Ministrul roman de Externe, acuzat ca s-a autoplagiat pentru a deveni conferentiar

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:52
4354 citiri
Ministrul roman de Externe, acuzat ca s-a autoplagiat pentru a deveni conferentiar
Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul de Externe, Titus Corlatean (PSD), este acuzat ca s-a autoplagiat copiind pasaje sau reproducand integral alte lucrari cu scopul de a obtine postul de conferentiar universitar. Ministrul nu neaga ca a preluat sute de pagini fara sa citeze, dar se justifica.

Dezvaluirea a fost facuta de jurnalistii de la Romania Libera.

Acestia demonstreaza ca Titus Corlatean a folosit in dosarul de candidat la postul de conferentiar universitar la Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", Facultatea de Stiinte Politice, o carte de drept ce reproduce integral o alta lucrare, de sute de pagini, pe care tot el o publicase cu un an in urma. Tot pentru obtinerea titlului de conferentiar, Corlatean a depus la dosar si trei articole stiintifice care contin 19 pasaje comune, fara a mentiona acest lucru.

Sursa citata pune fata in fata cele doua lucrari care au 270 de pagini identice: "Executarea hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului", publicata la 21 aprilie 2011 si "Protectia europeana si internationala a drepturilor omului", publicata in mai 2012.

Din documente reiese clar ca Titus Corlatean a copiat cuvant cu cuvant, paragraf cu paragraf, grafic cu grafic (bold cu bold), din lucrarea publicata anterior, fara sa mentioneze acest fapt in nici o nota de subsol. Mai mult, din analiza celor doua lucrari mai reiese ca ministrul roman de Externe a pastrat majoritatea covarsitoare a intertitlurilor si notelor de subsol din vechea carte. Pana si metoda de tehnoredactare este aceeasi, pastrand spatialitatea, aliniatele, cuvintele ingrosate, singura schimbare fiind aceea ca lucrarea publicata in 2012 are un alt format, mai scriu jurnalistii de la Romania Libera.

Pentru ca cele doua carti au titluri diferite, fiecare a fost evaluata autonom de comisia care a analizat fisa lui de candidat la postul de conferentiar. Pentru fiecare in parte, Corlatean a primit zece puncte din partea Comisiei de evaluare, astfel incat a obtinut punctaj maxim pentru ambele lucrari din partea comisiei care i-a verificat dosarul, el putand astfel sa depaseasca baremul cerut de lege pentru a ocupa postul de conferentiar dorit.

Astfel, Titus Corlatean poate fi suspectat ca si-a inmultit artificial cartile si lucrarile, uitand sa mentioneze acest aspect, iar comisia de evaluare condusa de colega sa de partid Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii "Dimitrie Cantemir", acuzata ca i-a trecut cu vederea.

Cum se justifica ministrul de Externe: O scapare

"Am scris toate lucrarile inainte de a fi ministru. Prima carte la care faceti referire 'Executarea hotararilor CEDO' reflecta munca mea la teza de doctorat. Cea de-a doua carte la care faceti referire si care se numeste 'Protectia europeana si internationala a drepturilor omului' este cursul pe care il predau studentilor. Acest curs este format dintr-o parte de doctrina care este originala, iar a doua parte este partea de cercetare aplicata - jurisprudenta pe care am luat-o din teza mea de doctorat. Nu aveam ce sa inventez in plus. Am profitat de munca mea. Daca nu am scris ca acea carte-curs reproduce, pe partea de cercetare aplicata, teza de doctorat este o scapare", a declarat Titus Corlatean pentru Romania Libera.

Intrebat daca nu considera incorect faptul ca a primit punctaj maxim pentru ambele carti, Corlatean a reamintit ca dosarul sau a fost analizat si evaluat de o comisie juridica.

Ministrul de Externe a avut si o explicatie pentru faptul ca a publicat un articol de drept in revista Metalurgia, aflata recent in mijlocul unui scandal international. "Revistele de drept din Romania nu sunt acreditate si atunci a trebuit sa ma orientez spre publicatii din alte domenii", a explicat el.

Doi profesori sarbi au publicat un articol stiintific nascocit intr-o publicatie din Romania

Precedentul Ponta

Dosarul de candidat al lui Titus Corlatean a intrat in atentia mass-media in urma cu cateva saptamani cand jurnalistii au constatat ca acesta a reusit sa publice, in numai 2 luni ale anului 2012, trei carti, in conditiile in care era extrem de activ si pe scena politica.

Nou scandal academic: Corlatean vrea titlul de conferentiar cu 3 carti publicate intr-un an

Potrivit Ministerului Educatiei, Corlatean va primi un salariu de minimum 2.000 de lei de la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir.

Si colegul sau de partid Victor Ponta a fost acuzat de mai multe plagiate. Premierul a sustinut ca nu s-a folosit niciodata de titlul de doctor, obtinut prin frauda conform Universitatii Bucuresti, in ciuda faptului ca el a ocupat postul de conferentiar al Universitatii Romano-Americane de unde a castigat in bani frumosi, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul Camerei Deputatilor.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Liderul PNL admite că cea mai bună variantă pentru Primăria Capitalei este un candidat comun cu PSD. Ce spune despre prezidențiale
Liderul PNL admite că cea mai bună variantă pentru Primăria Capitalei este un candidat comun cu PSD. Ce spune despre prezidențiale
Candidatul la Primăria Capitalei va fi stabilit în funcţie de rezultatul sondajelor, dar varianta cea mai probabilă este a unui candidat comun cu PSD, a declarat joi, 29 februarie, la...
Documentul MAI care justifică decizia de comasare a alegerilor. Localele și europarlamentarele vor avea loc pe 9 iunie
Documentul MAI care justifică decizia de comasare a alegerilor. Localele și europarlamentarele vor avea loc pe 9 iunie
Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în transparenţă decizională, ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie...
#Corlatean plagiat conferentiar, #Corlatean autoplagiat, #Corlatean dosar conferentiar, #Corlatean Universitatea Dimitrie Cantemir , #ministru de Externe