Ziare.com

Titus Corlatean: Cehia sprijina Romania in vederea aderarii la Schengen

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:20

   

Titus Corlatean: Cehia sprijina Romania in vederea aderarii la Schengen
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, apreciaza sprijinul oferit de Republica Ceha Romaniei in vederea aderarii la spatiul Schengen si incurajeaza dezvoltarea relatiilor bilaterale.

"Omologul meu ceh a efectuat numeroase vizite in Romania si a contribuit nemijlocit la reteaua densa de legaturi politice, economice si culturale si interumane dintre cele doua tari. (...) Apreciez stadiul foarte bun al relatiei bilaterale romano-cehe. Vrem sa intensificam dialogul politic pentru a intensifica astfel cooperarea sectoriala si proiectele comune, mai ales in domeniul afacerilor europene. (...)

Romania si Republica Ceha colaboreaza ca parteneri in UE, in dosare de interes comun, precum perspectiva financiara, politica de coeziune, parteneriatul estic si procesul de largire. Doresc sa multumesc domnului ministru pentru sprijinul constant al Republicii Cehe fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Sunt increzator ca aceasta abordare pozitiva va fi mentinuta in perioada imediat urmatoare pentru a ajunge la o decizie favorabila Romaniei si Bulgariei", a declarat Corlatean, joi, la finalul intrevederii sale cu viceprim-ministrul Karel Schwarzenberg, ministru al Afacerilor Externe din Republica Ceha.

De asemenea, Titus Corlatean s-a aratat multumit de faptul ca schimburile comerciale dintre Romania si Republica Ceha au cunoscut in ultima perioada un trend ascendent.

"Am explorat impreuna cu demnitarul ceh o tema pe care o urmareste cu predilectie - dezvoltarea relatiilor economice. Am notat cu satisfactie evolutia ascendenta a schimburilor comerciale bilaterale, care, la sfarsitul anului 2011, pentru prima oara in 20 de ani, a depasit doua miliarde de euro, precum si existenta, in Romania, a peste 500 de companii cu capital majoritar ceh care activeaza in diferite domenii de activitate. Cu toate acestea, raman suficiente domenii neexploatate", a mai spus ministrul roman de Externe.

Corlatean a incurajat, totodata, companiile din Romania in vederea identificarii de catre acestia a oportunitatilor de acces pentru produsele romanesti pe piata ceha.

"In ce priveste cooperarea in domeniul investitiilor, atat eu cat si colegul meu dorim sa incurajam interesul comunitatii cehe de afaceri pentru investitii in Romania si oamenilor de afaceri romani pentru colaborarea cu partenerii cehi", a mai spus oficialul roman.

La randul sau, ministrul Afacerilor Externe din Republica Ceha, Karel Schwarzenberg, a vorbit despre buna relatie dintre cele doua tari la nivelul Uniunii Europene.

"Am fost aliati in perioada razboaielor, am avut o perioada dupa razboi comuna si iarasi avem o alianta comuna acum. Cam in tot ce inseamna politica europeana de alianta am fost aliati. Deci colaboram foarte bine. Bineinteles ca in ziua de astazi lucram in cadrul UE si pe problemele economice.

Vedem ca exista foarte mult interes pentru investitii si relatiile economice dintre noi. Sper ca oamenii nostri de afaceri vor intelege aceste oportunitati.In ce priveste cooperarea in plan politic si a Europei de Est suntem pe aceeasi lungime de unda si vom continua in acelasi sens", a precizat demnitarul ceh.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1317 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Prietenii la nevoie se cunosc. Si noi am fost linga ei in 1968. Acum

ei ne intorc politetea. Asta este Europa cae imi place.

 

cehia si mai cine?

poate bulgarii

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor