Acizii grași omega-3 – nutrienți găsiți în somon și semințele de chia – ar putea ajuta corpul și mintea să rămână tinere mai mult timp, sugerează un nou studiu.
O echipă internațională de oameni de știință, inclusiv cercetători de la Universitatea Harvard și Universitatea din Zurich, a analizat rezultatele unui studiu clinic realizat pe 777 de adulți în vârstă din Elveția pentru a testa beneficiile anti-îmbătrânire ale suplimentelor și exercițiilor fizice.
Deși nu există o metodă perfectă pentru a măsura îmbătrânirea biologică, cercetătorii au folosit instrumente care evaluează declinul celular și al organelor asociat vârstei, luând în considerare factori precum sănătatea creierului și a inimii.
Ei au analizat participanți care au urmat unul dintre cele opt tratamente pentru longevitate pe parcursul a trei ani, inclusiv exerciții fizice și suplimentarea cu omega-3, vitamina D sau ambele.
Cercetătorii au descoperit că adulții în vârstă care au consumat zilnic un gram de omega-3 erau biologic mai tineri și mai sănătoși decât cei care nu luau suplimentul – reducând astfel efectele îmbătrânirii cu trei până la patru luni pe parcursul celor trei ani de studiu.
Beneficiile au fost și mai mari la persoanele care au suplimentat și cu vitamina D și au făcut exerciții fizice acasă de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de 30 de minute. Rezultatele au fost publicate pe 3 februarie în jurnalul Nature Aging, scrie Business Insider.
Majoritatea cercetărilor anterioare despre longevitate și omega-3 au fost observaționale, ceea ce înseamnă că sugerează – dar nu confirmă – o legătură între acest nutrient și anumite beneficii anti-îmbătrânire.
Studiile au asociat dietele bogate în omega-3 cu reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății articulațiilor, un risc mai mic de boli de inimă și cancer, precum și un risc mai scăzut de demență. Dacă viitoarele cercetări vor confirma aceste descoperiri, omega-3 ar putea deveni o alternativă accesibilă și eficientă la tratamentele anti-îmbătrânire costisitoare, care sunt la modă în prezent.
Mary Ni Lochlainn, cercetătoare în medicină geriatrică la King's College London, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că aceste rezultate ar trebui să îi încurajeze pe oameni să încerce metode mai accesibile pentru a-și menține tinerețea.
"Acest studiu se adaugă dovezilor tot mai numeroase că aceste intervenții simple și relativ ieftine sunt benefice și, bazându-ne pe această cercetare și pe cele anterioare, merită să fie adoptate de adulții care îmbătrânesc”.