A fost inaugurată în România cea mai lungă tiroliană din Europa: ”Treci pe lângă copaci, deasupra râului Moldova” VIDEO

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 23:57
7686 citiri
A fost inaugurată în România cea mai lungă tiroliană din Europa: ”Treci pe lângă copaci, deasupra râului Moldova” VIDEO
Investiţia privată a costat 400.000 de euro FOTO Facebook

O tiroliană cu o lungime de 2,2 kilometri a fost inaugurată la Gura Humorului, în județul Suceava, fiind cea mai lungă din Europa.

Inaugurarea a avut loc de Ziua României.

Investiţia privată a costat 400.000 de euro.

Proprietarul Ionuţ Ciurea a declarat pentru presa locală că cea mai grea parte a investiției a fost montarea cablurilor, pentru că nu pot fi instalate decât dintr-o singură rolă neîntreruptă pe lungimea totală de 2,2 kilometri.

”Am vrut să facem ceva unic pentru Bucovina. Contează mult să aveam asemenea atracţii pentru turismul din zonă. Estimăm că ne vom scoate banii în câţiva ani. Cei care vor să încerce, îşi ridică echipamentul de jos, unde le facem un scurt instructaj, urcă cu telescaunul până sus, unde avem turnul de plecare, sunt echipaţi de un băiat din echipa noastră care îi lansează pe traseu. Destul de simplu. 326 de metri este diferenţa de nivel, sus avem 810 metri și jos avem 470 de metri”, a spus tânărul.

El a explicat că traseul este foarte sigur şi că viteza maximă de 140 de kilometri poate fi atinsă în poziţia „superman”. În şezut, se poate ajunge la o viteză de 110 km/oră, iar, la finalul traseului se ajunge la 70 de km/oră, oprirea făcându-se într-o manieră lentă.

Unul dintre cei care au trăit deja experiența la înălțime este Gheorghe Sologiuc.

”Ştiam că se va face această tiroliană de acum jumătate de an şi este foarte fain, pentru că este mai lungă decât ne aşteptam, adică 2,2 kilometri. Treci razant pe lângă copaci, te sperii prima oară. Viteza de peste 100 de km la oră te face să te învârţi puţin până îţi strângi picioarele ca să obţii o poziţie aerodinamică. După 2-3 minute, treci râul Moldova şi ajungi la finish, unde ai parte o oprire lină, nu zdruncinată, cum se întâmplă în alte părţi. Dacă ai vreme bună, ai parte de o privelişte frumoasă de la înălţime, se vede oraşul Gura Humorului şi câteodată, chiar dacă jos este vreme proastă, sus este senin. Dacă ai noroc intri în marea alpină, mie încă nu mi s-a întâmplat să trăiesc această experienţă, dar aştept momentul potrivit”, a relatat el pentru ”Adevărul”.

”Marea alpină” este un fenomen meteo care oferă un spectacol aparte când aproape de sol este ceaţă, iar la înălţime este senin.

Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
Vreme ciudată în Europa: Finlanda s-a „albit” și Grecia a devenit portocalie FOTO/VIDEO
În vreme ce unele părţi ale Greciei au devenit portocalii, marţi, 23 aprilie, din cauza prafului saharian, Finlanda s-a confruntat cu o săptămână de aprilie neobişnuit de... albă....
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
#tiroliana, #Gura Humorului, #suceava, #Europa , #turism