Un studiu realizat în Marea Britanie arată că 68% dintre cei care au văzut conținut violent pe reţelele sociale pleacă mai puțin de acasă din cauza anxietății și a fricii. De asemenea, rezultatul cercetării arată că cel puțin unul din patru adolescenți a fost martor la înjunghieri, bătăi, lupte între bande și alte brutalități pe social media.
Cercetarea a fost realizată de Youth Endowment Fund (Yef) pe un eșantion de peste 10 000 de adolescenți britanici cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani și a fost publicată de The Guardian.
Așadar, studiul scoate la iveală o realitate crudă, respectiv 80% dintre cei care au vizionat online videoclipuri cu arme s-au simțit "mai puțin în siguranță în cartierul lor", în timp ce pentru 68%, acest conținut violent i-a convins să plece mai puțin de acasă din cauza anxietății și fricii declanșate de imagini, scrie sursa menționată. Mai mult, doar unul din 20 de adolescenți a declarat că poartă o armă, dar unul din trei a văzut arme pe rețelele sociale.
Un astfel de conținut inadecvat pentru tineri a fost văzut mai ales pe platforma TikTok, dar și
pe X, fostul Twitter, Facebook, Snapchat și Instagram.
”Oricine lucrează pentru Tiktok sau X ar trebui să se simtă vinovat citind acest text. Ar trebui să vă simțiți vinovați ... și apoi ar trebui să transformați asta în acțiune și să faceți ceva în acest sens”, a declarat Jon Yates, directorul executiv al YEF.
Meta, care operează Facebook și Instagram, a subliniat politica sa de eliminare a conținutului care incită sau facilitează violența gravă și a declarat că a luat măsuri cu privire la aproape 15 milioane de materiale cu conținut violent și grafic în cele trei luni până în iunie, dintre care 99% au fost găsite înainte de a fi raportate.