Rezultatele 1 - 30 din 818 (2.196 secunde)
Schimba cuvintele cautate
Filtreaza dupa data
Data inceput
Data sfarsit

Filtreaza dupa publicatie

21 ani fara Senior

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 08:36

21 ani fara SeniorSe implinesc astazi 21 ani de la trecerea in eternitate a celui care a fost Corneliu Coposu, cu siguranta cea mai importanta personalitate a istoriei postbelice romanesti. "Presedintele moral al romanilor" a reprezentat un punct de reper pentru tot ceea ce s-a intamplat in Romania dupa 1989. A fost iubit si urat, temut si respectat, adulat si calomniat. Intotdeauna, insa, atat prietenii cat si adversarii politici, atunci cand venea vorba despre Corneliu Coposu se inclinau in fata staturii acestuia, a statutului sau etic care il diferentia de restul politicienilor.

Crestin-democrat si monarhist

In 1987, Corneliu Coposu afiliaza PNT, aflat in clandestinitate, la Internationala Crestin-Democrata (ICD), adresand o cerere in acest sens lui Jean-Marie Daillet, vicepresedinte al ICD. Dupa 1990 devine liderul opozitiei impotriva neocomunistilor care au acaparat puterea si care cautau sa monopolizeze puterea executiva si legislativa, confiscand Revolutia din decembrie 1989.

Intelegand ca Revolutia a fost furata, Corneliu Coposu preia misiunea de a conduce Opozitia, misiune care il transforma in tinta unei virulente campanii de presa prin care se lanseaza zvonuri pentru compromiterea lui. Pe 27 septembrie 1991 este reales presedinte al PNTCD la primul Congres al partidului, iar intre 1991 si 1993 devine presedinte al Conventiei Democrate Romane. Cu sase luni inainte de a muri, Seniorul este numit ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze.

Pe 11 ...

Actualitate / stiri Actualitate227 vizite[ Vestul ]

Lansarea unei carti scrise de Corneliu Coposu, la Timisoara

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 11:36

Lansarea unei carti scrise de Corneliu Coposu, la TimisoaraVineri, 27 martie, la Timisoara are loc lansarea traducerii in limba germana a lucrarii "Jurnal din vremuri de razboi" ("Journal aus den Zeiten des Krieges"), scrisa de seniorul Corneliu Coposu si descoperita recent in Arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Lansarea si se desfasoara vineri, 27 martie 2015, cu incepere de la ora 16.00, la Sectia de Arta "Deliu Petroiu" a Bibliotecii Judetene Timis (Bastionul Theresia). Lansarea este organizata de Asociatia Crestin Democrata Romania de Maine, in parteneriat cu Fundatia Hanns Seidel si Forumul Democrat al Germanilor din Romania - Banat si, in plan local, Asociatia Clubul National Taranist - PNTCD Timis

Aflat in apropierea marelui om politic luliu Maniu, in calitate de secretar politic si martor ocular la toate evenimentele la care a participat mentorul sau, Corneliu Coposu a consemnat in aceasta lucrare intamplari si evenimente cruciale din timpul celui de al doilea razboi mondial, necunoscute pana acum sau falsificate de catre istoriografia supusa regimului comunist.

Lansarea volumului va fi facuta in prezenta istoricului Marin Pop, cel care a descoperit documentul in arhiva CNSAS, a traducatorului - Michael Werner, a presedintelui Asociatiei Crestin Democrate Romania de Maine - Mircea Muresanu, a reprezentantilor Clubului National Taranist si Forumului Democrat German.

A. D.

Actualitate / stiri Actualitate375 vizite[ Vestul ]

PNEsCD nu se poate aseza la aceeasi masa cu Traian Basescu

Vineri, 20 Martie 2015, ora 11:37

Clubul National Esaranist PNEsCD Timis le solicita colegilor din PNTCD sa nu participe la lucrarile intrunirii regionale si ale Colegiului National al Partidului Miscarea Populara si sa nu stea alaturi de Traian Basescu, "un om care si-a canalizat intreaga sa cariera politica spre distrugerea partidului nostru".

Urmare a confirmarii vizitei lui Traian Basescu la Timisoara, la intrunirea regionala si Colegiul National ale PMP, Clubul National Esaranist PNEsCD Timis a precizat, printr-un comunicat:

- Solicitam colegilor din PNTCD sa nu participe la lucrarile intrunirii regionale si ale Colegiului National al Partidului Miscarea Populara. Asa-zisa alianta dintre PNTCD si PMP parafata de Aurelian Pavelescu nu reprezinta vointa membrilor PNTCD si nu face decat deservicii partidului lui Maniu, Mihalache si Coposu prin asocierea cu un grup de interese construit in jurul Elenei Udrea si a fostului presedinte Traian Basescu.

- PNTCD trebuie sa ramana fidel crezurilor si principiilor sale, refuzand sa se aseze la aceeasi masa cu un om care si-a canalizat intreaga sa cariera politica spre distrugerea partidului nostru si care in luarile publice de pozitie a atacat inclusiv crezul testamentar al lui Corneliu Coposu, acuzandu-l pe Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei de tradare. Participarea oricarui taranist la aceste manifestari nu ar reprezenta altceva decat indepartarea definitiva de principiile partidului.

- Cerem colegilor din PNTCD Timis sa nu permita accesul in sediul ...

Actualitate / stiri Actualitate298 vizite[ Vestul ]

Salonul Anual al Artelor Vizuale 2014, la Muzeul de Arta din Timisoara

Joi, 19 Februarie 2015, ora 11:36

Salonul Anual al Artelor Vizuale 2014, la Muzeul de Arta din TimisoaraSalonul Anual al Artelor Vizuale 2014 a strans in Sala Mercy a Muzeului de Arta din Timisoara peste 100 de lucrari ale artistilor vizuali din Banat, lucrari ce au fost expuse pentru a fi vazute de publicul interesat de creatiile artistilor din vestul Romaniei.

Desi obiceiul institutiei de cultura a Timisoarei era ca Salonul sa se deschida in ultima luna a anului, activitatea foarte bogata a Muzeului in anul 2014, a facut imposibila deschiderea Salonului in luna decembrie a anului trecut. Astfel, beneficiind si de acordul Uniunii Artistilor Plastici din Timisoara, Muzeul de Arta a inaugurat expozitia creatorilor de frumos din vestul Romaniei, in luna februarie a anului curent, 2015.

Anul 2015 coincide si cu aniversarea a 85 de ani de la deschiderea primului Salon Anual al Artelor Vizuale, Salon inaugurat in anul 1930 si care cu timpul a devenit o traditie in cinstirea creatorilor de frumos din Banat.

Expozitia a fost organizata de Uniunea Artistilor Plastici, filiala Timisoara, Muzeul de Arta fiind partener si gazda a expozitiei, publicul fiind invitat sa admire cele mai reprezentative lucrari realizate in anul 2014 de artistii vizuali din Banat si din vestul Romaniei.

