Statutul de 4pezi in fata UE (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 03 Martie 2013, ora 16:40
4773 citiri
Statutul de 4pezi in fata UE (Opinii)
Foto: bisofficiallan.com

S-a intamplat ca ministrului de Externe i-a scapat o rautate catre Uniunea Europeana, pe care altfel a si indulcit-o dupa valul isteric de reactii venite din partea celor mai vajnici aparatori ai statului de drept.

Era deja prea tarziu, toata Romania se inspaimantase si fremata ca nu vom continua sa ne umilim pe perioada nedeterminata in fata UE.

Dupa semnalul de la Cotroceni, de sambata dimineata, PDL racnea pe toate vocile, de parca il prinsese pe Dumnezeu de mana.

Ce spusese Titus Corlatean? Mai nimic in fond, doar o zburlire de orgoliu in fata prea puternicului zilei, incheiata cu "sa ne cautati cand va hotarati". Citita in contextul problemelor care au inspaimantat Uniunea Europeana si i-au subrezit principiile cele mai importante care au stat la baza infiintarii ei, declaratia lui Corlatean poate fi citita si ca un gest de o politete exagerata. Iat-o:

"O astfel de eventuala decizie (de amanare a aderarii la Schengen - n.red.) ar transforma procesul in unul necredibil. Ori daca orice as face, oricat as indeplini criteriile, oricati bani am baga si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun ca nu mai suntem interesati de acest proces.

Asa cum am stat fara Schengen pana acum, asa putem sta si de acum incolo. Cand vor vrea sa ne cheme, foarte bine." - Titus Corlatean la Realitatea Tv.

Altfel spus, nu va mai batem la cap si va lasam in pace pana va hotarati, pentru ca noi oricum ne-am terminat si indeplinit treaba. N-a fost bine, insa, ca s-a si declansat razboiul intre aparatorii statului de drept si revolutionarii loviturii de stat.

Traian Basescu vorbea suspect de sigur pe el in numele unei intregi Romanii, de ca si cum ai fi zis ca s-a consultat cu fiecare cetatean in parte si toti i-ar fi transmis sustinerea in aceasta cauza a interesului intru Schengen.

Cat despre reactiile disproportionate ale reformistilor cu aere de intelectuali din PDL, mai bine nici sa nu vorbim. Spectacolul pe care l-a oferit Cristi Preda ar fi suficient pentru a intelege cine si mai ales cum informeaza UE despre ce se intampla in Romania. Unul ca el are probleme serioase de a percepe realitatea intr-un mod asemanator majoritatii oamenilor, daramite cand vine vorba sa o descrie sau sa o analizeze.

Trebuie doar sa privim cu cata furie si placere sunt gata unii europarlamentari din PDL sa sarute neconditionat incalcarea unor principii de catre UE, iluzionandu-se ca agatandu-se astfel de fustele unei Uniuni tot mai necredibila si discretionara in politici si mesaje vor reusi sa revina cumva in centrul atentiei.

Daca la Traian Basescu e de inteles ca a intrat cumva in fisa postului sa apere si sa se lupte mai degraba pentru UE decat pentru Romania, in cazul europarlamentarilor PDL e ceva mai greu de inteles. Ei inca nu sunt datori nimanui.

Aici nu este vorba despre cele doua reactii atat de bine cunoscute ale Romaniei - capul plecat umil si prosteste sau capra raioasa care isi ridica coada.

Apropo, o reactie absolut deplasata a avut reformistul intelectual Teodor Baconshi, pe vremea cand era ministru de Externe, cand a anuntat ca am putea conditiona intrarea Croatiei in UE de impunerea unui Mecanism de Cooperare si Verificare si pentru acea tara.

O alta reactie deplasata a fost cand Traian Basescu a inceput sa injure Olanda, cu zarzavaturile si porturile ei de toata jena.

Declaratia lui Corlatean e aceea a unui om suparat si resemnat, care dupa ce si-a facut treaba e tratat si rasplatit dupa alte principii, nu conform datelor din contractul semnat la inceputul colaborarii.

Sa nu ne facem ca nu vedem: cele mai puternice state din vestul Uniunii trateaza inca restul membrilor din Est ca pe niste tari de mana a doua. Principiile care stau la baza construirii UE sunt taman pe dos.

Ar trebui sa se decida rapid ce aleg si sa renunte la dublul limbaj si tratament pe care il aplica puternicii lor catre cei mai slabi si mai saraci. Si dupa ce vor face asta, sa se intrebe de ce sunt alte state ale UE atat de sarace, iar altele atat de bogate.

In final, sa ne amintim care sunt practicile in interiorul CSM, o institutie atat de laudata in raportul MCV de care se leaga pana la urma si intrarea in Schengen:

"O sa facem plen joi (dar vezi ca nu le zicem la 4pezi - Neacsu, Danilet, Dumbrava si Serban - ca sa se care linistiti in turneul electoral), noi joi seara plecam la JAI..." - mesaj de instructie al Oanei Haineala, actualul presedinte CSM, catre un alt membru in perioada in care UE era informata ca in Romania se dau lovituri de stat prin presiunile pe care USL le pune pe diverse institutii, printre care si CSM.

Acum sa ne intrebam si noi ce trebuie sa mai facem si sa suportam, cate miliarde trebuie sa mai cheltuiem la cererea UE, ce privatizari trebuie sa mai dirijam si ce sectoare ale economiei sa mai inchidem ca sa fim primiti, intr-un viitor nedefinit, in Schengen.

Iar apoi, curatati si usurati, sa ne pregatim pentru adoptarea euro cat mai grabnica, pentru ca asa vrea si crede reprezentantul UE in Romania.

Daca astea sunt datele si coordonatele politicii externe pe care a avut-o Romania pana acum, sa nu ne mai miram de rezultatele obtinute. Iar daca o strategie nu functioneaza, orice european serios ar fi de parere ca ea trebuie schimbata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Titus Corlatean Schengen, #Romania aderare spatiul Schengen, #Ponta Corlatean Antonescu Schengen , #ministru de Externe