Timpul s-ar putea să nu existe: Teorie neobișnuită a filosofilor

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 00:31
6552 citiri
Timpul s-ar putea să nu existe: Teorie neobișnuită a filosofilor
Conceptul gravitație cuantice ar putea elimina timpul din ecuație FOTO: Sci Tech Daily

Trei filosofi, care au scris cartea ”Out of Time” publicată recent de Oxford University Press, au emis o teorie care susține că timpul s-ar putea să nu existe, un concept care pentru mulți oameni pare de neconceput.

Scopul cărții lui Samuel Baron, Kristie Miller și Jonathan Tallant este de a face, ca absența timpului să fie un lucru la care să ne gândim. Autorii susțin că este posibil ca timpul să nu existe, potrivit Conversation.

Începând cu o examinare empirică al conceptului ”popular” al timpului, volumul explorează implicațiile pe care aceasta l-ar avea pentru înțelegerea noastră și măsura în care cea mai bună fizică și metafizică ar fi compatibile cu o teorie atemporală a realității, se arată în descrierea cărții.

Lichidul minune ce stochează energia solară timp de 18 ani: Descoperire uimitoare a cercetătorilor din Suedia VIDEO

Sam Baron, care este profesor de filosofie la Universitatea Catolică din Australia, vorbește despre faptul că evoluțiile fizicii sugerează că inexistența timpului este o posibilitate deschisă și una pe care ar trebui să o luăm în serios.

Fizica în prezent se află într-o criză. În ultimul secol, universul a fost explicat cu ajutorul a două teorii ale fizicii: relativitatea generală și mecanica cuantică. Prima descrie imaginea de ansamblu a gravitației și a modului în care obiectele se mișcă. A doua arată cum funcționează lucrurile în lumea incredibil de mică a particulelor și a interacțiunilor dintre acestea.

Misterul unui obiect extraterestru căzut pe Pământ: Documente declasificate ale SUA confirmă evenimentul VIDEO

Acum fizicienii doresc să elaboreze în prezent o nouă teorie denumită a ”gravitației cuantice”, care să înlocuiască relativitatea generală și mecanica cuantică, unificându-le într-una singură. Acesta este un lucru extraordinar de dificil de realizat.

Unul dintre aspectele remarcabile ale gravitației cuantice în buclă este faptul că teoria pare că elimină timpul în întregime. Așadar această nouă teorie fizică care să explice universul ar putea să nu mai conțină timpul, în ecuațiile abstracte.

Așadar dintr-o teorie fundamentală ar putea fi eliminat timpul, iar cei trei filosofi susțin implicit, că este posibil ca timpul să nu existe la niciun nivel. Și chiar dacă întreaga noastră viață estre construită în jurul timpului, iar oamenii planifică viitorul în lumina a ceea ce știm despre trecut, filosofii cred altceva.

Ei pun următoarea problemă: ce rost are să acționezi pentru a aduce o schimbare în viitor, când, într-un sens real, nu există niciun viitor pentru care să acționezi? Descoperirea că timpul nu există ar putea face ca lumea întreagă să se oprească, susțin filosofii.

Poate că ceea ce fizica ne spune, atunci, este că practic cauzalitatea și nu timpul este caracteristica de bază a universului nostru.

#Timpul, #teorie cuantica, #fizica cuantica, #filosofie, #teoria relativitatii, #mecanica cuantica , #fenomen
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da' ceee, l-a văzut cineva?