Din mesajul prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta din Timisoara, adresat artistilor vizuali care au expus in acest Salon aniversar, redam urmatoarele: "Noi ne bucuram foarte mult ca va doriti sa fiti prezenti in Muzeu, ca sunteti intre colaboratorii nostri constanti, ne bucuram mai ales ..

Life Show / stiri Life Show394 vizite[ Vestul ]

"Intelegerea de la Sighet", pentru revenirea Romaniei la monarhia constitutionala

Joi, 12 Februarie 2015, ora 11:37

"Intelegerea de la Sighet", pentru revenirea Romaniei la monarhia constitutionalaSambata, 7 februarie, Clubul National Taranist - PNTCD, Fundatia "Corneliu Coposu" si Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) au semnat impreuna, in Sala de Consiliu a Primariei din Sighetu Marmatiei, un protocol denumit "Intelegerea de la Sighet". Prin acest protocol se urmareste promovarea unor activitati care au drept tinta finala restaurarea monarhiei constitutionale in Romania, precum si promovarea valorilor si principiilor moralei crestine.

Asociatia Clubul National Taranist - PNTCD a strans in jurul sau numerosi membri la intalnirea pentru comemorarea fruntasului taranist Iuliu Maniu, eveniment ce a avut loc in localitatea Sighetu Marmatiei.

Cu acest prilej, sambata, 7 februarie 2015, Clubul National Taranist - PNTCD, Fundatia "Corneliu Coposu" si Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei (A.N.R.M.) au semnat impreuna, in Sala de Consiliu a Primariei din Sighetu Marmatiei, un protocol denumit "Intelegerea de la Sighet".

Protocolul semnat este axat pe doua directii identice. Prima directie vizeaza promovarea conceptului de monarhie constitutionala, sustinerea actiunilor destinate reintroducerii simbolurilor monarhice in insemnele reprezentative ale statului, avand drept tinta finala restaurarea monarhiei constitutionale in Romania.

Cea de-a doua directie vizata de partile semnatare ale protocolului se refera la promovarea in cadrul societatii romanesti a valorilor si principiilor moralei crestine, aceste valori si principii reprezentand ...

Actualitate / stiri Actualitate354 vizite[ Vestul ]

Despre posibilitatea de a naviga pe Bega

Marti, 03 Februarie 2015, ora 11:36

Despre posibilitatea de a naviga pe BegaLa Sara Banatana din aceasta luna se va discuta despre utilitatea si viabilitatea proiectului de transport public pe Bega, in forma in care a fost conceput de Primaria Timisoara

Serile Banatene au loc, de regula, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, de la ora 19.30, la Bierhaus. In aceasta luna evenimentul, ajuns la a 46-a editie, se desfasoara miercuri, 4 februarie, de la ora 19.30, la Bierhaus. Invitati ai acestei editii sunt ing. Nicolae Birsan, Eco Nautic Club si ing. Sergiu Morariu, hidrotehnician, consultant la elaborarea "Studiu privind valorificarea potentialului turistic de-a lungul canalului Bega Ro-Se".

In cadrul acestei Seri Banatene, se va supune dezbaterii subiectul utilitatii si viabilitatii proiectului de transport public pe Bega, in forma in care a fost conceput de Primaria Timisoara. Au fost adresate invitatii pentru a participa la dezbatere si a-si expune punctul de vedere asupra acestui subiect atat Primariei Municipiului Timisoara, cat si Capitaniei Portului Timisoara.

A. D.

Actualitate / stiri Actualitate369 vizite[ Vestul ]

Clubul National Esaranist - PNEsCD s-a lansat si la Timisoara

Sambata, 31 Ianuarie 2015, ora 21:35

La eveniment au participat peste 100 de taranisti veniti din tara, subliniindu-se ca scopul principal al Clubului este refacerea PNEsCD, prin relansarea valorilor crestinismului national-taranist.

Clubul National Esaranist - PNEsCD, filiala Timis, s-a lansat sambata, 31 ianuarie, la Timisoara. Peste 100 de taranisti sau simpatizanti ai PNEsCD, din Arad, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Bucuresti, au luat parte la intalnire. Gazda a evenimentului a fost Gheorghe Ciuhandu, care a subliniat, de la bun inceput, ca, prin intalnirea de la Timisoara, se doreste a se relansa ideea crestinismului national-taranist. Ideea de a infiinta o astfel de asociatie a aparut la Rimnicu Sarat, in noiembrie 2013, cand taranistii au vizitat inchisoarea in care au suferit fostii lideri ai partidului Coposu si Mihalache. Apoi, in cursul anului trecut s-a infiintat Clubul National Esaranist - PNEsCD, sub forma unui ONG, scopul principal al acestuia fiind, asa cum a subliniat fostul lider al PNEsCD, refacerea si unitatea PNEsCD. Asociatia este deschisa tuturor membrilor PNEsCD, indiferent de factiune, caci se urmareste promovarea unor principii morale, societatea civila fiind, de asemenea, asteptata sa se implice.

Clubul National Esaranist - PNEsCD a fost lansat si la Arad, urmand a avea loc si alte intalniri in mai multe localitati din tara. Urmatoarea va fi la Sighetu Marmatiei, saptamana viitoare, cand taranistii vor merge acolo, la inchisoarea si la cimitirul de la Sighet, pentru a-l ...

Actualitate / stiri Actualitate328 vizite[ Vestul ]

Se constituie filiala Timis a Asociatiei Clubului National Taranist - PNTCD

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 11:36

Asociatia Clubul National Taranist - PNTCD a luat fiinta la sfarsitul anului trecut, avand drept principal scop conservarea identitatii si continuarea traditiei PNTCD, iar activitatea sa este canalizata spre refacerea unitatii PNTCD.

Sambata, 31 ianuarie 2015, va lua fiinta filiala Timis a Clubului National Taranist - PNTCD. Evenimentul are loc in Timisoara, incepand cu ora 11, la MGM Bastion (in Bastionul Theresia, coltul dinspre Tribunal si Schela de Petrol.

Vor lua parte, pe langa initiatorii timisoreni ai Clubului, reprezentanti ai conducerii centrale, ai societatii civile, alesi locali si membri ai PNTCD. Sunt asteptati sa participe toti membrii si simpatizantii PNTCD din judetul Timis care doresc sa se implice in reconstructia partidului.

Asociatia Clubul National Taranist - PNTCD s-a constituit la sfarsitul anului trecut, avand drept principal scop conservarea identitatii si continuarea traditiei PNTCD, iar activitatea sa este canalizata spre refacerea unitatii PNTCD.

Din Comitetul de Initiativa pentru constituirea Clubului National Taranist - PNTCD Timis fac parte Gheorghe Ciuhandu si Marius Carceie.

