Corlatean a cerut Ungariei sa nu se amestece in campania electorala din Romania

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 17:58
3176 citiri
Corlatean a cerut Ungariei sa nu se amestece in campania electorala din Romania
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a efectuat luni o vizita oficiala la Budapesta, prilej cu care le-a cerut politicienilor din Ungaria sa nu intervina in campania electorala care va avea loc in Romania, inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie.

"Eu am transmis un mesaj clar in toate intalnirile oficiale pe care le-am avut si am spus faptul ca, in opinia Guvernului Romaniei este important sa privilegiem aspectele pozitive, proiectele pozitive ale relatiei bilaterale si sa evitam alte episoade care pot genera tensiuni, pot genera interpretari in legatura cu asa zise tensiuni de natura etnica si din acest punct de vedere am solicitat ca in perioada care urmeaza, in aceasta toamna, cand in Romania se va desfasura o campanie electorala importanta pentru viitoarea structura a Parlamentului si pentru viitorul Guvern sa avem intelepciunea de a separa interesele de natura politica interna dintr-o tara sau alta si sa nu amestecam campania electorala romaneasca cu alte lucruri care tin, poate, de interesele politice de la Budapesta", a declarat Corlatean pentru Mediafax, informeaza Realitatea TV.

El a adaugat ca le-a explicat oficialilor din tara vecina ca e important ca tematica de campanie electorala sa fie concentrata pe prioritatile de ordin economic si social ale societatii romanesti, care sunt relevante inclusiv pentru cetatenii de etnie maghiara.

Ministrul de Externe a mai declarat ca a primit asigurari din partea oficialilor de la Budapesta ca solicitarea sa va fi respectata.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat intr-o vizita neoficiala de patru zile in Transilvania, in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie, implicandu-se in actiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar.

El a venit in Romania desi presedintii celor doua Camere ale Parlamentului de la Bucuresti de la acea vreme, Vasile Blaga si Roberta Anastase, ii cerusera sa isi amane vizita dupa alegerile locale.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca omologul sau ungar, Viktor Orban, are obligatia sa se delimiteze de colegii sai si sa-si ceara scuze in numele Ungariei pentru declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei in cazul privind reinhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#Corlatean Ungaria campanie Romania, #Corlatean vizita Budapesta, #Corlatean Ungaria alegeri Romania , #ministru de Externe