Candidatul independent la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a avut clipuri pe TikTok care au ajuns și la mai bine de două milioane de vizualizări.
Succesul, câștigat prin diverse scheme, după cum au arătat documentele din CSAT, pe platforma chinezească, i-a adus însă notorietate în rândul alegătorilor.
Documentele prezentate în CSAT, declasificate de Klaus Iohannis, arată influența Rusiei în primul tur al alegerilor prezidențiale din România prin susținerea candidatului Călin Georgescu: influenceri plătiți de o firmă-fantomă, campanie identică cu aceea pusă în practică de Kremlin în Ucraina, atacuri hibride ruse, scurgeri de informații, donații de peste 1 milion de euro făcute de un cetățean român și o rețea pe social media bine pusă la punct cu o firmă de marketing digital.
Însă, politicienii au descoperit că TikTok poate fi o platformă de promovare.
Marcel Ciolacu, premier și candidat la prezidențiale din partea PSD, postează clipuri pe TikTok care ajung să aibă mult mai multe comentarii și vizualizări decât înainte. Ciolacu a postat pe TikTok și în campania electorală, însă acum și-a schimbat strategia. De pe contul său se postează videouri cu muzică în tendințe și se răspunde la comentarii.
La unul dintre cele mai recente clipuri a strâns peste 160 de mii de like-uri și peste 2.500 de comentarii.
@marcel_ciolacu #marcelciolacu #psd #romania #emotii #chillguy ♬ original sound - marcel_ciolacu
În descriere apare: „Am băgat România în Schengen înainte de GTA VI”.
Și comentariile sunt pe măsură:
„Ăsta își face campanie după alegeri” sau „Marcel Ciolacu, singurul politician care își face campanie după alegeri”.
„A rupt TikTok-u! Cel mai cool politician”, scrie altcineva. „Bă vere, ce se întâmplă cu Ciolacu”, scrie altcineva.
„Domnule Ciolacu, în ritmul asta peste 4 ani deveniți președinte din primul tur”, se arată într-un alt comentariu.
„Bre nea Marcel... Dacă postai așa înainte de campanie eu cred ca aveai 30% +”, scrie altcineva.
Într-un alt clip, Ciolacu a trecut la autoironie. „România trece de la fapte la vorbe”, se arată în descriere, fiind o gafă făcută de premierul Marcel Ciolacu în conferința privind proiectul Neptun Deep, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz.
@marcel_ciolacu #marcelciolacu #psd #romania #emotii #chillguy ♬ sunet original - marcel_ciolacu
Ciolacu pare că este la curent și cu tendințele de pe platformă.
@marcel_ciolacu #marcelciolacu #psd #romania #emotii #chillguy #asmr #satisfyingvideo ♬ original sound - marcel_ciolacu
Și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este mai prezent ca înainte pe TikTok. Dacă clipurile sale aveau înainte câteva mii de aprecieri, în ultimele zile au ajuns la câteva sute de mii.
@burduja.official Produc sau nu produc eolienele energie? Adevaruri tulburatoare!#kremlingeorgescu #echilibrusiverticalitate ♬ sunet original - Sebastian Burduja
Burduja a postat în ultimele zile în special ironii la declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu.
@burduja.official Unii beau apă, alții beau gaz. Alegerea este a fiecăruia #kremlingeorgescu #echilibrusiverticalitate ♬ sunet original - Sebastian Burduja
Și Kelemen Hunor a fost o prezență activă pe TikTok, însă nu foarte viral.
@_kelemenhunor_ Rock 'n' Roll ez a kampány! 🏍️ #kelemenhunor #erdély #GyőzzönAJózanÉsz #motor ♬ eredeti hang – KáHá - KáHá
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a tot postat și el în ultimele luni. Într-un clip apare când stă în cap, spunând că „țara a fost răsturnată cu susul în jos”.
@.ludovic.orban #ludovic #orban #candidat #prezidentiale #2024 #romania #fortadreptei #pmp #alternativadreapta #pnt #bucuresti #constanta #timisoara #Cluj #clujnapoca #iasi #iasiromania #brasov #craiova #alegeriprezidentiale #presedinte #galati #orban2024 #reach #impact #foryou #fy #fyb #fybシ ♬ sunet original - Ludovic Orban
SRI a transmis precizări joi, 5 decembrie, cu privire la informaţia cuprinsă în documentul pe cate l-a transmis CSAT şi în care a menţionat că 800 de conturi folosite în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016.
SRI precizează că, deşi TikTok a devenit disponibilă în Europa abia în 2018, 800 de conturi folosite în campania electorală a lui Călin Georgescu au fost create încă din 2016 prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network.
”Reţeaua de socializare TikTok a fost lansată în China, sub denumirea A.me, în septembrie 2016, fiind încă de la acel moment disponibilă pentru crearea de conturi de pe spaţiul Republicii Populare Chineze. Deşi aceasta a devenit disponibilă în afara Chinei abia în 2017, respectiv în Europa în 2018, a fost posibilă crearea de conturi şi utilizarea platformei încă din anul 2016, inclusiv de persoane din afara RPC prin utilizarea de servicii de anonimizare de tip Virtual Private Network”, a transmis SRI.
Potrivit sursei citate, mai mult, în noiembrie 2017, compania a achiziţionat start-up-ul Musical.ly din Shanghai, o aplicaţie de videosharing creată în iulie 2014, având la momentul achiziţiei peste 70 de milioane de descărcări, respectiv peste 200 de milioane de conturi.
”Conturile existente la nivelul acesteia fiind preluate şi integrate la nivelul aplicaţiei TikTok. Majoritatea conturilor preluate de TikTok de la Musical.ly au primit nume de forma user urmat de cifre aleatorii (ex. „user472350”)”, a mai transmis SRI.
Oficialii instituţiei menţionează că, de asemenea, ”comercializarea de conturi deja create la nivelul platformelor de social media este o practică foarte des întâlnită”.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează, în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.
De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.
Jos dictatura
Jos PCR CCR BEC
hoții
Caline, pe cai Să ne... Vezi tot