Titi Aur vine cu sfaturi pentru șoferi, chiar și pentru cei experimentați. Fostul campion național la raliuri îi învață pe șoferi cum să își protejeze mașinile și să nu le strice din cauza unui gest aparent banal, dar pe care îl fac mulți oameni la volan.
„Foarte mulți șoferi calcă ambreiajul și atunci când nu trebuie. Din păcate, am găsit șoferi care conduceau de 30 de ani. Și când i-am spus, eu fiind în dreapta, că nu se face așa, mi-a tăiat-o scurt și mi-a spus: lasă-mă, domnule, în pace, fac asta de 30 de ani. Îmi spui că nu e bine ce fac?
Și atunci i-am spus: da. Îți spun că nu e bine ce faci. În timpul școlii de șoferi, instructorul te învață că de fiecare dată, înainte de a opri, înainte de a iniția oprirea, să calci ambreiajul, pe urmă frâna, să scoți din viteză și pe urmă iei piciorul de pe ambreiaj.
Asta este valabilă și foarte importantă în timpul școlii de șofer, pentru că în timpul școlii de șofer, pentru că mergi cu 30 la oră, iar pentru a-și proteja mașina, instructorul te va învăța să calci prima dată ambreiajul de fiecare dată.
După ce termini școala de șoferi, ar trebui să înțelegi, ar trebui ca instructorul să-ți transmită că nu trebuie să faci așa și că nu trebuie să calci ambreiajul la fiecare frânare.
Cum facem? Frânăm, accelerăm, frânăm, accelerăm. Doar atunci când schimbăm viteza călcăm pe ambreiaj, retrogradăm sau mergem într-o treaptă superioară și luăm piciorul de pe ambreiaj. Nu sunt legate cele două picioare. Frâna și ambreiajul nu trebuie făcute odată decât atunci când suntem la limita opririi, când avem 10/20 km/h și urmează să oprim”, spune Titi Aur, fost multiplul campion naţional de raliuri și instructor de șoferi.
1. La pornirea de pe loc – Pentru a introduce prima... Vezi tot