Actualitate / stiri Actualitate318 vizite[ Vestul ]

Pavelescu incearca, din nou, sa vanda sediul istoric al PNTCD, din str. Clemenceau, Bucuresti

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 14:06

Pavelescu incearca, din nou, sa vanda sediul istoric al PNTCD, din str. Clemenceau, BucurestiClubul National Esaranist - PNEsCD ia atitudine impotiva intentiei lui Aurelian Pavelescu de a vinde sediul istoric al PNEsCD, situat in str. Clemenceau din Bucuresti, considerand, pe buna dreptate, ca este vorba de un atac la memoria PNEsCD: cerem celor implicati sa NU isi dea acordul pentru aceasta tranzactie, sa isi urmeze constiinta si sa nu fie partasi ai unui act rusinos.

IN 2010 Pavelescu a mai avut o tentativa in acest sens, tentativa care, din fericire, a esuat. Acum incearca din nou sa vanda sediul care a apartinut PNTCD in perioada interbelica, pana in 1947, cand partidul a fost interzis de comunisti. Pentru ca nu a putut fi recuperat doar prin revendicare, taranistii s-au luptat in instanta, din 2004. In 2009 sentinta le-a fost favorabila, ei recastigandu-si sediul.

Redam, mai jos, comunicatul transmis de catre Clubul National Esaranist - PNEsCD, taranistii fiind revoltati din cauza acestei noi tentative a lui Pavelescu de a vinde sediul central al PNEsCD:

ATAC LA MEMORIA PNTCD

Un impostor care a obtinut prin frauda, intriga si uzurpare posibilitatea de a vorbi in numele partidului incearca sa vanda o proprietate a PNTCD. Si nu oricare...

Este vorba de Clubul PNT situat in strada Clemenceau nr 9, sediu istoric al partidului din perioada interbelica pana la interzicerea activitatii acestuia in 1947.

Aici isi avea sediul ziarul Dreptatea si tineretul national-taranist. Iuliu Maniu si Ion Mihalache se intalneau cu liderii partidului intr-o frumoasa ...

Actualitate / stiri Actualitate655 vizite[ Vestul ]

Milan Petrovic Quartet, la Gala Blues Jazz 2014

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 10:06

Milan Petrovic Quartet, la Gala Blues Jazz 2014In spiritul euroregional pe care i l-a imprimat initiatorul Bela Kamocsa, Gala Blues Jazz din Timisoara, va prezenta si in editia din acest an o trupa din Serbia: Milan Petrovici Quartet, una din cele mai dinamice si active formatii tinere de jazz din Belgrad.

In spiritul euroregional pe care i l-a imprimat initiatorul Bela Kamocsa, Gala Blues Jazz din Timisoara, va prezenta si in editia din acest an o trupa din Serbia: Milan Petrovici Quartet, una din cele mai dinamice si active formatii tinere de jazz din Belgrad.

Format in 2011 de catre pianistul Milan Petrovici, fost component al cunoscutului grup reggae pop Del Arno Band (cu care a cantat pe scene mari precum Exit si Belgrade Bier Fest in fata a zeci de mii de spectatori) tocmai din dorinta unei abordari mai intime si relaxate a unui gen care permite o interactiune mai libera intre instrumentisti, acest combo de jazz s-a afirmat intr-un timp foarte scurt. Dupa ce a atras atentia cu primul album au urmat numeroase concerte in cluburi si la festivaluri, iar cu al doilea album, intitulat Favorites (2013), si-au creat un culoar verde in playlisturile posturilor de radio si televiziune. Din componenta mai fac parte saxofonistul Lehel Nagy, bateristul Bogdan Zdjelar si chitaristul bas Robert Gostincar. In expresia muzicala a quartetului, datorita pasiunii si virtuozitatii, se imbina firesc elemente stilistice precum funk, blues, swing dar si rock, prezente mai ales pe al doilea album pe care se regasesc niste versiuni ...

Life Show / stiri Life Show451 vizite[ Vestul ]

Lumea copilariei, prezentata printr-o "Ilustratie de carte contemporana in Germania"

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:06

Lumea copilariei, prezentata printr-o "Ilustratie de carte contemporana in Germania"Expozitia temporara inaugurata la Muzeul de Arta din Timisoara, "Ilustratie de carte contemoprana in Germania", aduce in prim planul vizitatorilor lumea copilariei, cu savoarea din povestile ei.

Conceputa de Institutul Goethe, in colaborare cu Muzeul Cartii Ilustrate din Troisdorf, expozitia prezentata de Centrul Cultural German din Timisoara in Sala Mercy, parter, a Muzeului de Arta, ofera, prin intermediul a 40 de lucrari asezate pe simezele salii mai sus amintite, o imagine asupra creatiei unor importanti ilustratori de carte germana pentru copii. In expozitie se afla si cele 14 carti din care s-au inspirat autorii lucrarilor expuse.

Desi diferiti prin semnatura artistica, artistii care expun ilustratiile de carte germana sunt, totusi, uniti prin faptul ca fiecare dintre ei prezinta o imagine individuala a lumii. In lucrarile expuse apar prezentate aventuri ciudate, fapturi iesite din comun sau caractere liniare.

O parte din ilustratorii prezenti in expozitie sunt si autori, expozitia cuprinde cateva titluri ce au fost scrise si ilustrate de aceeasi persoana. Printre ilustratorii autori de carti, ilustratori ce au expun la Muzeul de Arta din Timisoara, amintim: Nikolaus Heidelbach, autorul cartii "A treisprezecea zana", Sybille Hein, cu a sa carte "Taranca Rutti Berg si-ar fi dorit asa de mult sa fie regina", Janosch, autorul volumului "Seriful soarecilor", Karoline Kehr, cu volumul "Schwi-Schwa-Schweinehund", o carte amuzanta despre "micul ticalos", "despre ...

Life Show / expozitie384 vizite[ Vestul ]

Selfie cu Interioare - concert Alexandru Andries

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 10:07

Selfie cu Interioare - concert Alexandru AndriesAsemenea arhitectilor care proiecteaza poduri ce leaga, peste ape, tari si popoare, Alexandru Andries si-a schitat cu mare maiestrie dar si exactitate expresia artistica tocmai pentru a depasi barierele gusturilor muzicale ale publicului larg si pentru a comunica abil si ceea ce nu a fost rostit, ce nu a fost cintat.

Intalnirile cu oamenii buni, incarcati cu energie si intentii pozitive se amprenteaza pe tusul sufletului. Dupa multi ani, la buna revedere, comunicarea continua firesc, de parca ar fi trecut doar o saptamina - doua de cind nu v-ati mai vazut si vorbit. Asa este si in cazul intalnirilor cu Alexandru Andries, artist a carui modestie umana parca alimenteaza persuasiunea si farmecul creatiilor sale. Fara voce muzicala, dar cu o dictie demna de pronuntiile catapultive ale unui Dylan (care, sa recunoastem, nu are nici el o voce incantatoare), fara structuri muzicale complexe, dar cu mult rafinament, fara o poetica sofisticata, dar cu texte inteligente, sugestive, de o ironie care nu iarta, dar nici nu jigneste sau de o sinceritate devastatoare (in cintecele de dragoste), Alexandru Andries radiaza un farmec irezistibil. Imi spunea cineva - om de radio, cunoscator - ca nu-si explica faptul ca muzicianul a inregistrat si lansat spre public atitea zeci de albume si inca mai rezista, din punct de vedere material, pe scena. Toate aceste productii costa ceva, muzica lui e subtire, simpla, pe niste sabloane imprumutate si totusi se vinde. M-a pus pe ginduri nedumerirea ...

Life Show / stiri Life Show398 vizite[ Vestul ]

Expozitia "Facelook/Facebook" sau "resurectia imaginii picturale in epoca digitala"

Marti, 08 Iulie 2014, ora 14:06

Expozitia "Facelook/Facebook" sau "resurectia imaginii picturale in epoca digitala"Muzeul de Arta, Timisoara, in colaborarea cu Galeria "AnnArt" din Bucuresti, a deschis recent expozitia artistei vizuale Florica Prevenda, expozitie ce poarta titlul "Facelook/Facebook".

Florica Prevenda traieste si lucreaza la Bucuresti, s-a nascut in localitatea Dor Marunt (judetul Calarasi), in anul 1959, tatal sau fiind din localitatea timiseana Biled, deportat in Baragan in anul 1951. Florica Prevenda a absolvit Academia de Arte din Iasi in 1984, a fost profesor asociat al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti (1993-1997), si-a articulat cariera in colectii private si muzeale in afara Romaniei. Artista a participat la numeroase expozitii in galeriile din Belgia, Germania, Polonia, Canada, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Israel, Italia, Olanda, U.S.A., dar si in muzeele din tara, Muzeul National din Cluj, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Mogosoaia, Muzeul National de Arta si in mai multe galerii din Bucuresti.

Galeria "AnnArt" s-a infiintat la Bucuresti in mai 2011, si promoveaza nume de prim rang in pictura contemporana romaneasca. Aici au expus atat artisti vizuali cunoscuti, cum ar fi Sorin Ilfoveanu, Stefan Caltia, Vladimir Setran, artisti vizuali formati dupa 1990, Francisc Chiuariu, etc., precum si artisti vizuali care sunt mai putin cunoscuti in tara, activitatea lor fiind mai mult cunoscuta in afara granitelor Romaniei, spre exemplu, Florica Prevenda.

Expozitia Floricai Prevenda, "Facelook/Facebook", deschisa la Muzeul de Arta din ...

Life Show / expozitie562 vizite[ Vestul ]

"Doi", la Muzeul de Arta din Timisoara

Vineri, 30 Mai 2014, ora 12:05

"Doi", la Muzeul de Arta din TimisoaraExpozitia deschisa la Muzeul de Arta din Timisoara este o expozitie ce poarta semnatura artistilor vizuali Dana Constantin si Marcel Bunea.

Expozitia deschisa la Muzeul de Arta din Timisoara este o expozitie ce poarta semnatura artistilor vizuali Dana Constantin si Marcel Bunea. Dana Constantin si Marcel Bunea si-au propus sa scoata in evidenta "prospetimea, entuziasmul cu care tind sa patrunda bariere sau sa testeze limite, sa deschida porti catre imaginatie, prin care privitorul este invitat sa viseze si, astfel, ajunge dincolo de realitatea imediata, spre orizonturi nebanuite."

Titlul expozitiei, "Doi", este unul foarte sugestiv, nemaiavand nevoie de decriptare, maestrul Marcel Bunea optand pentru acest titlu care spune foarte mult despre pictura expusa in Muzeul de Arta din Timisoara, dar si despre drumul celor doi artisti vizuali impreuna, un drum nou, un drum cu cateva carari foarte bine batatorite.

Despre universul pictural al Danei Constantin si al lui Marcel Bunea a vorbit doamna profesor universitar doctor Ruxandra Demetrescu, pro-rector al Scolii Doctorale la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti: "Ce-i uneste pe cei doi intr-ale picturii? E vorba despre un drum pe care eu l-am numit, in raspar in pictura contemporana, care sta mai degraba sub semnul unui figurativ puternic, dur, critic si care este semnul, marele semn al Scolii de Pictura de la Cluj. Cred ca, fie constient, fie subconstient, cei doi practica o cale abstractizanta (e interesant ca ...

Life Show / stiri Life Show536 vizite[ Vestul ]

Sarbatoarea nationala si europeana a Muzeelor si Galeriilor, la Timisoara

Sambata, 17 Mai 2014, ora 00:06

Sarbatoarea nationala si europeana a Muzeelor si Galeriilor, la Timisoara"Noaptea Europeana a Muzeelor" va incepe in data de 17 mai 2014 si se va afla la cea de-a zecea editie. Anul acesta, Timisoara va intra intr-un duplex muzeal cu Bucuresti, dar, spre deosebire de capitala, Timisoara este primul oras in care noaptea muzeelor se sarbatoreste impreuna cu noaptea galeriilor.

"Noaptea Europeana a Muzeelor" va incepe in data de 17 mai 2014 si se va afla la cea de-a zecea editie. Anul acesta, Timisoara va intra intr-un duplex muzeal cu Bucuresti, dar, spre deosebire de capitala, Timisoara este primul oras in care noaptea muzeelor se sarbatoreste impreuna cu noaptea galeriilor.

Pentru prima data, Muzeul de Arta din Timisoara se va implica in acest eveniment international in calitate de partener oficial al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, fiind coordonator al circuitului muzeal din Timisoara, care va include: Muzeul Catedralei Mitropolitane, Muzeul Satului Banatean, Muzeul "Memorial, Decembrie '89", Galeria "Mansarda" a Facultatii de Arta din Timisoara, Galeria "Calina", Galeria "Jecza" (Fundatia "Interart Triade"), Galeria "Pygmalion" (Casa Artelor), Galeria "Calpe", Galeria de Arte "Helios" a Uniunii Artistilor Plastici si, nu in ultimul rand, Muzeul de Arta (Prefectura Veche, Palatul Baroc).

"Noaptea Europeana a Muzeelor" este un proiect de succes initiat de Ministerul Culturii din Franta, patronat de Consiliul Europei, U.N.E.S.C.O. (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) si I.C.O.M. (Consiliul ...

Life Show / stiri Life Show537 vizite[ Vestul ]

Carte despre Banatul montan - "Cheile Nerei. Superlative montane"

Joi, 15 Mai 2014, ora 10:06

Carte despre Banatul montan - "Cheile Nerei. Superlative montane"Volumul, semnat de profesorul Marius Terchila si adresat cititorilor interesati de drumetii, este cel de-al XVI-lea din seria "Pe poteci de munte", propunadu-si sa trateze o parte din Romania, Banatul montan, acel colt al Eupropei care ascunde frumuseti mai putin cunoscute turistilor sositi pe aceste mleaguri de peste mari si tari.

Cu ocazia aniversarii a 64 ani de la depunerea Declaratiei Schuman pe biroul cancelarului vest-geraman Konrad Adenauer, la Bonn, 9 mai 1950, Calpe Gallery a gazduit lansarea cartii al carei autor este profesorul Marius Terchila, "Cheile Nerei. Superlative montane."

Volumul lansat cititorilor interesati de drumetii este cel de-al XVI-lea din seria "Pe poteci de munte", propunadu-si sa trateze o parte din Romania, Banatul montan, acel colt al Eupropei care ascunde frumuseti mai putin cunoscute turistilor sositi pe aceste mleaguri de peste mari si tari.

Cartea "Cheile Nerei. Superlative montane" a vazut lumina tiparului la Editura "Waldpress" si cuprinde aprope 200 de pagini in care sunt prezentate frumoasele locuri ale Banatului montan.

Pentru ca in ziua lansarii cartii s-au implinit 119 ani de la nasterea poetului Lucian Blaga, domnul profesor Terchila a spus cateva cuvinte despre viata poetului-filosof din Lancram, subliniind importanta operei sale literare si filosofice pentru literatura romana si universala. Profesorul filolog a recitat si cateva versuri din poetii Alexandru Macedonski si George Bacovia.

Despre cartea sa, distinsul ..

Life Show / stiri Life Show618 vizite[ Vestul ]

Alegeri europarlamentare

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:11

Alegeri europarlamentareNume legate de Timisoara cu sanse de a accede in Parlamentul European sunt doar Maria Grapini (dar care este originara din Moldova), Daciana Sarbu (care este oricum plecata la Bucuresti) si Cristian Busoi (originar din Mehedinti) - fapt care dovedeste inca o data, daca mai era cazul, interesul TUTUROR partidelor politice fata de zona noastra, intr-o Europa a regiunilor.

In anul 2014 se incheie mandatul de cinci ani al actualilor europarlamentari, iar cetatenii din cele 28 de state ale Uniunii Europene sunt asteptati la urne pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European, pentru noua legislatura, la scrutinul european prevazut pentru 22-25 mai. Numarul europarlamentarilor, la nivelul intregii UE, va scadea de la 766 in prezent la 751. Romania, unde alegerile vor avea loc in data de 25 mai, va pierde un mandat de europarlamentar, urmand ca la scrutin sa fie alesi 32 de deputati europeni, tara noastra fiind pe locul al saptelea in UE ca numar de europarlamentari care ii revin. Alegerile europene se desfasoara in contextul ascensiunii discursului xenofob si eurosceptic din statele cu vechime in Uniunea Europeana.

A. Partide politice

1. Partidul Poporului Dan Diaconescu

Primii cinci candidati: Cristian-Dan Diaconescu, Simona-Allice Man, Diana Voiculescu, Liviu-Robert Neagu, Radu-Paul Orzaita

2. Forta Civica

Primii cinci candidati: Mihai-Razvan Ungureanu, Diana Laura pavelescu, Mihaela Nicolau, Adriana Radu, Vlad-Tudor Alexandrescu

3. Partidul ...

Actualitate / stiri Actualitate851 vizite[ Vestul ]

Genti Korini - "o alta fateta a artei contemporane", la Galeria Jecza

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 00:05

Genti Korini - "o alta fateta a artei contemporane", la Galeria JeczaExpozitia "The object and its background" ("Obiectul si fundalul acestuia"), inaugurata recent la Galeria Jecza din Timisoara a adus in prim planul iubitorilor de arta un artist vizual absolvent al Scolii de pictura de la Cluj-Napoca.

Expozitia "The object and its background" ("Obiectul si fundalul acestuia"), inaugurata recent la Galeria Jecza din Timisoara a adus in prim planul iubitorilor de arta un artist vizual absolvent al Scolii de pictura de la Cluj-Napoca. Genti Korini este unul din varfurile generatiei ce a absolvit Sectia de Pictura a Universitatii de Arte si Design, Cluj-Napoca, promotia 1997-2000, in clasa profesorului Ioan Sbarciu.

Albanez de origine, nascut in capitala Albaniei, Tirana, anul 1979, Genti Korini se remarca in pictura prin faptul ca aduce in prim-planul privitorilor lucrarilor sale, potrivit spuselor artistului vizual, Andrei Jecza, "o alta fateta a artei contemporane, o fateta abstract si foarte mediteranian colorata."

Cuvantul de deschidere a expozitiei a apartinut domnului profesor universitar doctor Ioan Sbarciu, presedinte al Senatului Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca. Plin de emotie pentru reintalnirea cu orasul Timisoara, distinsul profesor universitar a vorbit astfel despre Genti Korini si opera sa: "Genti Korini face parte dintr-un grup, probabil ati auzit, un grup mai larg care se numeste Scoala de la Cluj si care, nesperat pentru mine, are un succes extraordinar in lume. (...) Genti Korini era foarte talentat, ...

Life Show / stiri Life Show568 vizite[ Vestul ]

Expozitie a Centrului Ceh, la Muzeul de Arta din Timisoara

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 14:06

Expozitie a Centrului Ceh, la Muzeul de Arta din TimisoaraExpozitia "Afisele de film nu au murit" a fost vernisata in Sala Baroc a Muzeului de Arta din Timisoara, fiind organizata de Centrul Ceh din Bucuresti impreuna cu Academia de Arta din Praga, Academia de Arta din Bucuresti si Facultatea de Arta din Timisoara.

Expozitia a fost vernisata in Sala Baroc a Muzeului de Arta din Timisoara, fiind organizata de Centrul Ceh din Bucuresti impreuna cu Academia de Arta din Praga, Academia de Arta din Bucuresti si Facultatea de Arta din Timisoara. La vernisajul expozitie, numita "Afisele de film nu au murit", au luat cuvantul, in fata unei numeroase asistente, Excelenta Sa Ambasadorul Cehiei in Romania, domnul JiL(Trade Mark)i Sitler, directorul Centrului Ceh, domnul Rene Koubasek si, bineinteles, din partea gazdelor, directorul Muzeului de Arta din Timisoara, profesor universitar doctor Victor Neumann. A fost prezent la vernisaj si Consulul Onorific al Republicii Cehe la Timisoara, domnul avocat Stefan Motec.

"Vreau sa va spun ca Institutul Ceh este foarte prezent in viata orasului nostru. De data aceasta este vorba de o continuare a unei expozitii legata de Praga 1968, dar intr-o varianta diferita. In urma cu o luna si ceva a fost deschisa expozitia "Invazia sovietica la Praga", a lui Josef Koudelka, o expozitie la Halele TIMCO, organizata impecabil de Institutul Ceh. Le multumesc si personal si in numele Muzeului de Arta ca au venit la Timisoara, ca ne-au contactat pe noi mai intai, au dorit sa organizeze la Muzeul de Arta aceasta ...

Life Show / stiri Life Show518 vizite[ Vestul ]

Artistii vizuali timisoreni - expozitie de succes la Bucuresti

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 10:10

Artistii vizuali timisoreni - expozitie de succes la BucurestiAcademia de Stiinte Economice din Bucuresti gazduieste, pana in data de 25 mai anul curent, expozitia "Adnotari 3", a grupului de pictura "Noima".

Academia de Stiinte Economice din Bucuresti gazduieste, pana in data de 25 mai anul curent, expozitia "Adnotari 3", a grupului de pictura "Noima". Din acest grup fac parte artistii vizuali Andrei ROSETTI, Sorin SCURTULESCU, Dan GHERMAN, din scoala de pictura timisoreana, avandu-l profesor de pictura pe maestrul Constantin Flondor. Invitatii grupului "Noima" au fost Constantin Flondor, Liliana Mercioiu Popa, Robert Koteles, Ieromonah Pantelimon si Sorin Neamtu.

Proiectul "Adnotari" a fost finalizat in anul 2011 prin realizarea unui volum impresionant, volum ce contine dialoguri intre artistii vizuali componenti ai grupului "Noima", dialoguri ce au la baza teme majore ale creatiei artistice si care au fost incepute in anii studentiei si continuate si in prezent. Aceste dialoguri stau marturie despre o anume disponibilitate intelectuala si spirituala, dar si despre o anume solidaritate intre generatii.

Vernisajul expozitiei "Adnotari 3" a avut loc in Sala Cecilia Cutescu Storck si a fost deschis prin cuvantul domnului Gabriel Niculescu, in prezenta artistilor Constantin Flondor, Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Sorin Neamtu si Ieromonah Pantelimon.

Despre expozite a vorbit doamna Ilieana Pintilie, critic de arta, vicepresedinta a Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta si membra a Asociatiei Internationale a ...

Life Show / expozitie629 vizite[ Vestul ]

Sa avem grija de Implant pentru Refuz!

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 00:11

Sa avem grija de Implant pentru Refuz!Implant pentru Refuz se pregateste sa aniverseze 20 de ani de existenta. Doua decenii in care ne-au cantat si ne-au incantat, in care au ajuns cea mai cunoscuta formatie de hardcore din Romania, in care au dus numele Timisoarei peste tot cu cinste.

Exista ceva vreme de cand prin Occident se poarta sistemul de crowfounding. Ce inseamna asta? Ai o trupa, ai fani, dar nu vrei sa fii dependent de un impresar sau de o casa de discuri, care sa iti impuna vreo viziune despre ceea ce ar trebui sa canti, sau despre cum ar trebui sa fie aranjate piesele pe urmatorul album, cum sa arate coperta sau ce design sa aiba articolele de promovare. Si atunci, ceri ajutorul fanilor, care pun mana de la mana si devin co-producatori ai albumului trupei lor favorite. Iar albumul iese asa cum si-l doresc ei, si nu cum il gandeste vreun mahar din industria muzicala, care isi ia si un procent semnificativ pentru gandirea sa proprie si care, de multe ori, nu are legatura nici cu trupa, nici cu muzica, nici cu publicul caruia i se adreseaza produsul.

Iata ca ideea care merge bine dincolo isi face loc si in Romania. Autorii premierei autohtone: Implant pentru Refuz, care doresc sa isi editeze astfel cel de-al saptelea album, "Cartography". Esinta vizata: 6000 de euro, pentru inregistrari si reamping, mixaj si mastering, grafica si producerea CD-urilor, vinilurilor si materialelor promotionale. Daca se strang bani mai multi, se face si un videoclip. Si mai multi (adica peste 8000 de euro) - se ...

Life Show / stiri Life Show541 vizite[ Vestul ]

Pictura de la Garana, la Galeria Calpe

Marti, 18 Martie 2014, ora 08:11

Pictura de la Garana, la Galeria CalpeGaleria Calpe din Timisoara gazduieste lucrarile artistilor vizuali prezenti la Simpozionul International de Pictura, Garana, editia a treia.

Simpozionul a luat nastere in anul 2010, atunci cand, cativa pasionati de vin au decis sa dea startul unui proiect in care cei care picteaza si vor sa se desfete cu un pahar de vin, sa se intruneasca an de an, vara, in localitatea caraseana Garana.

Prima etapa de constituire a acestui Simpozion a fost intalnirea dintre Andy Hertzeg si Stefan Calarasanu, intalnire ce a avut loc in una din taberele de sculptura din anul 2010.

O alta etapa in startul acestui Simpozion a fost prietenia dintre Andy Hertzeg si Cristi Sida, astfel fiind deschisa calea Simpozionului ce va reuni, an de an, in vara, mai multi artisti vizuali, dispusi sa picteze in localitatea Garana. Deci, un posibil motto pentru acest simpozion, ar putea fi: "Mai intai sa bem vin, apoi sa pictam!"

In august 2013, Simpozionul International de Pictura, chiar daca nu a fost un perfect "ierbar" francofon, s-a desfasurat sub semnul francofoniei, adunand la Garana opt artisti vizuali din Franta, Luxemburg, Belgia, Azerbaidjan si Romania. Au raspuns prezent la editia a treia, Garana, august 2013, urmatorii artisti vizuali: Dacian Andoni (Romania - Timisoara), Calin Beloescu (Romania - Timisoara), Stefan Pelmus (Romania - Bucuresti), Pierre Prison (Belgia), Emmanuelle Potier (Franta), Aida Schweitzer (Luxemburg), Adil Yusif (Azerbaidjan) si Cristian Sida (Romania - ...

Life Show / stiri Life Show592 vizite[ Vestul ]

PNTCD Timis isi acuza consilierii de... intalniri secrete cu Gheorghe Ciuhandu

Marti, 04 Martie 2014, ora 08:11

PNTCD Timis isi acuza consilierii de... intalniri secrete cu Gheorghe Ciuhandu"Nu este nici un secret, ne intalnim pe fata" raspund acestia.

Ruperea USL la nivel national si previzibila rupere a acestei aliante si la nivel local i-a scos din letargie si pe reprezentantii PNTCD Timis, care si-au adus aminte ca au trei consilieri locali care pot sa aiba un cuvant greu de spus intr-o eventuala alta configurare de forte in Consiliul Local Timisoara. Presedintele impus de Valentin Moldovan cu girul lui Aurelian Pavelescu in locul lui Adrian Orza la conducerea organizatiei timisorene, Ciprian Mihok (un necunoscut pentru marea majoritate a membrilor partidului), a declarat, intr-o conferinta de presa, ca actuala conducere face demersurile legale si a demarat procedurile statutare pentru sanctionarea chiar si pana la masura extrema de excludere si de retragere a sprijinului politic consilierilor locali ai PNEsCD. Ciprian Mihok s-a ferit sa faca referiri deocamdata la Adrian Orza, desi nici acesta nu mai are legaturi cu ceea ce se intampla in sediul din Piata Libertatii nr. 2, vorbind strict de cei care fac o "dizidenta pe fata", Bogdan Herzog si Flavius Boncea. "Am aflat, din sursele noastre, cu cine se consulta acesti consilieri. Stim de la oameni din apropierea lor ca cei doi - Boncea si Herzog, s-au intalnit cu domnul fost primar, care declara in presa ca nu mai vrea sa aiba de-a face cu PNTCD, dar care, din umbra, se pare ca mai trage niste sfori", a declarat Mihok.

