Ziare.com

Corlatean: Fiecare declaratie despre autonomii, o violare a tratatului cu Romania

Vineri, 15 August 2014, ora 14:48

   

Corlatean: Fiecare declaratie despre autonomii, o violare a tratatului cu Romania
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, spune ca declaratiile decidentilor politici din Ungaria care indeamna la autonomii pe criteriul etnic pun sub semnul intrebarii valabilitatea tratatului politic bilateral dintre Romania si Ungaria, putand insemna chiar o "violare" a acestuia.

"Fiecare declaratie a unui decident politic din Ungaria care indeamna la drepturi colective si la autonomii teritoriale pe criteriul etnic aici, in Romania, formulate nu o data pe teritoriul romanesc, inseamna, in cel mai bun caz, un mare semn de intrebare pus asupra valabilitatii tratatului politic bilateral dintre Romania si Ungaria, chestiune foarte grava sau poate insemna chiar o violare, o contestare a acestui tratat", a declarat, joi, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

El le-a sugerat oficialilor din Ungaria sa reciteasca tratatul politic de baza si sa respecte angajamentul international asumat "solemn" de statul ungar, afirmand ca regula stabilita in plan international prin tratate, prin normele juridice obligatorii, este ca statul pe teritoriul caruia traiesc minoritatile este singurul care are dreptul si obligatia de a gestiona situatia de pe teritoriul sau si de a adopta masuri care sa asigure prezervarea identitatii minoritatilor, sarcina de care statul roman "s-a achitat cu brio" devenind un model in Uniunea Europeana.

"Aceasta tema, care este o tema artificiala, a asa-numitei autonomii a Tinutului Secuiesc, nu poate fi acceptata nici politic, nici juridic, nici in sensul realitatilor administrative si din punctul de vedere al declaratiilor pe care decidentii politici ungari le fac fie in Ungria, fie in Romania", a precizat ministrul de Externe.

Corlatean: Stramutarile de persoane sunt chestiuni absolut inacceptabile

Intrebat cum califica proiectul de autonomie propus de UDMR, care prevede, intre altele, ca locuitorii care nu doresc sa se conformeze autonomiei teritoriale a asa-numitului Tinut Secuiesc au dreptul sa ceara stramutarea in decurs de sase luni de la adoptare, Titus Corlatean a declarat ca acestea "sunt chestiuni absolut inacceptabile" si rezultatul unor idei extremiste care nu au ce cauta intr-o societate democratica.

"Eu nu am vazut un proiect scris, finalizat, prezentat care sa vizeze autonomia teritoriala pe criterii etnice, il astept cu mare interes pentru a vedea exact care sunt ideile de acolo, dar chestiuni legate de stramutari de persoane, lucruri care vizeaza obligarea unor cetateni romani, in speta de etnie romana, absolut ca nu sunt de acord, sunt chestiuni absolut inacceptabile, acest lucru nici macar nu ar trebui discutat, nu ar trebui sa apara ca idee si sunt rezultatul unor idei extremiste care nu au ce cauta intr-o societate cu adevarat democratica", a precizat Corlatean.

Ministrul de Externe a afirmat ca nu este intamplatoare "reticenta" lui fata de autonomia pe criteriul etnic, amintind ca si bunicul sau, Nicolae Corlatean, a "indraznit" sa ridice vocea "impotriva" fostei Regiuni Autonome Maghiare.

Corlatean a conchis ca nu numai maghiarii din Romania au dreptul la propria istorie, ci si romanii au dreptul "la propria memorie, la propria interpretare a istoriei, la propriile sensibilitati".

"Si trebuie sa o spunem cu mai multa vigoare publica si cu mai multa demnitate, mai ales in dialogul cu autoritatile ungare. Pentru ca, ori de cate ori un demnitar al statului ungar, la Budapesta, sau mai ales aici, pe teritoriul Romaniei, aduce in discutie lucruri care pentru noi, romanii, reprezinta o sensibilitate aparte, creeaza o anumita reactie si acest lucru nu inseamna respect, respectul pe care premierul Ungariei il mentiona pe teritoriul Romaniei", a conchis Corlatean.

Ministrul Afacerilor externe a participat, joi, la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului, la o dezbatere avand ca tema "Autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa-zisului Tinut Secuiesc - forma actualizata a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare".

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

S-a trezit si imbuibatul asta socialist? Din cauza candidaturii

plagiatorului Ponta, care trebuie neaparat aprobata de catre partenerii importanti ai Romaniei, Corlatean a inceput sa prinda gurita.

Pana acum nu a fost deranjat ca Ponta este primit cu imnul Ungariei in sate si comune romanesti, locuite de catre romani sau alte nationalitati conlocuitoare.

Romania este un stat indivizibil, nu este o confederatie sau uniune de state. Limba romana este limba nationala unica. Toti cei care au sansa sa traiasca in romania, indiferent de limba lor materna, credinta sau opinii politice, au drepturi comparabile cu cele ale romanilor. Acolo unde este posibil, se face chiar si educatie in diferite limbi straine, ceea ce este un mare avantaj oferit celor care impart paine noastra. Buna sau rea, este o paine romaneasca pe care o mancam toti. Sa nu uite asta niciodata si sa respecte generozitatea nativilor.

 

stramutarea

populatziei este o pagina invatzata de la Israel. vetzi avea si voi "GAZA" voastra.

 

cel mai neavenit ministru

nimeni nu te baga in vorba ...nu faci nimic pt tara ...esti o nulitate ...

 

ȘI CUM RĂMÂNE cu "violatorii"?!

Doar avem legi.
Dacă nu-și vor primi pedeapsa binemeritată, inseamnă că NU AVEM CONDUCĂTORI.
Să dea Domnul, ca numai Ponta să nu fie și ceilalți să fie și să facă ce trebuie, că altfel PEDEAPSA, va fi la fel de aspră, atat pentru "violatori", dar și pentru SLABII CONDUCĂTORI, odată aplicată de cel mai oprimat și jignit, poporul roman, prea bland, prea iertător și ingăduitor, cu asemenea specimene, adevărate "elite vulpi", care sfidează pană și bunul simț elementar, dar pe care le vom strivi ca pe purici, intre unghii...

 

putina coerenta nu ti-ar stica, ti-am mai spus-o dar ti-a iesi

t pe urechea ailalta, Ghita!
Nu se intelege nimic dince scrii, care e subiectul, predicatul, atributul complementul... care e propozitia principala si cea subordonata in fraza ta fara de sfarsit.
Vrei sa fii politician? invata macar sa vorbesti, ca de scris, ce sa spun?
Ponta, ce ai de spus despre afirmatia "locuitorii care nu doresc sa se conformeze autonomiei teritoriale a asa-numitului Tinut Secuiesc au dreptul sa ceara stramutarea in decurs de sase luni de la adoptare" Si daca nu cer si nici nu pleaca, ce se intampla? ii gazeaza?

Gheorghita limba de lemn. Si eu ti-am mai spus sa iti

ameliorezi capacitatea de comunicare.
Pune punct mai des.
Fa propozitii scurte si clare, cu subiect si restul...
Cit despre Nutzy, spala-ti ochiul daca te intereseaza, dar nu mai polua acest forum. ***-i moarta in cotet!

Mai analizati cu BMW

Adevarul este ca toate partidele din romania sunt afiliate cu tiganii
Daia si impresia din Vest ca Romanii sunt tigani

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor