DNSC despre TikTok, rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în finala prezidențială: "Am recomandat instituţiilor publice, încă din 2023, s-o interzică"

Miercuri, 27 Noiembrie 2024, ora 16:46
1624 citiri
DNSC despre TikTok, rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în finala prezidențială: "Am recomandat instituţiilor publice, încă din 2023, s-o interzică"
DNSC a cerut interzicerea Tiktok încă din 2023 FOTO Arhivă

DNSC, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, a anunțat miercuri, 27 noiembrie, printr-un comunicat, că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.

Pe de altă parte, instituția subliniază că, anul trecut, la cererea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a emis o recomandare oficială către instituțiile publice pentru a interzice aplicația TikTok, având în vedere riscurile considerabile legate de securitatea cibernetică și manipularea datelor. Aceste riscuri sunt cu atât mai relevante în contextul influențării opiniei publice și a proceselor decizionale prin intermediul rețelelor sociale.

"Este important de subliniat că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei noastre. DNSC are responsabilităţi clare în domeniul securităţii cibernetice şi nu dispune de mandatul legal de a efectua monitorizări individuale ale conturilor personale de social media. În 2023, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), DNSC a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale. Aceste măsuri vizau protejarea infrastructurii publice şi nu aveau legătură cu monitorizarea postărilor de pe respectiva reţea", scrie în comunicatul remis de DNSC.

Conform sursei menționate, în ianuarie 2024, Directoratul a creat un Ghid cuprinzător pentru recuperarea conturilor de social media, inclusiv TikTok, ca reacție la numeroasele plângeri legate de conturi compromise. Ghidul oferă utilizatorilor sfaturi și măsuri pentru a-și proteja și restaura securitatea conturilor personale.

Pe 1 aprilie, DNSC a publicat un nou Ghid, axat pe tehnologiile "deepfake". Această tehnologie permite generarea sau modificarea materialelor grafice (fotografii și videoclipuri) și era utilizată cu succes de atacatori pentru a înșela utilizatorii în vederea obținerii de bani sau informații sensibile, inclusiv datele cardurilor. Ghidul a evidențiat riscurile asociate utilizării deepfake și a recomandat instituțiilor publice să implementeze măsuri de prevenire a fraudelor digitale.

"Directoratul a avertizat public asupra pericolelor pe care tehnologiile avansate le pot reprezenta pentru transparenţa şi corectitudinea informaţiilor. Totodată, în luna noiembrie 2024, DNSC a elaborat inclusiv un ghid de inginerie socială, destinat să ajute utilizatorii de pe reţelele de social media să identifice şi să se protejeze împotriva tehnicilor de manipulare şi fraudă utilizate în atacurile cibernetice bazate pe înşelăciune şi exploatarea încrederii umane", a mai transmis DNSC.

Reprezentanţii instituției au menţionat că, pe perioada a alegerilor, s-a colaborat cu autorităţile naţionale de specialitate, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru a se preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a se asigura un proces electoral transparent şi sigur.

"Atribuţiile Directoratului sunt stabilite clar prin OUG nr. 104/2021, iar principala responsabilitate a DNSC este asigurarea securităţii cibernetice a spaţiului cibernetic naţional civil, în colaborare cu instituţiile şi autorităţile competente. Prin aceasta ne referim la activităţi circumscrise prevenirii, investigării şi limitării impactului atacurilor cibernetice. Un atac cibernetic afectează disponibilitatea, confidenţialitatea şi integritatea datelor şi infrastructurilor aferente. În concluzie, DNSC nu are atribuţii legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activităţii unor conturi de social media şi nici în ceea ce priveşte dezinformarea", mai scrie în comunicatul DNSC.

Conform unei analize efectuate la începutul acestui an de către DNSC, TikTok trebuie să se conformeze Legii Serviciilor Digitale (DSA) și Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) pentru a funcționa în Uniunea Europeană (UE). Nerespectarea acestor reglementări poate atrage sancțiuni financiare și investigații.

