Cristian Preda: Corlatean a comis o gafa diplomatica si politica. Demisioneaza?

Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 18:45
6675 citiri
Cristian Preda: Corlatean a comis o gafa diplomatica si politica. Demisioneaza?
Foto: Calea Europeana

Europarlamentarul Cristian Preda comenteaza pe blog cea mai recenta gafa diplomatica facuta de ministrul de Externe Titus Corlatean, intrebandu-se totodata cine va plati oalele sparte.

"Ministrul de Externe a declarat zilele trecute ca, daca guvernul canadian nu ridica vizele impuse cetatenilor romani, Parlamentul de la Bucuresti va bloca acordul de liber schimb UE-Canada, pe care trebuie sa-l valideze la un moment dat toate statele membre.

Declaratia e o gafa. Diplomatica, mai intai. Chestiunea vizelor se rezolva prin negociere, nu prin santaj. Motivul e simplu: trebuie generata incredere. Iar calea aleasa de Corlatean merge in directia contrara. Pe urma, a fost si o gafa politica. Oare in ce tara ministrul de Externe vorbeste in numele intregului Parlament, fara macar sa sugereze o consultare? Va spun eu: in statele in care democratia parlamentara e o fictiune", scrie Cristian Preda pe blog.

Corlatean: Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE daca nu sunt eliminate vizele pentru romani (Video)

R.Weber: Declaratia lui Corlatean suna ca o amenintare urata la adresa Canadei

Dar nu a fost de ajuns, remarca europarlamentarul.

"Vineri seara, un secretar de stat din ministerul pe care domnul Corlatean cu onor il conduce a crezut ca drege busuiocul. Si a dat din lac in put. Il cheama Ciamba si, intr-o declaratie la Digi 24, a spus ca ministrul Corlatean a vorbit 'in nume personal' atunci cand ameninta Canada. Domnul Ciamba e probabil primul secretar de stat din istoria MAE care califica o declaratie a superiorului sau asa ca opinie privata!", subliniaza Cristian Preda.

Secretar de stat in MAE, despre pozitia lui Corlatean privind vizele pentru Canada: A vorbit in nume personal

In aceste conditii, europarlamentarul spune ca asteapta reactia ministrului de Externe dupa ce i s-a adus "un asemenea afront".

"Il va demite oare pe secretarul sau de stat? Se va retrage el? Sau va alege sa taca?", enumera Cristian Preda cele trei variante posibile.

Conform jurnalistilor de la Evenimentul Zilei, gestul "fara precedent, unic in istoria diplomatiei romanesti" facut de diplomatul de cariera George Ciamba ar reprezenta o reactie a specialistilor din MAE la numeroasele gafe facute de politicienii care au condus in ultimii ani diplomatia romana.

Intr-un comunicat remis ulterior Ziare.com, secretarul de stat George Ciamba precizeaza ca "alegatiile formulate in articolul din cotidianul Evenimentul Zilei sunt lipsite de orice temei si induc idei care nu au absolut nicio legatura cu realitatea".

"Acestea sunt cu atat mai daunatoare cu cat vin in contextul abordarii unei teme importante pentru Romania, pentru cetatenii romani, fata de care diplomatia romana, Ministerul Afacerilor Externe in ansamblu, intreprinde demersuri sustinute, de substanta, pe langa partenerii canadieni de care ne leaga o relatie bilaterala fructuoasa.

Asa cum sublinia ministrul afacerilor Externe, eliminarea vizelor pentru cetatenii cehi de catre Canada in contextul acordului incheiat intre UE si Canada reprezinta un precedent semnificativ si pentru Romania. Pe acest fond, resping cu fermitate acest tip de abordare tendentioasa, de natura sa induca opinia publica, in mod nejustificat, in eroare", se mai arata in comunicatul citat.

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba este diplomat de cariera si lucreaza in cadrul Ministerului Afacerilor Externe din decembrie 1990. El a fost ambasador al Romaniei in Republica Elena, incepand cu septembrie 2005. Intre anii 2003 si 2005 a detinut functia de secretar de stat pentru Afaceri Globale in MAE.

In perioada 1999-2003, George Ciamba a fost ambasador al Romaniei in Turcia, precum si reprezentant permanent al Romaniei la Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra, intre 2001-2003. In anul 2000 a fost decorat cu "Ordinul Meritul National in Grad de Comandor".

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Cristian Preda Corlatean Canada, #Corlatean gafa Canada, #Ciamba Corlatean Canada , #ministru de Externe