DNA a clasat dosarul votului din diaspora, dupa ce Senatul s-a facut scut de aparare pentru Corlatean

Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 14:10
5452 citiri
DNA a clasat dosarul votului din diaspora, dupa ce Senatul s-a facut scut de aparare pentru Corlatean

Titus Corlatean scapa de dosarul DNA, care viza modul de desfasurare a votului din diaspora la alegerile prezidentiale din 2014. Dosarul a fost clasat de procurori, deoarece Senatul a refuzat sa ii ridice imunitatea senatorului PSD.

De asemenea, in motivarea procurorilor anticoruptie, este invocata si o decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei potrivit careia "o optiune de politica legislativa, care in cauza ar fi putut avea ca efect imbunatatirea situatiei exercitarii dreptului la vot si limitarea impiedicarii exercitarii acestuia, nu poate fi analizata de organele judiciare, din perspectiva unei eventuale activitati infractionale, aceasta indiferent care ar fi efectele urmarite si produse prin adoptarea ori neadoptarea unor acte normative", potrivit unui comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie.

"Conform Deciziei nr. 68 din 27 februarie 2017 a Curtii Constitutionale, o optiune de politica legislativa, care in cauza ar fi putut avea ca efect imbunatatirea situatiei exercitarii dreptului la vot si limitarea impiedicarii exercitarii acestuia, nu poate fi analizata de organele judiciare, din perspectiva unei eventuale activitati infractionale, aceasta indiferent care ar fi efectele urmarite si produse prin adoptarea ori neadoptarea unor acte normative.

In ceea ce priveste absentarea in ziua votului a unor membri ai comisiilor electorale, desemnati din partea anumitor partide politice, o atare fapta a fost apreciata de legiuitor ca fiind de natura contraventionala (Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, la art. 55, lit. u prevede ca este contraventie 'incalcarea de catre membrii birourilor electorale a obligatiei de a participa la activitatea acestor birouri').

(...) La data de 21 iunie 2016, prin hotararea nr. 88/2016, plenul Senatului a respins solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale in legatura cu o persoana, inalt demnitar, membru al Guvernului care avea si calitatea de senator, fata de care ar fi existat aspecte din care ar fi rezultat suspiciunea rezonabila ca ar fi comis faptele mentionate mai sus.

In aceste conditii s-a constatat ca lipseste o conditie ceruta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale, fapt care impiedica si dispunerea efectuarii in continuare a urmaririi penale, imprejurare care impune, clasarea cauzei", potrivit documentului.

Amintim ca DNA a cerut, in 16 mai, inceperea urmaririi penale pentru Titus Corlatean, in dosarul votului din strainatate de la alegerile prezidentiale din 2014. In acel moment, el era ministru de Externe.

Senatorul era acuzat de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.

Procurorii DNA il acuzau pe Corlatean ca ar fi organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, astfel incat candidatul social-democratilor la alegerile prezidentiale, Victor Ponta, sa fie ajutat sa castige.

Folosul necuvenit obtinut de Corlatean pentru Victor Ponta, explicau procurorii, a

constat in "limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate".

Insa, in 21 iunie 2016, plenul Senatului a respins solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale, inregistrandu-se cinci voturi impotriva, trei contra si o abtinere.

Iata aici detalii - Corlatean NU va fi urmarit penal in dosarul alegerilor din Diaspora. Iohannis acuza Senatul ca obstructioneaza justitia

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com