Corlatean, despre interesele Romaniei in sprijinrea aderarii R. Moldova la UE

Vineri, 02 August 2013, ora 09:02
1208 citiri
Corlatean, despre interesele Romaniei in sprijinrea aderarii R. Moldova la UE

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, apreciaza ca relatia bilaterala intre Romania si Republica Moldova a atins "un nivel de excelenta fara precedent in trecut", precizand ca romanii nu ar trebui sa ramana insensibili si neangajati fata de soarta fratilor de peste Prut.

"Este vorba de o relatie speciala intre cele doua state, bazata pe originea noastra comuna, aceeasi limba, limba romana, valori culturale comune, dar, in acelasi timp, este si o relatie care are un continut european extrem de important. Dezvoltarea relatiei cu Republica Moldova a fost dintotdeauna prioritatea noastra strategica, statornica si incontestabila.

Acesta este unul dintre subiectele asupra carora exista un consens covarsitor, fara echivoc si de durata, la nivelul intregii clase politice si al societatii romanesti, in ansamblu. Romania nu a pus niciodata la indoiala, indiferent de evenimentele politice trecatoare, taria angajamentului nostru in directia europeana a Republicii Moldova.

As dori sa subliniez dialogul politic bilateral extrem de dens din ultima perioada, respectiv vizitele la nivel inalt, inclusiv intalnirile pe care le-am avut eu cu viceprim-ministrul Natalia Gherman", a declarat Corlatean, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei.

Oficialul roman a vorbit si despre reactia cancelariilor europene in ceea ce priveste sprijinul acordat de Romania integrarii europene a R. Moldova, mentionand ca implicarea Romaniei este "inteleasa si apreciata".

Ce interese ascunde Romania?

Ministrul roman a fost intrebat si ce interese ale Romaniei se "ascund" in spatele acestor gesturi de bunavointa.

"Caracterul special al relatiei bilaterale este dat de aceeasi limba, cultura, istorie. Este o relatie fireasca intre cele doua state si nu putem vorbi de gesturi de bunavointa in acest context. De aceea as fi foarte curios sa aud contra-argumente care sa justifice de ce romanii ar trebui sa ramana insensibili si neangajati fata de soarta fratilor de peste Prut.

Romania are o serie de prioritati comune cu R. Moldova, cu scop bine definit, si anume, sustinerea obiectivului vizat in mod suveran, legitim de Republica Moldova - integrarea europeana.

Cooperarea bilaterala intre statele noastre se face, pe de o parte, in logica pre-aderarii la UE, insa, pe de alta parte, actiunile noastre reprezinta un raspuns la solicitarile adresate de autoritatile, dar si de cetatenii din R. Moldova.

As dori sa mentionez, in acest sens, cele peste 5000 de burse oferite anual tinerilor din R. Moldova. Atractia exercitata de oportunitatile de studiu in Romania este fireasca si va persista. Angajamentul Romaniei fata de formarea tinerelor generatii de peste Prut ramane ferm", a spus Corlatean.

Acesta a adaugat ca orientarea europeana a actualei guvernari a R. Moldova este o optiune strategica care a fost "definita si asumata nu doar de guvernare, dar si de mare parte a societatii civile de la Chisinau si de populatia care a votat pentru actuala putere".

"In ceea ce priveste Romania, logica cu care ne raportam la R. Moldova este cea de sustinere a integrarii europene. Aceasta se regaseste in toate actiunile si obiectivele fixate prin mecanismele bilaterale de cooperare pe termen mediu si lung, precum Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeana a R. Moldova, sau Comisiile bilaterale parlamentare si interguvernamentale pentru integrare europeana.

Sustinem R. Moldova pentru atingerea obiectivelor europene avute in vedere pentru summit-ul de la Vilnius din toamna acestui an, iar in ceea ce ne priveste, vom solicita pe mai departe ca R. Moldova sa i se acorde o perspectiva europeana clara, fiind ferm convinsi ca aceasta reprezinta doleanta cetatenilor R. Moldova", a mai spus oficialul roman.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Titus Corlatean Republica Moldova, #Corlatean interese Romania Moldova, #aderare Moldova UE , #ministru de Externe