Macheta unei bărci cu o istorie fabuloasă, donată Timișoarei. Ambarcațiunea „mamă”, folosită acum 300 de ani pentru colonizarea Banatului

Luni, 05 Iunie 2023, ora 09:02
2918 citiri
Macheta unei bărci cu o istorie fabuloasă, donată Timișoarei. Ambarcațiunea „mamă”, folosită acum 300 de ani pentru colonizarea Banatului
Macheta bărcii folosite de nemți pentru colonizarea Banatului este expusă la Timișoara FOTO Ghidul Banatului

Macheta unei bărci folosite în urmă cu 300 de ani de nemții care au colonizat Banatul după eliberarea Timișoarei de sub ocupație otomană a fost donată unei asociații germane din Timișoara. Ambarcațiunea, dusă la mai multe expoziții, va rămâne în Timișoara, arată Ghidul Banatului.

Potrivit sursei citate, în urmă cu 300 de ani, populația din mai multe regiuni din Germania și Austria au început colonizarea Banatului proaspăt eliberat de sub dominația otomană. Deşi proveneau din diferite regiuni, toţi au fost numiţi șvabi indiferent de zona din care îşi aveau originile. Călătoria lor începea la Ulm (astăzi oraș în landul Baden-Wurtenberg), pe Dunăre în jos.

Toate erau fabricate la Ulm special pentru emigrarea populaţiei pe Dunăre. În funcţie de mărimea lor, pe ambarcaţiuni aveau loc și 150-200 de pasageri. Ambarcaţiunile, din cauza fundului plat, erau greu manevrabile.

Erau din lemn brut, fără smolire, astfel că, la sosire erau desfăcute iar lemnul vândut, ca scândură pentru construcţii sau lemn de foc.

La Ulm, în fața Muzeul Șvabilor Dunăreni se află o replica unei ambarcațiuni în mărime naturală. Mai există și o machetă mai mică, cu o lungime de șase metri, realizată de Erich Meier, originar din Zăbrani, dar emigrat în Germania în 1983.

Macheta a fost realizată în urmă cu 20 de ani și a fost cărată la diferite manifestări ale șvabilor din Germania.

A ajuns în premieră, acum, la Timișoara, la Zilele Culturale a Șvabilor din Banat, care se desfășoară în acest weekend.

„Ulmer Schachtel a fost primul mijloc de transport a oamenilor din Germania care au vrut să vină în Banat. Era rapid și ieftin. Mergeau doar ziua, noaptea erau în port. Echipajul era format dintr-un căpitan, un vâslar în față și unul în spate. Căsuța a fost pentru femei, copii și eventual pentru produse perisabile. Utilaje nu s-au transportat. Animale, eventual o vacă pentru lapte. Încăpeau pe ele până la 200 de persoane. Făceau două săptămâni până la Viena. Nu se vâsla, ci mergeau cu cursul apei. Dunărea merge cu cinci kilometri pe oră”, a declarat Erich Meier, care a decis să nu se întoarcă acasă cu macheta. O va dona Timișoarei.

„Această machetă are deja 20 de ani. Am făcut-o din pasiune. Am fost ea la diferite manifestări în Germania. Și-a făcut datoria în Germania, iar acum am decis să o las aici. M-am gândit mult unde să o las, să fie în siguranță. Până la urmă am decis să o donez Fundației Adam Muller Guttenbrunn din Timișoara”, a mai spus Erich Meier, potrivit Ghidul Banatului.

Eveniment Quarterly Report

Premieră, după 70 de ani: S-a putut naviga între România şi Serbia pe râul Bega: "Timişoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port!"
Premieră, după 70 de ani: S-a putut naviga între România şi Serbia pe râul Bega: "Timişoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port!"
Graniţa dintre România şi Serbia s-a deschis, doar în acest weekend, pe râul Bega, după aproape 70 de ani. Mai multe ambarcaţiuni au putut circula între cele două ţări, iar duminică...
Ce veste a primit Ovidiu Hațegan la revenirea acasă, după ce a fost delegat la Barcelona - Anwerp
Ce veste a primit Ovidiu Hațegan la revenirea acasă, după ce a fost delegat la Barcelona - Anwerp
Arbitrul Ovidiu Haţegan, revenit acasă după ce a fost delegat la meciul de marţi seară FC Barcelona - Antwerp, din Liga Campionilor, a ajuns pe Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia...
#Timisoara, #ghidul banatului, #barca , #Timisoara Capitala Culturala