De ce românii fac o facultate, dar se angajează în cu totul alt domeniu. ”Școala nu pregătește tinerii pentru piața muncii de azi”

Joi, 15 Septembrie 2022, ora 01:17
6273 citiri
De ce românii fac o facultate, dar se angajează în cu totul alt domeniu. ”Școala nu pregătește tinerii pentru piața muncii de azi”
36,6% dintre tinerii români nu reușesc să activeze în domeniul în care s-au pregătit profesional FOTO: Unsplash.com

România se află pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce privește potrivirea studiilor efectuate în ciclul școlar, universitar și post-universitar cu cea a locului de muncă pe care tinerii între 15-34 de ani aleg să-l frecventeze, poate, pe tot parcursul vieții, o arată un studiu Eurostat.

Potrivit unor statistici publicate de Eurostat, aproximativ 36,6% dintre tinerii români nu reușesc să activeze în domeniul în care s-au pregătit profesional. Acest tip de persoane sunt considerate persoane cu nepotrivire orizontală a competențelor.

Acest fenomen este în continuă creștere în ultimii 5 ani în țara noastră, lucru care produce un dezechilibru pe piața muncii.

Școala nu pregătește elevii pentru piața muncii

Zeno Daniel Șuștac, doctor în filozofie și coordonatorul grupului "Părinții Elevilor din România" a explicat fenomenul într-un interviu pentru Ziare.com.

"Un număr nepermis de mare de absolvenți părăsește an de an România fără ca statul român să facă ceva concret pentru a-i încuraja să rămână aici. Cei mai buni dintre cei mai buni se regăsesc mai mereu printre ei.

Exodul peste graniță al celor peste patru milioane de români din ultimele decenii își face simțită prezența și pe piața muncii. Școala românească - racordată mai mult în trecut decât în prezent - nu pregătește elevii pentru piața muncii de astăzi și de mâine", a spus Zeno Daniel Șuștac.

România nu învață nimic din lecția ultimilor ani

"Noțiunile abstracte furnizate în instituțiile de învățământ nu își găsesc după absolvire aplicabilitatea practică.

România nu a învățat nimic din lecția ultimilor an. Neadaptarea instituțiilor de învățământ la cererea concretă de pe piața muncii se va realiza în momentul în care curriculumul va fi făcut pentru beneficiarii sistemului de educație și nu pentru menținerea în sistem a unor cadre didactice rupte de nevoile prezentului", a punctat Zeno Daniel Șuștac.

Așteptări versus realități

"Jocul de pe piața autohtonă a muncii "așteptări versus realități" determină din ce în ce mai des absolvenții să se reorienteze profesional, cu rezultate puțin încurajatoare la capitolul potrivire orizontală a competențelor", a explicat specialistul.

De cealaltă parte, țările europene în care cei mai mulți oameni lucrează în domeniul în care s-au specializat în timpul facultății sunt, în ordine crescătoare, Germania, Elveția și Islanda.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#tineri, #locuri de munca, #domenii, #diferite, #facultate, #specializare , #cereri locuri de munca