Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur din 3 ianuarie. Dobânzile anunțate de Ministerul Finanțelor

Joi, 29 Decembrie 2022, ora 13:05
34829 citiri
Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur din 3 ianuarie. Dobânzile anunțate de Ministerul Finanțelor
Titluri de stat Tezaur FOTO captură YouTube

Românii pot investi, începând de marţi, 3 ianuarie 2023, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1, 2 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8%, anunţă Ministerul de Finanţe.

”Începând de marţi, 3 ianuarie 2023, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturităţi de 1, 2 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 7,35%, 7,60%, respectiv 8%. Pentru creşterea atractivităţii şi încurajarea plasamentelor pe termen mai lung, dobânzile oferite pentru cele trei maturităţi au fost majorate, faţă de nivelul pieţei secundare a titlurilor de stat, cu 0,25% pentru 1 an, 0,36% pentru 2 ani şi respectiv 0,48% pentru scadenţa de 3 ani”, anunţă Ministerul de Finanţe.

În anul 2022, românii au investit peste 12 miliarde lei prin 283 mii subscrieri în instrumente de 1, 2, 3 şi 5 ani, remunerate cu dobânzi situate între 4,5% şi 9,15%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 3 – 24 ianuarie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului;
  • Între 3 – 25 ianuarie 2023 de la unităţile Trezoreriei Statului;
  • Între 3 – 24 ianuarie 2023 în mediul urban şi 3 – 23 ianuarie 2023 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale companiei Poşta Română.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secţiunea ”Datoria publică”, site-ul Poştei Române.

Citește și:
Eșecul plafonării prețului la RCA. Proiectul a fost retras de pe masa guvernului. Explicațiile ASF
Eșecul plafonării prețului la RCA. Proiectul a fost retras de pe masa guvernului. Explicațiile ASF
Proiectul privind plafonarea prețurilor la polițele de Răspundere Civilă Auto (RCA), pregătit ca urmare a colapsului companiei Euroins, a fost retras, anunță oficialii guvernului. Propunerea...
O companie belgiană construiește la Galați o fabrică de baterii pentru industria auto. Investiție de 1,4 miliarde de euro
O companie belgiană construiește la Galați o fabrică de baterii pentru industria auto. Investiție de 1,4 miliarde de euro
Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) are un plan de afaceri în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru construirea la Galați a unei fabrici de baterii electrice pentru...
#titluri de stat Tezaur, #ianuarie 2023, #investitii, #dobanda, #Ministerul Finantelor , #titluri stat