Corlatean in Washington Post: Suntem extrem de ingrijorati de ce se intampla! Europa si SUA pot fi mai ferme

Joi, 01 Mai 2014, ora 08:42
7601 citiri
Corlatean in Washington Post: Suntem extrem de ingrijorati de ce se intampla! Europa si SUA pot fi mai ferme

"Suntem extrem de ingrijorati de ceea ce se intampla in Europa de Est si in jurul regiunii Marii Negre. Suntem o parte a regiunii. Suntem flancul estic al NATO. In calitate de ministru de externe, am criticat puternic actiunile Rusiei", a declarat ministrul roman al afacerilor externe Titus Corlatean intr-un interviu pentru Washington Post, acordat cu prilejul vizitei in Statele Unite si publicat in editia online a prestigiosului cotidian american miercuri seara.

"Tara mea, Romania, reprezinta granita de est a NATO si a Uniunii Europene. Ceea ce s-a intamplat cu aceasta anexare absolut ilegala a Crimeii de catre Rusia violand dreptul international - a avut loc la numai 200 de mile de granita Romaniei. O alta tentatie a Rusiei ce se refera la statutul regiunii Transnistria din Republica Moldova se intampla la granita noastra", a notat el.

Intrebat, in cadrul acestui amplu interviu intitulat "Amenintarea rusa este o realitate", daca este ingrijorat de incursiunea rusa in Ucraina, seful diplomatiei de la Bucuresti a raspuns afirmativ, estimand ca "Rusia este foarte activa in regiune. In primul rand, in estul Ucrainei, dar nu numai in estul Ucrainei. Subiectul federalizarii Ucrainei este ceva care pare a fi foarte apreciat de rusi... uitandu-ne la sudul Ucrainei, mergand catre Odesa si chiar spre Transnistria in Republica Moldova", a mai remarcat el.

Intrebat daca Rusia ar putea lua sub control regiunile prin federalizarea Ucrainei, Titus Corlatean a declarat ca "aceasta este o forma de a bloca aspiratiile europene ale Ucrainei ca un intreg si mentine o anumita influenta asupra Ucrainei".

"Interesul Rusiei este de a-si mentine influenta puternica in spatiul ex-URSS", a remarcat el. "Ea este legata de Ucraina si Republica Moldova. Ieri, pe baza deciziei politice a UE, cetatenii moldoveni au inceput sa fie beneficiarii liberei circulatii in interiorul UE incat nevoia de vize a fost eliminata pentru cetatenii moldoveni. Cel mai important obiectiv in viitorul apropiat este semnarea acordului de asociere la UE si acordul de liber schimb cu UE".

Asupra controlului rus al Transnistriei, fasia de teren din interiorul Republicii Moldova, dupa cum remarca Washington Post, "acest lucru ne preocupa extrem. Am fost printre aliatii din NATO care pledeaza pentru o prezenta militara mai rapida si mai puternica a aliatilor pe flancul de est pentru a consolida increderea Romaniei, Poloniei si statelor baltice in securitatea colectiva, care este garantata de alianta", a spus el.

Este extrem de important sa avem o prezenta solida a Statelor Unite

Intrebat "Ce anume vreti sa vedeti mai exact?", seful diplomatiei de la Bucuresti a raspuns: "Redistribuirea capacitatilor militare ale NATO, incepand cu Polonia, Romania si statele baltice". El a salutat totodata "redistribuirea trupelor, in unele cazuri sprijinul aerian, AWACS-urile" (avioane-radar - n.r.).

In "Polonia si de asemenea in Romania", a notat el, "pentru ca Romania este de asemenea obiectul supravegherii de catre AWACS. Ele patruleaza si monitorizeaza Polonia si Romania. Recent am avut exercitii militare cu avioane americane F-16 venite in Romania, impreuna cu flota noastra militara.

A fost un anunt recent de suplimentare cu sase avioane de lupta trimise de Canada in Romania - F-18 Hornets. Si, de asemenea, nave militare americane si franceze din Marea Neagra participa la exercitii militare impreuna cu romanii. Acest lucru consolideaza increderea opiniei publice. Este extrem de important sa avem o prezenta solida a Statelor Unite in tarile noastre, inclusiv Romania", a mai notat Titus Corlatean.

"Trebuie sa facem o distinctie. In cele din urma, alianta (NATO) ofera garantii de securitate membrilor. Pentru noi, este un subiect ce tine de propria noastra alegere. Ucraina a abandonat in 2008 statutul de candidat la NATO pentru propriile motive politice interne. In acel moment, am fost foarte seriosi si angajati si am devenit membri ai aliantei. Deci avem siguranta noastra nationala garantata de alianta. Cei care nu sunt membri ai aliantei nu au o garantie directa", a subliniat el, ca raspuns la o intrebare ca in Ucraina "oamenii s-ar simti tradati... dupa ce nu s-a intamplat nimic decat cateva sanctiuni".

"Ceea ce este important in aceste circumstante dramatice este de a avea o pozitie politica puternica si coordonata la nivelul europenilor si familiei euro-atlantice, in timp ce sunt condamnate in termeni fermi incalcarea principiilor fundamentale ale dreptului international si anexarea ilegala a Crimeii ca un act de agresiune din partea Rusiei", a subliniat el.

Cred ca ambele parti - Europa si Statele Unite - pot adopta chiar atitudini mai ferme

Intrebat daca "simte ca Europa a avut o pozitie puternica", seful diplomatiei de la Bucuresti a notat ca "mecanismul european este diferit de mecanismul SUA pentru ca trebuie sa armonizam 28 de voci in jurul mesei. Am avansat prin adoptarea de diferite sanctiuni si trebuie sa continuam trimitand mesaje si pozitii foarte ferme".

"Cred ca ambele parti - Europa si Statele Unite - pot adopta chiar atitudini mai ferme. Am cerut Rusiei sa ia masuri pentru dezescaladare si ceea ce a urmat in ultimele saptamani si zile merge cu siguranta in directie gresita", a adaugat el.

"Pe termen scurt, actuala conducere a Rusiei crede ca este castigatorul. Dar pe termen lung, ar putea exista consecinte negative grave pentru Rusia", a remarcat Titus Corlatean.

"Avem nevoie de o voce puternica si coordonata ce nu face concesii pentru motive economice. Avem nevoie de a asigura respectarea principiilor fundamentale ale dreptului international. Pentru ca daca accepti rescrierea ordinii juridice internationale, toata lumea va pierde. A schimba granitele printr-o actiune militara, fara nicio atitudine ferma din partea comunitatii internationale, este gresit. Deci, suntem in favoarea de a avea o atitudine foarte clara in aceasta privinta", a subliniat el.

"Am incheiat un parteneriat strategic cu Polonia. Mentinem un contact strans cu Polonia, cu statele baltice, cu Bulgaria, care este de asemenea in mod direct preocupata", a mai spus el, intrebat despre reactia altor tari din regiune.

Intrebat printre altele daca statele baltice ar fi sub amenintarea presedintelui Vladimir Putin si ar putea fi invadate de Rusia, Titus Corlatean a raspuns ca "ele au fost obiectul unor amenintari politice, chiar foarte recent... Ele sunt membre ale aliantei, deci au asigurata securitatea aliantei".

"Suntem interesati sa avem o prezenta mai substantiala militara americana in Romania. Suntem prima tara in care sistemul de aparare antiracheta va fi implementat. In 2015, sistemul va fi operational (in Romania). Suntem interesati in a avea o prezenta politica, militara, economica si puternica a Statelor Unite in Romania", a subliniat seful diplomatiei de la Bucuresti.

"Suntem in favoarea unei prezente americane mai substantiale in Romania si acesta este mesajul meu", a concluzionat Titus Corlatean in acest interviu acordat Washington Post cu ocazia vizitei in SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Titus Corlatean interviu Washington Post, #Corlatean Ucraina reactie SUA UE, #Corlatean conflict Ucraina , #ministru de Externe