Cei doi consilieri locali sunt in dizgratia celor care exercita in acest moment ...

Actualitate / stiri Actualitate656 vizite[ Vestul ]

Protejarea vestigiilor bailor turcesti descoperite in centrul Timisoarei

Marti, 25 Februarie 2014, ora 18:09

Protejarea vestigiilor bailor turcesti descoperite in centrul TimisoareiIn sedinta de marti a Consiliului Local Timisoara, consilierul local Flavius Boncea a solicitat ca, in cazul in care se decide expunerea in mod deschis a ruinelor recent descoperite in centrul orasului, aceasta sa fie facuta cu grija, pentru a se evita degradarea definitiva a vestigiilor.

In sedinta de plen a Consiliului Local Timisoara, din 25 februarie a. c., consilierul local Flavius Boncea a facut o interpelare, la solicitarea Ligii Banatene. Inetrpelarea se refera la modalitatea de integrare si valorificare a vestigiilor bailor turcesti, recent scoase la lumina de sapaturile arheologice din Timisoara. In acest sens, consilierul Flavius Boncea a atras atentia: "Pentru eventualitatea in care se decide ca ruinele recent descoperite in zona centrala sa fie expuse in mod deschis, solicitam ca aceasta abordare sa se produca intr-un mod controlat in care sa se evite posibilitatea degradarilor definitive. Din informatiile pe care le avem in acest moment rezulta ca starea materialului descoperit nu este dintre cele mai bune, ruinele prezentandu-se ca fiind deosebit de friabile, existand riscul ca, supuse fiind la intemperii, in cazul in care metodele de protejare nu se dovedesc eficiente, sa se degradeze accentuat si ireversibil. Presupunem ca vor fi luate masuri de contracarare a posibilelor efecte nedorite in vederea conservarii elementelor ce urmeaza a fi expuse. Avand in vedere cele de mai sus solicitam monitorizarea comportarii in timp a elementelor ce urmeaza a se expune ..

Actualitate / stiri Actualitate586 vizite[ Vestul ]

Teapa taierilor de corectie la arborii din Timisoara

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 12:05

Teapa taierilor de corectie la arborii din TimisoaraContractul a fost incheiat cu o firma, dar lucrarile au fost executate de alta firma, care a ramas si neplatita, si cu banii luati.

La mijlocul anului trecut, Primaria Municipiului Timisoara scotea la licitatie, pentru cele patru sectoare ale orasului, contractul pentru "Taieri de corectie, elagare si defrisare arbori pe domeniul public al Municipiului Timisoara". In data de 8 august 2013 a fost publicat anuntul de atribuire a lucrarilor. Toate cele patru sectoare ale orasului au fost castigate de o firma din Bucuresti, SC Tradecomia SRL. Contractele incheiate pentru un an insumeaza valoarea de 3.500.000 de lei plus TVA - adica aproape un milion de euro.

Cine e firma Tradecomia?

Nefiind deloc cunoscuta in Timisoara, firma Tradecomia a nascut intrebari. Iar presa a scris: este o societate care are ca obiect de activitate exclusiv deratizarea, dezinsectia, dezinfectia si deparatizarea, lucru care, de altfel, reiese si astazi de pe pagina de internet a firmei. Firma lupta impotriva daunatorilor gen capusa, gindacul de bucatarie, sobolanul, agentii patogeni si tantarul - deci, nu prea are legatura cu taierile de corectie la arbori. Pana la contractul cu Primaria Timisoara, firma a mai avut trei contracte cu institutii publice: doua cu Hidroelectrica si unul cu Spitalul Judetean din Drobeta Turnu Severin, toate pentru activitati de deratizare.

Tot mass-media a scris si ca, de fapt, in spatele firmei s-ar afla propusul ministru al Sanatatii, actualmente sel al CNAS, ...

Actualitate / stiri Actualitate965 vizite[ Vestul ]

"Sa ne unim fortele pentru a dobori acest sistem care ne nedreptateste"

Marti, 11 Februarie 2014, ora 08:11

"Sa ne unim fortele pentru a dobori acest sistem care ne nedreptateste"Dupa ce prim-ministrul a anunt ca, dintre cele trei spitale regionale care se vor construi in tara, nici unul nu se afla la Timisoara, Liga Banateana considera ca "nu mai trebuie sa ne lasam mintiti de cei trimisi de la centru ca sa fie conducatorii nostri locali.

Este mai mult decat evident ca la ora actuala nici un partid politic si nici un politician inscris in aceste organizatii mafiote, cu sediul in capitala, nu ne reprezinta pe noi si interesele locale."

Iata care este pozitia Ligii Banatene dupa ce s-a anuntat ca, din nou, Timisoara a fost "uitata" de politicienii de la centru la impartirea fondurilor europene:

Conducatorii nostri de la nivel central ne-au dovedit azi, inca o data, ca pentru ei Timisoara reprezinta doar acel loc bun de jefuit, cu locuitori care par a se fi resemnat cu faptul ca destinul lor este acela de a munci pentru altii si de a plati biruri fara a primi mai nimic in schimb.

La impartirea fondurilor europene pe care le asteapta Romania pentru exercitiul bugetar 2014-2021 al Uniunii Europene, primul-ministru a anuntat ca doreste sa aloce bani pentru trei spitale regionale. Bineinteles ca Timisoara nu este inclusa intre cele trei locatii, probabil pentru ca in ochii "stapanilor" nostri de la capitala, conditiile mizere din spitalele de stat timisene, carasene, chiar si aradene sunt suficiente pentru niste bieti platitori de biruri.

Reprezentantii nostri in guvern si parlament nu au indraznit sa-si supere sefii si au avut exact aceeasi ..

Actualitate / stiri Actualitate660 vizite[ Vestul ]

Expozitie Sigmar Polke - Muzica de origine necunoscuta

Joi, 06 Februarie 2014, ora 10:06

Expozitie Sigmar Polke - Muzica de origine necunoscutaIn expozitia deschisa la Muzeul de Arta din Timisoara se gaseste o serie ce se compune din 40 de planse de aceleasi dimensiuni, lucrari create in anul 1996 pentru Institutul de Relatii Externe al Germaniei.

Zilele trecute, Muzeul de Arta din Timisoara a gazduit vernisajul expozitiei ce contine lucrarile lui Sigmar Polke, expozitie intitulata "Muzica de origine necunoscuta." Lucrarile expozitiei sunt proprietatea Institutului pentru Relatii Externe din Germania si au poposit in Muzeul de Arta din Timisoara prin intermediul Centrului Cultural German, Timisoara.

Sigmar Polke a fost un artist vizual nascut in Silezia, in anul 1941. In expozitia deschisa la Muzeul de Arta din Timisoara se gaseste o serie ce se compune din 40 de planse de aceleasi dimensiuni, lucrari create in anul 1996 pentru Institutul de Relatii Externe al Germaniei. In picturile sale, Polke trateza motive diferite, o pisica care se joaca, figuri literare, precum baronul Munchhausen, dar si "compozitii pur abstracte cu un parcurs al culorii total liber."

