Corlatean: Nu am fost chemat sa dau socoteala. Informatiile il depasesc pe ambasadorul algerian

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 22:02
2863 citiri
Corlatean: Nu am fost chemat sa dau socoteala. Informatiile il depasesc pe ambasadorul algerian
Foto: TVR

Dupa ce presa a anuntat ca Titus Corlatean urmeaza sa fie chemat in fata Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, pentru a prezenta un raport legat de criza ostaticilor din Algeria, ministrul de Externe a explicat, luni seara, ca nu a fost somat sa "dea socoteala", ci sa se discute foarte serios despre ceea ce s-a intamplat.

Corlatean a tinut sa clarifice anumite zvonuri aparute in presa si a precizat la TVR 1 ca "nu am fost chemat sa dau socoteala. (...) Sper sa avem discutii serioase".

Ministrul a mai spus ca autoritatile din Romania nu dispun inca de o evaluare completa a ceea ce s-a intamplat la rafinaria aflata la 1.500 de kilometri de Alger, capitala Algeriei.

Ostatici in Algeria: Corlatean, chemat la raport in fata deputatilor

"Cunoastem o prima evaluare, dar nu cunoastem toate detaliile. Autoritatile algeriene vor trebui sa faca toata evaluarea. Noi, Romania si celelalte state care au avut ostatici acolo, am solictat foarte clar sa avem in mod cert o evaluare a ceea ce s-a intamplat", a precizat ministrul.

Referior la discutiile din ultimele zile, potrivit carora MAE nu ar fi facut tot posibilul pentru a clarifica situatia romanilor aflati in pericol, Titus Corlatean a explicat ca "e inutil sa spun cat de mult am incercat sa vorbim la spital, pentru a discuta cu cetateaul roman despre care noi stiam ca este in viata. Noi am solicitat in permanenta sa ni se transmita date despre sanatatea cetateanului roman".

Intrebat in legatura cu declaratiile ambasadorului algerian la Bucuresti, care a sustinut ca informatiile au fost oferite Bucurestiului la timp, Titus Corlatean a explicat:

"Acea informatie ne-a venit cu privire la salvarea, in sfarsit, fara sa avem totusi datele exacte cu privire la situatia reala de sanatate, situatia medicala reala, a venit pe patru canale, ca sa fie foarte clar.

Canale care, unu, il depasesc pe ambasadorul algerian la Bucuresti, un altul este separat de institutia Ministerului Afacerilor Externe si o spun foarte clar - servicii de informatii - informatie atestata -, toate clare, oficiale si alte doua canale separate, occidentale, care ne-au confirmat, prin doi ambasadori occidentali de la Alger, faptul ca intr-o seara ni s-a spus de catre un ambasador, aveau informatia ca exista un roman, era ultimul roman in spital, iar a doua zi, foarte de dimineata, un alt ambasador occidental, care a avut o sursa in spital".

Corlatean: Celula de criza si-a facut datoria

Ministrul de Externe a mai spus ca celula de criza, grupul de lucru interinstitutional care se activeaza in situatii de acest gen, si-a facut datoria, dar ca autoritatile romane raman cu un mare regret: ca nu au reusit sa salveze si viata celor doi romani.

"Din pacate, si acesta ramane marele nostru regret ca responsabili si ca oameni, este faptul ca ceea ce s-a intamplat nu a permis salvarea vietii celor doi romani", a subliniat Corlatean, adaugand ca romanii care lucrau la acea rafinarie nu erau inregistrati la ambasada.

La sfarsitul emisiunii, Corlatean a tinut sa adauge cat de important este ca Romania sa se implice in lupta impotriva terorismului.

"Fenomenul terorist este atata de dur incat nu ne permitem sa stam deoparte. Suntem obligati sa ne angajam in combaterea terorismului", a mentionat ministrul.

Doi romani au murit, dupa ce sute de oameni au fost luati ostatici intr-o rafinarie din Algeria. Trei romani au scapat cu viata si au ajuns in tara. Autoritatile romane au trimis un avion militar in Algeria pentru repatrierea romanilor ucisi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Corlatean socoteala morti Algeria, #Corlatean morti Algeria teroristi, #Corlatean morti impuscati Algeria, #romani morti Algeria, #romani impuscati Algeria , #ministru de Externe