Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

Sambata, 02 Martie 2013, ora 08:35
6216 citiri
Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

Daca se va decide o noua amanare a aderarii Romaniei la Schengen, tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata de acest proces, a spus, vineri seara, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

"Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, inseamna ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut", a spus Corlatean intr-o emisiune la Realitatea Tv, potrivit Mediafax.

"Asa cum am trait fara Schengen, putem sa traim in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, sa invite Romania, sa o faca", si-a completat pozitia ministrul de Externe.

In context, Corlatean a spus ca anul acesta vor fi alegeri parlamentare in Germania, iar in 2014 vor fi alegeri europene si ca astfel de ratiuni care pot sa influenteze adrearea Romaniei la Schengen sunt posibile, dar nu pot constitui un argument.

"Inca o data, pot fi ratiuni de diferite naturi si sunt. Unele ce tin de culoarea ideologica a familiei din care faci sau nu parte, tin de alegerile dintr-o tara sau alta, dar va aduc aminte ca acesta nu este un argument. (...) Cata vreme noi suntem corecti, facem toate demersurile si indeplinim criteriile si eventual, spun eventual, mai avem pana la ziua reuniunii, s-ar decide inca o data amanarea, atunci dati-mi voie sa va spun ca cei care se opun au o problema de credibilitate (...) Ori, daca orice as face, oricat as indeplini criteriile si supracriteriile, au fost si masuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am indeplinit, oricati bani am baga, un miliard de euro bagati in securizarea frontierei si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun inca o data ca nu mai sunt interesat de acest proces" , a afirmat Corlatean.

Principala tinta a lobby-ului diplomatic pe Schengen este Germania

Titus Corlatean a mai spus ca Germania este principala tinta a demersurilor politico-diplomatice ale Romaniei cu privire la aderarea la Schengen in urmatoarea saptamana, pana la reuniunea Consiliului JAI din 7 martie unde subiectul este pe agenda.

"Haideti sa spunem ca principala tinta in saptamana care a ramas pana la reuniunea Consiliului JAI, principala tinta a demersului politico-diplomatic, este Berlinul", a afirmat Corlatean, intrebat care tara dintre Olanda si Germania este pericolul principal pentru amanarea din nou a deciziei.

Ministrul de Externe a adaugat ca pozitia Germaniei la reuniunea JAI de saptamana viitoare este "extrem de importanta" si ca se fac toate demersurile necesare de catre partea romana: "Am stat chiar si azi la telefon cu omologul meu german. Deci, contactele sunt permanente, va asigur. Acolo este o anumita evaluare in cadrul guvernului pe chestiuni legate de Ministerul de Interne, sunt niste lucruri pe care nu are rost sa le discut public", a spus Corlatean.

Corlatean a dat asigurari ca subiectul Schengen este pe agenda reuniunii JAI de joi si ca nu exista posibilitatea sa fie scos la urmatoarea reuniune COREPER, care ar trebui sa aiba loc miercuri.

Guvernul roman va adopta la inceputul saptamanii viitoare mandatul de reprezentare care va fi incredintat ministrului de Interne, Radu Stroe, iar Romania va cere in continuare o aderare in doi pasi, cu frontierele maritime si de pe aeroporturi intr-o prima faza, la sfarsitul lunii martie, iar apoi in o a doua faza cu frontierele terestre.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri seara, ca Romania are semnale ca exista o mare probabilitate ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa fie din nou amanata, pentru luna octombrie, la solicitarea unei tari sau a doua state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia sa fie luata in toamna.

Ponta stie ca Romania nu va intra in Schengen saptamana viitoare

El a explicat, la B1 TV, ca argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pe justitie, dar ca exista si temerea ca, dupa aderarea la Schengen, foarte multi cetateni romani si bulgari vor emigra spre alte state.

#Titus Corlatean aderare Schengen, #Corlatean Romania interesata Schengen , #ministru de Externe