Cea mai mare expoziție Brâncuși organizată în România în ultimii 50 de ani. Ar putea fi evenimentul anului în Timișoara - Capitală Europeană a Culturii

Duminica, 15 Ianuarie 2023, ora 12:56
1772 citiri
Cea mai mare expoziție Brâncuși organizată în România în ultimii 50 de ani. Ar putea fi evenimentul anului în Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Expoziția Brâncuși de la Timișoara va costa două milioane de euro FOTO Arhivă

Cea mai mare expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani va fi organizată la Timișoara în acest an, la Muzeul de Artă, în condiții excepționale de securitate. Costurile depășesc două milioane de euro, arată opiniatimisoarei.ro.

Potrivit sursei citate, expoziția Brâncuși este programată în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Opere de artă semnate de Brâncuși, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnișoară Pogany, Piatră de hotar – din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastră, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârșit III, diferite desene, guașe și fotografii realizate de Constantin Brâncuși vor putea fi văzute.

Operele vor fi aduse la Timișoara în condiții de maximă securitate, iar pentru această autoritățile din Timiș au în vedere inclusiv un parteneriat cu Jandarmeria Română.

Costurile unei astfel de expoziții se ridică la aproximativ un milion de euro pentru amenajările necesare la Muzeul de Artă din Timișoara, gazdă evenimentului, și un milion de euro pentru amenajarea efectivă a expoziției. Ministerul Culturii intenționează să obțină o garanție guvernamentală pentru operele ce vor fi expuse.

Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters și comisarul expoziției, a explicat că cea mai recentă expoziție cu operele lui Constantin Brâncuși, în România, a avut loc în anul 1970.

Organizarea unei astfel de expoziții presupune și investiții din partea Consiliului Județean Timiș, principalul organizator al evenimentului.

#Timisoara, #Capitala Europeana a Culturii, #Brancusi, #muzeul de arta , #stiri Constantin Brancusi