"Supravegherea exercitată de autorităţile europene asupra TikTok acoperă practicile companiei în ceea ce priveşte răspândirea informaţiilor şi protecţia acestora pentru utilizatorii sub 18 ani. Un test de stres realizat de Comisia UE în august 2023 a arătat că TikTok mai trebuie să facă progrese pentru a se conforma pe deplin regulilor DSA. În octombrie 2023, Comisia Europeană a solicitat informaţii de la TikTok (şi de la Meta) în conformitate cu Legea Europeană a Serviciilor Digitale (DSA), care a intrat în vigoare la 25 august 2023", se arată în document.

Analiza evidențiază, de asemenea, preocupările referitoare la accesul Guvernului chinez la informațiile utilizatorilor TikTok și la utilizarea acestor date în scopuri geopolitice. În acest context, autoritățile europene urmăresc aceste riscuri și pot aplica restricții suplimentare.

Totodată, în contextul preocupărilor exprimate de Uniunea Europeană, TikTok a anunțat că intenționează să dezvolte un plan denumit "Proiect Clover", destinat stocării locale a datelor în UE, similar cu "Proiectul Texas" din Statele Unite. Acest plan are ca scop localizarea datelor utilizatorilor din UE prin stocarea acestora pe servere amplasate în Europa și include audituri detaliate realizate de o companie europeană de securitate, care va evalua măsurile de securitate cibernetică și protecția datelor.

În acest context, DNSC a recomandat limitarea accesării aplicaţiei TikTok de pe dispozitivele autorităţilor şi instituţiilor publice din România, în cazul în care aceasta este deja instalată, şi interzicerea descărcării, instalării şi utilizării acesteia pe alte dispozitive care aparţin acestora.

S-a aflat cine a atacat luni sistemele critice ale Grupului Electrica. Anunțul făcut de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
S-a aflat cine a atacat luni sistemele critice ale Grupului Electrica. Anunțul făcut de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică
Atacul cibernetic de luni asupra sistemelor critice ale Grupului Electrica a fost realizat de gruparea de criminalitate cibernetică Lynx Ransomware, a informat miercuri, 11 decembrie, Directoratul...
Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
Cel mai mare partid european vrea să salveze industria auto a Europei, amenințată de China. Cere inversarea unei politici de mediu detestate
Cel mai puternic grup de europarlamentari, care a susținut-o pe actuala șefă a Comisiei Europene, se pregătește să slăbească principalele mecanisme prin care Uniunea Europeană țintește...
#tiktok romania, #DNSC, #calin georgescu, #interzicere , #retele sociale
  1. Transportul de frontieră, în impas: „RO e-Transport încurcă Schengen-ul, partenerii externi nu înțeleg sistemul din România”
  2. Străinii au năvălit într-o țară cu 1.000 de miliarde dolari. Surpriză totală, cel mai mare investitor vine dintr-o insulă
  3. Undă de șoc pentru Rusia: Proiectul de top al lui Putin se prăbușește după lovitura SUA
  4. Scumpiri la parcări, noi taxe şi creşterea impozitelor. Ce ne aşteaptă în mai puţin de o lună şi cum se poate beneficia de reduceri
  5. România va produce semiconductori de ultimă generație. Contractul de 130 de milioane de euro semnat cu UE
  6. Românii își pot verifica acum gratuit mașinile. Află istoricul auto înainte de a o achiziționa
  7. Building Companion: Digitalizarea industriei construcțiilor, un pas firesc în evoluția acestui domeniu Peste 84% dintre accesări sunt mobile
  8. S-au deschis primii 15,7 km ai secțiunii cinci a autostrăzii Sibiu-Pitești. Șoferii au acum la dispoziție aproape 1.214 km de autostradă şi drum expres VIDEO
  9. 4 avantaje ale liniei de credit pentru firme și persoane juridice
  10. Cum să alegi cea mai bună variantă pentru întreținerea mașinii tale?