PDL ii cere lui Ponta sa-l demita pe Corlatean pentru scandalul Olanda-MCV-Schengen

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 23:21
2537 citiri
PDL ii cere lui Ponta sa-l demita pe Corlatean pentru scandalul Olanda-MCV-Schengen
Foto: Arhiva

PDL i-a cerut miercuri premierului sa il demita pe ministrul de Externe pentru "gravele prejudicii" aduse relatiilor externe ale tarii, avand in vedere ca reprezentantii MAE din Olanda au dezmintit afirmatia lui Titus Corlatean ca olandezii nu mai conditioneaza aderarea la Schengen de MCV.

"PDL cere premierului Victor Ponta demiterea imediata a ministrului de Externe, Titus Corlatean, pentru gravele prejudicii aduse relatiilor externe ale Romaniei si credibilitatii Ministerului de Externe", se arata intr-un comunicat de presa al democrat-liberalului Radu F. Alexandru.

Vicepresedintele PDL a sustinut ca faptele lui Corlatean sunt de o gravitate "fara precedent", deoarece in urma vizitei de la Haga, ministrul a afirmat ca guvernul olandez nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la spatiul Schengen, afirmatie ce a fost ulterior dezmintita de ambasadorul Olandei in Romania.

"Faptele sunt de o gravitate fara precedent. In urma vizitei la Haga, 12 februarie a.c, Corlatean a informat opinia publica, printr-un comunicat al Ministerului, ca guvernul olandez nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV", a opinat democrat-liberalul.

"Reprezentantii Ministerului de Externe din Olanda au reactionat imediat si au cerut ambasadei de la Bucuresti sa amendeze in termeni duri declaratia ministrului Corlatean si sa restabileasca limpede adevarul: 'Olanda nu a luat inca nicio decizie cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Pozitia Olandei va fi stabilita inaintea urmatorului Consiliu JAI, in stransa colaborare cu alte state membre... Olanda pastreaza unele ingrijorari referitoare la sustinerea si ireversibilitatea reformelor, precum si la faptul ca o serie de recomandari si conditionalitati nu au fost inca implementate'", a exemplificat el.

O "mistificare a adevarului inadmisibila"

Radu F. Alexandru a precizat ca suntem in fata unei mistificari a adevarului "inadmisibila" in practica relatiilor internationale, incidentul fiind "cu atat mai grav" cu cat Olanda este una dintre tarile care si-au exprimat constant opozitia fata de intrarea Romaniei in Schengen.

"Suntem in fata unei mistificari a adevarului inadmisibila in practica relatiilor internationale, iar dezmintirea data de ambasadorul Olandei la Bucuresti reprezinta o situatie fara precedent in comunitatea diplomatica din Romania.

Incidentul este cu atat mai grav cu cat, cum bine se stie, Olanda este una din tarile care si-a exprimat constant opozitia fata de aderarea Romaniei la Schengen - comportamentul descalificant al ministrului roman oferind un argument in plus in motivarea unui refuz de care, probabil, nu vom scapa", a punctat el.

Democrat-liberalul a incheiat spunand ca, "fata de acest rusinos incident, Partidul Democrat Liberal cere demiterea imediata a ministrului Titus Corlatean".

Si Cristian Preda i-a cerut premierului Ponta sa-l demita pe ministrul de Externe, Titus Corlatean.

"Corlatean nu a facut rau ca s-a dus in Olanda pentru Schengen, dar dupa dialogul cu omologul sau a decis sa dea singur un comunicat. Care nu era, deci, asumat si de partea olandeza. Acum, ambasada Olandei e obligata sa faca niste clarificari. Din care reiese ca ministrul roman ori n-a inteles ce i-a spus omologul sau, ori a mintit in legatura cu discutiile.

Clarificarile pun Romania, din cauza lui Corlatean, intr-o situatie penibila. Isi inchipuie cineva ca ministrul mai poate da ochii cu vreun omolog?", a completat democrat-liberalul. El a incheiat cerandu-i primului ministru sa il demita. "Ponta trebuie sa-l demita. Sau face si el la fel?", a conchis Cristian Preda.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#PDL cere demisie Corlatean, #Corlatean mintit Olanda , #ministru de Externe