Ministerul Justitiei retrage plangerea referitoare la judecatoarea CCR Iulia Motoc

Joi, 05 Iulie 2012, ora 16:49
3070 citiri
Ministerul Justitiei retrage plangerea referitoare la judecatoarea CCR Iulia Motoc

Ministerul Justitiei si-a retras plangerea inaintata Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) impotriva judecatoarei Iulia Motoc.

Ministerul Justitiei o acuza pe Iulia Motoc, judecator la CCR, de incompatibilitate, se arata intr-un comunicat remis, joi, de Biroul de Presa al Curtii Constitutionale.

"Cu adresa nr.65280 din 5 iulie 2012, Ministerul Justitiei a adus la cunostinta Curtii Constitutionale decizia de retragere a sesizarii prin care semnala situatia de incompatibilitate a doamnei judecator Iulia Antoanella Motoc", potrivit documentului citat.

Corlatean: Trebuie sa redefinim Constitutia si CCR, dar intr-o perioada de calm

In data de 28 iunie, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a sesizat CCR si Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la situatia judecatoarei Iulia Motoc, de la CCR, demnitarul considerand ca aceasta se afla in incompatibilitate.

In adresele trimise in 28 iunie, presedintelui CCR, Augustin Zegrean, si presedintelui ANI, Horia Georgescu, ministrul Justitiei afirma ca, in opinia institutiei pe care o conduce, Motoc intra "in sfera de incompatibilitate statuata de norma constitutionala si legislativa pentru judecatorii Curtii Constitutionale".

Argumentele lui Corlatean sunt legate de faptul ca Motoc este si expert in cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administratie al Agentiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene si membru al Comitetului Consultativ al Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale.

Afirmatiile ministrului Justitiei au venit dupa ce Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, premierului.

La putin timp dupa declaratiile lui Corlatean, ANI a informat ca judecatorii Augustin Zegrean si Iulia Motoc nu se afla in nicio situatie prevazuta de Legea referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilitatilor.

CCR se plange forurilor europene despre atacurile la adresa sa

CCR a reactionat, in 28 iunie, afirmand ca atacurile din partea Guvernului si ale altor autoritati publice la adresa Curtii sunt incompatibile cu exercitiul democratic, iar amenintarile cu revocarea si orice alt fel de presiuni politice pot impieta in mod grav asupra activitatii judecatorilor.

Citeste si:
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar”
Senatorul Daniel Fenechiu, surprins de George Simion cu țigara aprinsă în Parlament. Răspunsul liderului liberal: ”Ești un jeg ordinar”
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost surprins de copreședintele AUR, George Simion, în timp ce fuma în clădirea Parlamentului. Între cei doi parlamentari a avut loc un schimb dur de...
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
Cum arată PNL după prima lună sub conducerea lui Florin Cîțu. Guvern picat, partid fărâmițat și coaliție de guvernare compromisă
La o lună distanță după ce „echipa câștigătoare” din PNL prelua conducerea partidului, liberalii se confruntă cu o serie nesfârșită de bilanțuri negative. Guvernul a picat prin...
Sursa: MEDIAFAX