Autoritățile române au oprit producția chipsurilor Csíki. Aveau trecute pe ambalaj ca loc de proveniență Ținutul Secuiesc, nu România

Sambata, 11 Iunie 2022, ora 11:07
14967 citiri
Autoritățile române au oprit producția chipsurilor Csíki. Aveau trecute pe ambalaj ca loc de proveniență Ținutul Secuiesc, nu România

Producția de chipsuri Csíki Csipsz a fost oprită de autoritățile române pentru că pe ambalajul a 33 de produse este indicat ca loc de producție Ținutul Secuiesc și nu România.

Oprirea imediată a producției a fost dispusă în urma unei plângeri a deputatului AUR Dan Tanasă, a anunțat compania pe pagina de Facebook.

Autoritățile române au solicitat și fabricii de bere Csíki să schimbe numele locului de producție din Ținutul Secuiesc în România. Ambele companii din Ținutul Secuiesc au transmis că fac apel la decizie și nu vor opri producția și distribuția.

Chipsurile au pe ambalaj trecut ca loc de productie Tinutul Secuiesc FOTO Facebook/Dan Tanasa

Dan Tanasă a explicat pe contul său de Facebook că a sesizat ANPC privind inscripționarea ambalajelor produse sub marca „Csiki Csipsz” și „Csiki Sor” care în loc de România au trecut pe toate ambalajele ca loc de proveniență "ținutul secuiesc". Deputatul AUR spune că "pe lângă insulta la adresa României, prin care este menționată apartenența județului Harghita la așa-zisul ținut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri și etichete exclusiv în limba maghiară".

Nu este primul caz care a stârnit multă agitație și controverse politice. Acum câțiva ani, Csíki Beer Manufactory a fost dat în judecată de Heineken Brewery prin intermediul filialei sale locale, din cauza numelui „Igazi Csíki Sör" (în traducere, adevărata bere ciuc). Heineken produce și distribuie berea Ciuc în România. Părțile au ajuns în cele din urmă la un acord și au încetat orice litigiu, Csíki renunțând la adjectivul „adevărata” în numele produselor sale.

#Tinutul Secuiesc, #Ungaria Romania, #aur, #dan tanasa, #Dan Tanasa AUR , #Harghita