Corlatean, despre Schengen: Nu stam cu mana intinsa. Ii asteptam sa ne invite

Duminica, 03 Martie 2013, ora 19:48
4227 citiri
Corlatean, despre Schengen: Nu stam cu mana intinsa. Ii asteptam sa ne invite
Foto: Antena3

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a reiterat duminica seara faptul ca Romania nu sta "cu mana intinsa" in dosarul Schengen si a subliniat inca o data: "Nu pot sa fac parte la nesfarsit dintr-un proces lipsit de credibilitate".

Invitat la Antena 3 la cateva ore dupa ce ministrul de Interne german a anuntat ca tara sa va uza de dreptul de veto in dosarul intrarii Romaniei la Schengen si ca "aderarea in trepte nu mai este de actualitate", Titus Corlatean si-a inceput interventia prin a reaminti ca Traian Basescu si "echipa lui" au inregistrat un "esec lamentabil" in aceasta privinta in 2010 si 2011 si a multumit numerosilor cetateni care si-au exprimat sustinerea fata de atitudinea adoptata de el in ultimele doua zile.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactia surprinzatoare a lui Corlatean

"Subiectul este important pentru Romania, pentru cetateni, pentru mediul economic, companiile romanesti si straine care activeza in Romania. A starnit multa emotie. As incepe prin a multimi tuturor celor care mi-au adresat mesaje (...) Da, trebuie sa ne batem, dar trebuie sa o facem cu demnitate, nu stand si asteptand cu mana intinsa", a declarat Corlatean, precizand ca Romania respecta criteriile de intrare, de aceea are o asteptare legitima.

"Multumesc tuturor celor care au inteles miza acestor zile", a adaugat el.

La randul sau, moderatorul emisiunii i-a multumit ministrului de Externe pentru atitudinea adoptata si pentru modul de a trata subiectul in ultimele zile in dosarul Schengen.

"Modul este apreciat de marea majoritate a celor care privesc acum la Antena 3 si va multumesc!", a declarat el.

Romania a manifestat slabiciuni in politica externa

Titus Corlatean a continuat spunand ca Romania a respectat criteriile de intrare in Schengen "cu varf si indesat".

Insa, in opinia sa, in politica externa a Romaniei s-au manifestat "slabiciuni" si "s-au acumulat in timp anumite perceptii, un anumit tratament", iar acum avem de a face cu rezultatele acestui tip de politica fata de Uniunea Europeana.

Ministrul roman de Externe l-a acuzat inca o data pe presedintele Traian Basescu, spunand ca a "incalcat pozitia constanta a Romaniei", care a fost aceea de a nu lega intrarea in Schengen de raportul MCV.

Titus Corlatean a mai spus ca nu este corect sa se conditioneze intrarea in Schengen de MCV sau de "chestiuni legate de alegeri in alta tara" sau de imigratie, "false sau nu".

Asa se explica si de ce Ministerul de Externe si Ministerul de Interne din Romania au subliniat duminica, intr-un comunicat de presa comun, ca se asteapta "dezbaterile la reuniunea JAI si motivatia clara pentru care Germania, ministrul de Interne german, se opun".

Corlatean a facut din nou distinctie intre pozitia "Germaniei" si "pozitia guvernului PPE" al Germaniei, opinand ca "daca la Bucuresti ar fi fost un guvern din aceeasi familie politica, poate ar fi fost mai usor", asta in ciuda faptului ca Germania s-a opus intrarii noastre in Schengen si pe vremea guvernului PDL, in 2010 - 2012, membru al Partidului Popular European.

USL a facut gesturi simbolice, nu au fost intelese

Totodata, ministrul Corlatean a spus ca a muncit foarte serios, USL "a facut si gesturi simbolice" ca sa castige Germania de partea Romaniei.

"Vedeti locul acordat Germaniei in programul de guvernare", a subliniat el, plangandu-se apoi ca aceste gesturi simbolice "nu au fost intelese de familia crestin-democrata" din Germania.

Totusi, Titus Corlatean a mai spus ca guvernul Ponta nu a fost luat prin surprindere de pozitia ministrului de Interne german, pentru ca ea era cunoscuta.

"Nu pot sa fac parte la nesfarsit dintr-un proces lipsit de credibilitate!", a subliniat raspicat Corlatean, adaugand ca guvernul roman asteapta rezultatele dezbaterii acestui subiect in Consiliul JAI din 7-8 martie si "explicatii" din partea celor care ni se opun, mai exact sa ni se spuna care sunt criteriile neindeplinite sau incalcate de Romania din aquis-ul Schengen sau din tratatul aderarii la UE.

Presedintia irlandeza a respins solicitari de scoatere de pe ordinea de zi a subiectului

Ministrul de Externe a facut si o dezvaluire, spunand ca apreciaza foarte mult pozitia manifestata de presedintia irlandeza a UE, care "a respins solicitari anterioare privind scoaterea de pe ordinea de zi a subiectului" la Consiliul JAI de saptamana viitoare.

"Avem de luat o decizie: mergem mai departe cu mana intinsa sau spunem: Daca noi respectam regulile, respectati-le!", a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat si ca guvernul Ponta va adopta mandatul pentru Consiliul JAI in sedinta de guvern de marti, urmand ca ea sa fie sustinuta oficial de ministrul de Interne, Radu Stroe.

"Ne batem pentru o solutie in doua trepte", a sustinut Corlatean, spunand ca asteapta dezbaterile din plenul Consiliului JAI pentru a afla care sunt argumentele tarilor care ni se opun.

Daca nu se va ajunge la vot sau daca subiectul va fi scos de pe ordinea de zi, din cauza anuntului de veto al Germaniei? "Din acel moment, daca in mod nejustificat si nelegitim nu se adopta o solutie de compromis, nu va mai fi o prioritate pe agenda guvernului", a reiterat Titus Corlatean, spunand ca guvernul Ponta va astepta ca statele UE "sa se lamureasca si sa faca invitatia Romaniei si Bulgariei".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Corlatean Schengen Germania, #Corlatean aderare Romania Schengen, #Corlatean Schengen mana intinsa , #ministru de Externe