Corlatean, cosmarul PSD. Ce va sacrifica Dragnea?

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 07:07
10866 citiri
Corlatean, cosmarul PSD. Ce va sacrifica Dragnea?

DNA a dat o tema grea PSD, foarte grea, cu solicitarea adresata Senatului de a incuviinta umarirea penala a fostului ministru de Externe, Titus Corlatean, in dosarul votului din diaspora.

Dl Corlatean este acuzat de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale. Adica mai precis ca ar fi organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, astfel incat candidatul social-democratilor la alegerile prezidentiale, Victor Ponta, sa fie ajutat sa castige.

Dupa frisonul din noiembrie 2014, cand solicitarile DNA erau aprobate pe banda rulanta, ne-am intors in ultima vreme la buna practica a perioadei dinaintea prezidentialelor cand zidul din jurul penalilor era impenetrabil.

Dar acum suntem in plina campanie electorala, prima dintr-un an electoral. Acuzatia la adresa lui Titus Corlatean se refera tocmai la drepturi electorale, la dreptul la vot. Mai mult, se refera la un episod extrem de traumatizant din istoria noastra recenta, unul din cauza caruia PSD a pierdut niste alegeri care pareau deja castigate.

Amintirile publicului, dar si amintirile PSD cred ca sunt inca proaspete, prea proaspete pentru a fi ignorate. Si ma intreb ce vor alege in aceste conditii social-democratii? Sa sfideze din nou romanii si in plina campanie sa mearga pe tergiversarea sau chiar pe respingerea solicitarii DNA, riscand sa redestepte macar parte din furia de atunci? Deocamdata par sa fi ales tergiversarea.

Nu stiu daca e bine ca bucurestenii sa-si aduca aminte cum candidata PSD de acum, dna Firea, pe atunci purtator de cuvant al PSD, ne spunea in ziua turului al doilea din 2014 ca informatiile despre cozile de la ambasade si consulate sunt simple manipulari si argumenta cu un filmulet care arata o sectie de vot pustie? Secventa din memoria Internetului poate deveni la o rigoare de-a dreptul virala, ma gandesc.

Sau PSD va rupe deja traditia apararii penalilor si il va sacrifica pe Titus Corlatean pentru a inchide subiectul? Mi s-ar parea strategia cea mai corecta, dar, imi aduc eu aminte, umbla zvonul ca unul dintre oamenii direct implicati in chestiunea organizarii votului din diaspora, ca sef de campanie al lui Victor Ponta, a fost vicepremierul de atunci Dragnea. Ba chiar zvonul ca dl Dragnea i-ar fi impus, ce sa vezi?, lui Titus Corlatean sa faca ceea ce DNA numeste abuz.

Si daca dl Corlatean e sacrificat, cine stie ce isi poate aminti, cine stie ce poate marturisi? Dilema grea cu fete lungi dupa cum arata primele declaratii ale lui Liviu Dragnea in aceasta delicata chestiune.

Dar o sansa mai e pentru ca CCR vegheaza, dupa cum am vazut. Daca pe 24 mai onorabilii judecatori ai onorabilei Curti dezincrimineaza abuzul la plangerea dnei Bica si a altor "victime" ale Codului Penal nu mai e nevoie de decizie. Acum, sigur, va trebui ca CCR sa aiba niste argumente foarte bune ca sa scape basma curata o armata de puscariabili, vreo 800 de bucati la prima strigare, care cu ANRP, care cu Colectiv, care cu votul din diaspora, numai victime, dupa cum v-am zis.

Ar fi interesant de vazut cum poate fi motivata constitutional scaparea celor care i-au jefuit, umilit si chiar, ma tem, ucis cu arma coruptiei pe romani.

Dar cred ca ingroparea dosarului votului din diaspora la Senat sau la CCR ar fi grava nu numai pentru ca niste posibili infractori ar scapa.

Mai grav este ca, daca ei scapa, istoria se poate repeta. Suntem in an electoral si nimeni nu stie inca cine va organiza alegerile anul acesta, in anii viitori si cu ce ganduri.

Legea votului prin corespondenta e, in opinia mea, o gluma proasta. Ea vizeaza doar minoritatea cu domiciliul sau resedinta declarata in strainatate. Pentru imensa majoritate a romanilor care muncesc in straintate fara a avea o resedinta stabila acolo, de baza vor ramane tot sectiile de votare.

Doar ca pacaleala votului prin corespondenta accesibil legal doar minoritatii poate fi argumentul aparent valid pentru diminuarea numarului de sectii pentru diaspora. Adica perversitatea perfecta.

Si atunci cred ca e imperios necesar sa functioneze frica de consecinte. Nu doar politice, ci si penale. Si cu spectrul catuselor in minte sa fie luate deciziile referitoare la organizarea votului.

Am mai spus-o: e regretabil ca fara frica de DNA nu se misca nimic. Dar daca altfel nu se poate, atunci de frica sa fie, dar sa fie!

Citeste si:
Liviu Dragnea se laudă că a plafonat prețul la energie și la gaze: „Acest guvern de trădători îi amenință pe români”
Liviu Dragnea se laudă că a plafonat prețul la energie și la gaze: „Acest guvern de trădători îi amenință pe români”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea și acualul președinte al partidului Alianța pentru Patrie a reacționat miercuri, 19 ianuarie, pe subiectul crizei prețurilor la energie și gaze...
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Președinții PNL și PSD nu par să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește certificatul COVID. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 19 ianuarie, la Parlament,...