Titus Corlatean cere sustinere pentru Visa Waiver

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 15:24
2864 citiri
Titus Corlatean cere sustinere pentru Visa Waiver

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a cerut, duminica, membrilor "Grupului de prieteni pentru Romania" din Congresul SUA sa sustina adoptarea unei noi legislatii care sa faca posibila includerea Romaniei in programul Visa Waiver, in cadrul unei intalniri cu o delegatie a acestui grup.

Includerea in Visa Waiver ar permite cetatenilor romani sa beneficieze de un regim de libera circulatie similar cu cel al majoritatii cetatenilor Uniunii Europene.

Titus Corlatean a subliniat demersurile concrete realizate de autoritatile de la Bucuresti, cu sprijinul ambasadei Statelor Unite, pentru asigurarea respectarii criteriilor stabilite de legislatia americana din domeniu, aflata in vigoare la acest moment, mentionand in acelasi timp si semnificatia politica a solutionarii acestei chestiuni pentru cetatenii unui stat partener strategic si aliat fidel al Statelor Unite, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Rugamintea a fost adresata de ministrul justitiei in cadrul unei intrevederi, la Bucuresti, cu o delegatie a Congresului SUA compusa din Michael Turner, presedinte al "Caucus-ului pentru Romania" (Grupul de prieteni) din cadrul celui de al 112-lea Congres, Loretta Sanchez, co-presedinte al "Caucus-ului pentru Romania", si Phil Gingrey.

La intalnire a participat si ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein.

Initiatorii "JOLT Act" si-au propus ca noile modificari sa faca mai usoara intrarea tarilor in Visa Waiver. Acestea ar urma sa fie incluse odata ce rata de respingere a vizelor pentru cetatenii lor ar ajunge sub 10%, cu conditia ca numarul celor depasesc durata de sedere in SUA sa fie sub 3%.

A treia etapa a campaniei "Viza pentru SUA"

La 29 mai, Ministerul de Externe si Ambasada SUA au lansat cea de-a treia etapa a campaniei "Viza pentru SUA", prin care romanii sunt informati in legatura cu conditiile de solicitare a vizelor.

Cu ocazia relansarii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a precizat ca Romania va face demersuri pe langa Congresul SUA pentru accelerarea adoptarii noii legi prin care vor fi modificate conditiile pentru obtinerea vizelor turistice, "JOLT Act".

Noua propunere legislativa reprezinta "o versiune integrata si consolidata a mai multor proiecte legislative anterioare, diferentele notabile fata de legislatia care se afla in acest moment in vigoare fiind evalurea tarilor candidate in functie de rata de refuz, care este insa marita de la 3% - asa cum este in prezent - la 10%, impreuna cu rata overstay de 3% si pot sa va spun ca in conformitate cu evaluarile din acest moment Romania se incadreaza sub aceasta rata de 3% pentru overstay, precum si o noua modalitate de calcul al ratei de refuz prin raportare la numarul de solicitanti si nu la numarul de cereri inregistrate ca si pana in prezent, aceasta fiind o solicitare pe care partea romana a adresat-o partii americane inca din 2009", a subliniat Aurescu.

Secretarul de stat a precizat ca Romania este "incurajata" de sustinerea exprimata de catre Administratia Obama, "de catre presedintele Obama personal", si care este reflectata explicit in textul Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI intre Romania si Statele Unite, incheiat la 13 septembrie 2011.

"Vom face in continuare demersuri pe langa membrii Congresului SUA pentru accelerarea si finalizarea in cel mai scurt timp posibil a procesului legislativ aflat in curs, in conditiile in care este evident ca pragul actual de 3% al ratei de refuz este extrem de dificil de atins in viitorul apropiat. Pe langa demersurile la nivel oficial un rol foarte important in sustinerea acestui obiectiv este detinut si de comunitatea de romani din SUA, care prin activitatile si actiunile sale contribuie semnificativ la promovarea Romaniei si a valorilor noastre nationale", a mai spus Aurescu.

Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru sunt singurele tari din UE care nu sunt incluse in programul Visa Waiver.

In cadrul discutiilor din Titus Corlatean si delegatia Congresului SUA, a fost evocata relatia politica stransa de cooperare intre Romania si Statele Unite, fundamentata in prezent pe noul Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI incheiat la 13 septembrie 2011, la Washington.

Au fost evocate aspecte de ordin strategic ale relatiilor bilaterale, inclusiv demersul pentru implementarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite, precum si cooperarea bilaterala deosebita intre cele doua tari, asa cum este si cea din domeniul justitiei.

In cursul discutiilor a fost subliniat interesul companiilor americane de a fi prezente intr-o forma tot mai consistenta pe piata romaneasca.

Totodata, ministrul justitiei a facut o prezentare a masurilor intreprinse de noul Guvern de la Bucuresti pentru consolidarea climatului favorabil mediului de afaceri, a masurilor promovate pentru implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie si a celor din domeniul politicilor de integritate.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Titus Corlatean Visa Waiver, #romani Visa Waiver , #ministrul Justitiei