Țara care a blocat TikTok pentru a "proteja sănătatea fizică și mentală” a copiilor

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 16:07
2150 citiri
Țara care a blocat TikTok pentru a "proteja sănătatea fizică și mentală” a copiilor
TikTok FOTO: Pixabay.com

TikTok a încetat să mai funcţioneze joi, 18 aprilie, în Kirghizstan, la cererea serviciilor de securitate din această ţară din Asia Centrală, care au justificat acest lucru prin necesitatea de a „proteja sănătatea copiilor”, potrivit AFP.

De fiecare dată când se încearcă o conexiune la TikTok, pe ecranul de start negru al aplicaţiei apare mesajul „Unable to load, please try again”, au observat jurnaliştii AFP în această ţară vecină cu China, care are aproximativ şapte milioane de locuitori.

Marţi, ministerul Kirghizstanului pentru Afaceri Digitale a anunţat că „a informat operatorii de telecomunicaţii despre necesitatea de a restricţiona accesul la TikTok, pe baza unei decizii a serviciilor de securitate”, cunoscute sub acronimul GKNB şi conduse de puternicul Kamchybek Tashiev, potrivit unui comunicat.

Potrivit ministerului, reţeaua de socializare, deţinută de grupul chinez ByteDance, „nu a respectat” un articol de lege privind „măsurile de prevenire a prejudiciilor aduse sănătăţii copiilor şi dezvoltării lor fizice, intelectuale, mentale, spirituale şi morale”.

Marţi, organizaţia nonguvernamentală Reporters Sans Frontieres (RSF) s-a declarat „îngrijorată de această decizie, care restrânge dreptul la informare sub pretextul protejării minorilor”. Organizaţia a cerut „guvernului să ridice acest blocaj discreţionar şi să definească un cadru juridic clar pentru a reglementa platformele”.

Blocarea TikTok intervine într-un moment în care autorităţile din Kirghizstan au fost acuzate în ultimele luni de către ONG-uri că doresc să protejeze minorii.

Printre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, unde libertatea de exprimare rămâne limitată şi opoziţia politică practic inexistentă, Kirghizstanul a fost mult timp o excepţie.

Cu toate acestea, în ultimele luni, autorităţile kârgâze au arestat mai mulţi jurnalişti, au suspendat în mod repetat instituţii media private şi au adoptat o lege similară cu cea rusă privind „agenţii străini”, consolidând controlul guvernului asupra ONG-urilor.

TikTok, care are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume, se confruntă deja cu limitări tot mai mari în Occident.

Pe fondul acuzaţiilor privind transferul de date ale utilizatorilor către China, multe ţări, inclusiv Statele Unite, Canada, Franţa şi întreaga Uniune Europeană, şi-au exprimat temerile pentru securitatea lor naţională.

Quarterly Report - Editia 4

Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
Incidentul a avut loc în satul Cotârgaci, din comuna Bălțați, județul Iași. Localnicii au descoperit cu stupoare că icoana dintr-o troiță din zonă a fost înlocuită cu un poster...
#tik tok, #blocat, #Kirghistan, #protectie copii Internet, #asia centrala, #retele sociale copii, #retele sociale interzise , #TikTok