dreptul ilegale. Este perfect adevărat că nu există niciun filtru de verificare pentru informaţiile transmise prin intermediul platformei TikTok. Este plin acolo de filmuleţe false, de minciuni şi intoxicări. Iar acest lucru poate fi o vulnerabilitate în cadrul proceselor electorale. Vă reamintesc că, recent, chiar Simion spunea că o înregistrare apărută în spaţiul public cu vocea sa a fost falsificată”, susţine Nicoleta Pauliuc.

"TikTok-ul trebuie să facă în aşa fel încât să respecte legile noastre"

Din punctul său de vedere, România trebuie să meargă în siajul Uniunii Europene şi al SUA.

”Nu noi trebuie să ne adaptăm legislaţia la TikTok, ci TikTok-ul trebuie să facă în aşa fel încât să respecte legile noastre. Putem să-i obligăm pe marii giganţi tehnologici să respecte legile statelor democratice. Pentru asta UE a adoptat Digital Services Act”, argumentează senatoarea liberală.

Nicoleta Pauliuc consideră că numai prin dialog tinerii pot fi convinşţi că extremismul nu este o soluţie, tot aşa cum nici eventuale interdicţii nu reprezintă o soluţie pentru că ”se vor găsi mereu alte canale prin care mesajele toxice şi manipulatoare vor ajunge la copii şi la tineri”.

”Dezbaterea necesită o aprofundare într-un punct important şi asta le spun şi colegilor mei din PNL: trebuie să facem în aşa fel încât curentele politice democratice tradiţionale să relaţioneze cu tinerii mai bine. Efortul de a-i convinge că extremismul nu este o soluţie ne revine nouă. Iar asta se face doar prin intensificarea dialogului. Dacă mergem exclusiv pe varianta interdicţiilor, se vor găsi mereu alte canale prin care mesajele toxice şi manipulatoare vor ajunge la copii şi la tineri.

Este un război informatic pe care noi trebuie să-l câştigăm pentru viitorul democraţiei româneşti. Ideea unei capitulări sau a unei retrageri de pe câmpul de luptă (care poate fi chiar o aplicaţie precum TikTok) mi se pare nocivă.

Domnilor de la AUR, haideţi să lăsăm politizarea şi să ne preocupăm să ne protejăm copiii de pericolele din online. Iar când vorbesc despre pericole mă refer inclusiv la derapajele de limbaj pe care chiar cei de la AUR le promovează. Derapaje care nu fac altceva decât să afecteze noua generaţie. Iar acest lucru este de neacceptat”, a concluzionat senatoarea.

Quarterly Report - Editia 4

Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Ce vor tinerii? Mai mult autoritarism și mai mult NATO
Analiză: Tinerii reprezintă 16% din populația României, iar peste 90% dintre ei nu au încredere în partide, parlament și guvern, dar sunt deciși să participe la schimbare. Tinerele...
Florin Roman, la IML după bătaia din Parlament: „Avea o privire ciudată. A încercat canibalic sa mă muște”
Florin Roman, la IML după bătaia din Parlament: „Avea o privire ciudată. A încercat canibalic sa mă muște”
Deputatul PNL Florin Roman a fost marți, 21 mai, la IML pentru a fi evaluat după ce a fost bătut de fostul său coleg, deputatul neafiliat Dan Vîlceanu. La ieșirea de la Institulul Mina...
#tik tok, #aur, #George Simion AUR, #sondaj IRES, #PNL, #nicoleta pauliuc , #Stiri George Simion