Corlatean: Regret ca nu am primit raportul MCV in avans, puteam sa facem corectii

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 21:00
1522 citiri
Corlatean: Regret ca nu am primit raportul MCV in avans, puteam sa facem corectii
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, si-a exprimat joi, la Bruxelles, regretul ca autoritatile romane nu au primit, ca in ceilalti ani, raportul MCV in avans, pentru a putea face unele corectii si pentru a furniza informatii suplimentare.

"Noi vedem acest mecanism ca pe unul de cooperare si verificare, cooperarea inseamna un spirit de cooperare, din acest punct de vedere eu regret faptul ca, cu titlul de exceptie fata de practica anterioara constanta, autoritatile romane nu au primit textul in avans si nu au fost consultate, pentru ca aveam posibilitatea sa transmitem o serie de informatii suplimentare, poate sa fie facute corectii fata de greseli factuale sau mai bine explicate anumite chestiuni. Eu sper ca de acum inainte sa revenim la practica anterioara", a precizat ministrul afacerilor Externe, care a participat la reuniunea CAE de la Bruxelles.

Titus Corlatean a precizat ca Bucurestiul trateaza "serios" recomandarile din raportul prezentat miercuri.

"Din punctul nostru de vedere, si premierul a spus-o foarte clar, ceea ce tinea de guvern, de acea parte politica din cele 10-11 recomandari, aceste lucruri au fost respectate de guvern si, de altfel, per ansamblu raportul consemneaza o serie de pasi inainte, de progrese, de lucruri pozitive. Da, mai sunt lucruri de facut ori noi suntem angajati in a merge mai departe", a spus ministrul de Externe.

Titus Corlatean a mai explicat ca simte nevoie unor recomandari "mai clare, mai specifice, mai bine orientate, pentru a putea sa raspundem acestor recomandari mai bine definite, pentru a putea avansa, pentru a putea ajunge pana la urma la obiectiv, pentru ca procesul, asa cum este condus in clipa de fata, contine nu o data niste recomandari mai degraba generale si pana la urma asta risca sa demobilizeze eforturile unui stat".

"Ai impresia ca continui, continui si nu mai ajungi niciodata la destinatie, si, in acelasi timp, ai repercusiuni eventual negative pe alte teme, pe alte obiective importante", a punctat Titus Corlatean.

Pentru prima data, raportul privind Mecanismul de Control si Verificare a fost redactat la Bruxelles, fara a fi trimis la Bucuresti. Pana acum, autoritatile romane primeau raportul cu cateva zile inainte de publicare pentru eventuale ajustari.

Potrivit RFI, oficialii de la Bruxelles au fost deranjati de faptul ca, in anii precedenti, raportul ajungea de fiecare data in presa, inainte de a fi publicat oficial.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Corlatean corectii raport MCV, #Corlatean raport MCV avans, #raport justitie Comisie Europeana , #ministru de Externe