In timpul razboiului rece, Sigmar Polke a parasit Germania de est si a ales sa se stabileasca in R.F. Germania. Din 1961 pana in 1967 a studiat la Academia de Arte din Dusseldorf sub Karl Otto Gotz, Gerhard Hoehme si profund influentat de profesorul sau, Joseph Beuys. Si-a inceput activitatea creatoare intr-o perioada de schimbari sociale, culturale si artistice enorme in Germania. Din 1977-1991 a fost profesor la Academia de Arte Frumoase, Hamburg. In ...

Life Show / stiri Life Show561 vizite[ Vestul ]

Expozitie "Herta Muller: Cercul dracesc al cuvintelor"

Joi, 06 Februarie 2014, ora 10:06

Expozitie "Herta Muller: Cercul dracesc al cuvintelor"Expozitia cuprinde documente, fotografii de familie, interviuri inregistrate, fragmente extrase din dosarele securitatii din Romania socialista, colaje, toate acestea oferind o privire asupra operei si vietii scriitoarei si laureatei Premiului Nobel pentru literatura, Herta Muller.

Expozitia intitulata "Herta Muller: Cercul dracesc al cuvintelor" este realizata de Goethe-Institut, in parteneriat cu Literaturhaus Berlin si va fi vernisata la Muzeul de Arta din Timisoara, joi, 13 februarie 2014, la ora 18.

Expozitia cuprinde documente, fotografii de familie, interviuri inregistrate, fragmente extrase din dosarele securitatii din Romania socialista, colaje, toate acestea oferind o privire asupra operei si vietii scriitoarei si laureatei Premiului Nobel pentru literatura, Herta Muller. In cadrul acestei expozitii sunt dezvaluite aspecte din viata Hertei Muller, incepand din copilaria petrecuta in Banat si pana la decernarea Premiului Nobel.

Herta Muller a fost marcata de urmarile si constrangerile regimului socialist/comunist si a fost nevoita din aceasta cauza sa ia drumul exilului si sa emigreze in anul 1987 in Republica Federala Germania. Bineinteles, Herta Muller nu s-a desprins definitiv de tara in care s-a nascut, Romania. De la emigrarea sa si pana in prezent, in operele sale se regasesc numeroase aspecte ale dictaturii existente in Romania pana in anul 1989. Prin scrisul sau, prin felul deosebit de a prezenta propriile experiente si prin modul de a ilustra in ...

Life Show / expozitie549 vizite[ Vestul ]

Horst Schwoon, cetatean de onoare al Timisoarei

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 18:08

Horst Schwoon, cetatean de onoare al TimisoareiLa initiativa consilierului local Bogdan Herzog, membru al Ligii Banatene, Consiliul Local Timisoara a acordat titlul de cetatean de onoare domnului Horst Schwoon, organizatorul unor numeroase actiuni umanitare destinate ajutorarii populatiei Timisoarei si Romaniei.

Dl. Horst Schwoon a organizat zeci de convoaie de ajutoare care au ajuns in Romania, in special in Timisoara. Numai in cursul anului 1990, imediat dupa Revolutie, atunci cand nevoile de ajutoare umanitare erau si cele mai ridicate, dl Schwoon a condus 6 convoaie umanitare, cu numeroase camioane incarcate cu - alimente, imbracaminte, alimente pentru bebelusi, jucarii, articole pentru scoala, obiecte sanitare si medicamente, mobila etc.

In urma succesului primelor convoaie si a promovarii actiunilor umanitare in presa germana (Radio 107 Stuttgart, Stutgarter Zeitung) au urmat un sir de actiuni umanitare de-a lungul intregului deceniu 1990-2000. Intre comunitatile locale la care au ajuns convoaiele de ajutoare oranizate de NOD Stuttgart, prin implicarea dlui Horst Schwoon mentionam: Timisoara, Deta, Liebling, Lugoj, Arad, biserici de toate confesiunile din diverse sate banatene si chiar sate din judetele Cluj si Valcea.

Intre actiunile de o importanta deosebita mentionam: donarea unui studiou integral de filmare, statii de mixare, aparatura specifica - microfoane, boxe, cabluri, mijloace de transport catre TVR Timisoara, organizarea unor transporturi de seminte in valoare de 275.000 DM catre Universitatea de ..

Actualitate / stiri Actualitate614 vizite[ Vestul ]

Premii decernate artistilor vizuali timisoreni

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 12:05

Premii decernate artistilor vizuali timisoreniDuminica, 8 decembrie, in cadrul vernisajului Salonului Anual al Artelor Vizuale, au fost acordate premii artistilor, pentru activitatea depusa in anul 2013.

Duminica, 8 decembrie, in cadrul vernisajului Salonului Anual al Artelor Vizuale, au fost acordate premii artistilor, pentru activitatea depusa in anul 2013. Premiile au fost acordate de sponsori, dar si de Uniunea Artistilor Plastici, filiala Timisoara.

Juriul care a decis acordarea acestor premii a fost format din: Constantin Flondor, presedintele juriului; graficianul Vica Tila Adorian, decanul Facultatii de Arta din cadrul Universitatii de Vest; graficianului Alexandru Jakabhazi, castigatorul marelui premiu la editia precedenta; artist textilist Valentina Stefanescu si sculptorului Bogdan Nueleanu, castigator al Premiului Tineretului la Salonul din 2012.

Premiu sponsorului, medic, profesor doctor Florin Barsasteanu, a fost acordat artistilor vizuali Gabriel Ursu si Luigi Varga. Premiul "Gabriel Popa", oferit din partea Dorinei si a lui Gerhard Modjesch, artistei vizuale, Diana Popovici. Premiul din partea agentiei de turism "Urltramarin", oferit de Gabriela Petcana, artistei vizuale Gerogiana Iancu - o excursie de Revelion in Toscana. Din partea galeriei "Calpe", Calin Petcana a oferit un premiu artistei vizuale Torony Edith.

Filiala U.A.P. Timis a oferit doua premii, premiul Tineretului si premiul "Primus inter pares" ("Primul intre egali"). Pentru premiul Tineretului pe anul 2013 au fost nominalizati ...

Life Show / artisti669 vizite[ Vestul ]


Prima   1   2   3   4   5   6   >>   Ultima
Cele mai citite stiri
S-au 'relaxat' de tot. Imagine jalnica dintr-un cartier din Timisoara. Tineri 'loviti' de drogul zombie. Video
TIMISOARA. Unul era prabusit in gardul verde din jurul unui bloc, iar celalalt statea in picioare in ...
Accident grav in apropiere de Timisoara. Mai multi oameni raniti, printre care si un copil
TIMIS. Accident, sambata dupa-amiaza, intr-o localitate de langa Timisoara. Evenimentul rutier a ...

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor