Corlatean: Romanii au contribuit la economia Marii Britanii

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 07:18
2822 citiri
Corlatean: Romanii au contribuit la economia Marii Britanii

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca multora le convine sa primeasca romani bine pregatiti fara a investi nimic, dar sunt deranjati cand e vorba de alte categorii socio-profesionale, si a subliniat ca romanii au muncit cand altii n-au facut-o, precum la Olimpiada de la Londra.

Seful diplomatiei si-a exprimat insatisfactia fata de faptul ca romanii si bulgarii sunt din nou folositi in precampanie electorala "din dorinta de a castiga capital politic", referindu-se la declaratiile din ultimul timp venite din Marea Britanie.

"Ar fi bine, si asta vreau s-o spun public si o s-o spun public tot mai mult: sa nu se uite faptul ca romanii, cetatenii europeni romani au contribuit ani de zile la prosperitatea economica, la cresterea economica din foarte multe state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie. Faptul ca suntem acum intr-un context de criza economica, dupa ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii nostri? Nu cred ca este o tratare corecta a ceea ce a insemnat contributia romanilor in Marea Britanie.

Sa nu uitam ca romanii fac parte din categoria cetatenilor din state ale UE care au venit, sa spunem, sa gaseasca un loc de munca din Marea Britanie plasati foarte bine ca nivel de pregatire, de educatie. Acest lucru este convenabil celor care primesc forta de munca extrem de bine calificata fara sa investeasca nimic, le este foarte confortabil, dar in acelasi timp, atunci cand vorbim de alte categorii socio-profesionale, atunci acestia ne devin deranjanti", a declarat miercuri, la Digi24, Titus Corlatean.

"Nu este in regula, romanii au contribuit la crestere economica in Marea Britanie, romanii au contribuit prin munca, inclusiv munca fizica, pe care poate altii n-au facut-o, n-au facut-o britancii sau n-au vrut s-o faca altii, la succesul olimpiadei de la Londra, prin tot ce a insemnat infrastructura, cosntructia stadionului, faimos. Deci, lucrurile acestea vreau sa le spun de o maniera publica pentru ca reprezinta o contributie pozitiva a muncitorului roman in Marea Britanie", a mai spus ministrul de Externe.

Campanie electorala pe spatele romanilor

In presa britanica au aparut in ultimele zile declaratii ale unor oficiali privind estimari si temeri ca, dupa ridicarea restrictiilor, Marea Britanie se va confrunta cu un aflux de romani si bulgari, in cautarea unui loc de munca. Potrivit The Independent, Partidul Independentei Marii Britanii (UKIP) se pregateste sa foloseasca aceste temeri, plasand aceasta problema in centrul strategiei sale de campanie de anul viitor.

Cum isi face un partid britanic nationalist campanie electorala pe spatele romanilor

Premierul David Cameron a refuzat luni sa faca speculatii privind numarul cetatenilor din cele doua tari care ar putea veni in Marea Britanie. UKIP insa, aflat in crestere in sondaje, sustine ca intre 350.000 si 400.000 de romani si bulgari ar putea ajunge in Albion, fapt ce va avea impact asupra ratei criminalitatii.

Un purtator de cuvant al UKIP sustine ca ridicarea restrictiilor pentru cele doua tari "va avea un impact asupra scolilor, locuintelor, drumurilor, facilitatilor, sistemului de sanatate si - urasc sa spun asta - asupra infractionalitatii".

La randul sau, liderul laburist, Ed Miliband, a admis ca precedentul guvern a gresit pentru ca nu a impus controale tranzitorii pentru persoanele provenite din opt tari, inclusiv Polonia, care au aderat la Uniunea Europeana, in 2004. Sute de mii au venit in Marea Britanie, fata de 13.000 cat estimase guvernul laburist de atunci.

Conservatorul Philip Hollobone a estimat ca 270.000 de romani si bulgari ar putea ajunge in Marea Britanie dupa ridicarea restrictiilor.

"Nu vrem sa facem aceeasi greseala ca in 2004, aceea de a importa un numar foarte mare de lucratori cu salarii mici si calificare scazuta, incorporand dependenta de asistenta sociala in forta de munca autohtona", a declarat conservatorul Stewart Jackson.

Cameron a precizat ca este imposibil de estimat efectul ridicarii restrictiilor, dar a respins o cifra de sute de mii. Premierul l-a sprijinit pe Eric Pickles, ministrul pentru comunitati si administratie locala, care a refuzat sa publice proiectiile guvernamentale privind impactul masurii.

Specialistii in migratie apreciaza ca romanii se indreapta mai degraba spre Italia, Spania si Franta, cu care au mai multe legaturi culturale si lingvistice decat cu Marea Britanie.

Totodata, ei precizeaza ca restrictiile vor fi ridicate de toate economiile mari din Vestul Europei, spre deosebire de 2004, cand Marea Britanie a fost singura economie importanta care a adoptat politica "usilor deschise" pentru Polonia si alte noi state membre ale UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#romani Marea Britanie, #forta munca Marea Britanie, #romani economie Marea Britanie , #ministru de Externe