Problemele ignorate ale costumelor populare: "Așa-zisa „ținută tradițională” românească e un chin pentru orice bărbat"

Duminica, 28 August 2022, ora 16:14
11775 citiri
Problemele ignorate ale costumelor populare: "Așa-zisa „ținută tradițională” românească e un chin pentru orice bărbat"
Fotografie făcută la nunta liderului AUR FOTO Facebook/ George Simion

Hainele considerate populare provin dintr-o perioadă când materialele destinate ținutelor vestimentare erau mai puțin "performante".

Istoricul militar Hari Bucur-Marcu descrie succint problemele pe care corpul uman le are în contact cu hainele realizate din materiale depășite de vremuri.

"În afara sezonului estival, când pânza rară din care e țesută cămeșa bărbătească de la țară, precum și croiala cu mâneci largi și gulerul deschis, lasă pielea să respire, așa-zisa „ținută tradițională” românească este un chin pentru orice bărbat.

Pantalonii sunt fie cioareci mulați pe picior, fie pantaloni legați cu sfoară, care te freacă peste tot. Cheptarul sau vesta sunt inutile vara, iar iarna nu acoperă exact mijlocul și șalele, care sunt cele mai sensibile la frig. Sarica este din lână grea și țesută bătut (ca să nu intre apa de ploaie), ceea ce înseamnă că e grea și aspră. Despre încălțări nici nu are rost să mai vorbim, că nu e clar care dintre cizmele, bocancii, opincile sau piciorul gol este mai „tradițional”.

De aceea, „ținuta tradițională” este întodeauna doar pentru ocazii. Pentru „mers la biserică”. Dacă ar fi pentru toată ziua, orice bărbat care se încăpățânează să o poarte permanent ar fi plin de rostăuri, de iritații sau ar fi un necăjit „toată ziulica lui”, ca să cităm și dintr-un poet.

Și tot de aceea, această ținută incomodă, potrivită doar pentru ocazii, este ornată în fel și chip, ca să mai suplinească vizual, prin fală, din neplăcerea purtării ei.

Altfel, ținuta oierului sau a plugarului de pe vremuri este una foarte funcțională. Nu are tradițional în ea decât caracteristicile confirmate de secole că sunt favorabile muncii în aer liber, pe caniculă, ori pe ger, pe vreme uscată, ori pe ploaie, după caz. Doar că cu așa ceva nu mergi la ocazii. Nu te duci la nuntă, că te faci de râs. De aceea, ținuta de toată ziua nu are de ce să fie ornată în vreun fel.

Vorbim despre hainele bărbaților, deoarece femeile și fetele se îmbracă oricum frumos. Doar când nu se află în (ori nu le pasă de) gura lumii se mai îmbracă și ele atât frumos, cât și comod", scrie Hari Bucur-Marcu într-o postare pe Facebook.

Citește și:
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
AUR și-a făcut magazin, dar ține prețurile secrete. Ce produse comercializează
Partidul AUR și-a deschis de curând magazin, astfel că simpatizanții formațiunii politice își pot cumpăra haine și accesorii cu sigla partidului. Totuși, prețurile nu sunt făcute...
George Simion a dezvăluit ce va face cu banii rămași de la nuntă
George Simion a dezvăluit ce va face cu banii rămași de la nuntă
Președintele partidului AUR, George Simion (36 de ani), a fost invitat în podcastul ”Fiță cu Adiță” în care a vorbit în principal despre pasiunea sa pentru fotbal, dar a punctat și...
#tinuta traditionala, #George Simion, #nunta simion, #Hari Bucur Marcu , #Stiri George Simion