Titus Corlatean, despre reprezentarea la Bruxelles: Basescu nu este seful statului

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:26
2980 citiri
Titus Corlatean, despre reprezentarea la Bruxelles: Basescu nu este seful statului

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, sustine ca reprezentarea Romaniei la Consiliul European de pe 28 iunie este o miza politica in care presedintele refuza cu mare incrancenare un dialog politic normal si ca Basescu nu este seful statului.

"Traian Basescu refuza un dialog politic necesar care sa stabileasca foarte clar si corect cadrul reprezentarii intereselor statului roman la Bruxelles... Premierul a facut un gest pozitiv si fara precedent, a prezentat elemente de mandat in interesul Romaniei, in Parlament. Aceasta incrancenare din partea presedintelui duce la blocaj. Pe acest subiect exista un arbitru care se numeste Constitutia si tratatul UE", a spus ministrul Justitiei la Tvr Info.

Ponta, despre discutia cu Basescu: Ne-am inteles ca nu ne-am inteles

Corlatean a invocat Constitutia si Tratatul Uniunii Europen.

"Constitutia Romaniei si Tratatul Uniunii Europene sunt niste argumente care nu au fost mentionate. Au fost invocate tot felul de chestiuni legate de reprezentarea statului, de faptul ca seful statului reprezinta statul. Pe de alta parte, ca Guvernul realizeaza politica externa si interna a Romaniei, dar nu a fost mentionat un alt capitol extrem de important al Constitutiei: care se refera exact la participarea Romaniei in Uniunea Europeana, articolul 148, citez un ultim paragraf: Guvernul transmite celor doua camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu inainte ca acestea sa fie supuse probarii institutiilor europene.

Va informez ca Guvernul, potrivit Constitutiei, este cel care transmite aceste documente, la care trebuie sa contribuie la momentul discutarii lor, inainte de a fi aprobate de UE", a continuat ministrul.

In opinia lui Corlatean, Traian Basescu nu este seful statului.

"Statele membre sunt reprezentate in Consiliul European de sefii lor de stat sau de Guvern. Din pacate, rationamentul nu a fost dus pana la capat, pentru ca presedintele Romaniei intr-adevar in articolul 80 reprezinta statul roman. Dar institutia sefului de stat, potrivit Tratatului UE, care are forta juridica obligatorie in dreptul intern, prevaleaza legislatia interna, institutia sefului de stat, va informez ca in Constitutia Romaniei nu este definita.

Putem discuta politic, putem discuta alte chestiuni, dar strict constitutional - juridic, presedintele reprezinta statul, nu este seful statului. Este un argument care din pacate nu a fost evocat pana acum", a mai explicat ministrul Justitiei.

De asemenea, Corlatean a mai spus ca e nevoie de delimitari clare, care vor trebui trasate o data cu revizuirea Constitutiei.

"Nu vreau sa spun ca este atributul exclusiv al premierului sau presedintelui, vreau sa spun ca este vorba de o colaborare si o partajare a responsabilitatilor. Constitutia este imprecisa si va trebui revizuire constitutionala.

Eu cred ca dupa momentul de suparare post electorala al presedintelui, cred ca pe calea dialogului, dupa un prim episod de astazi, mai putin reusit, poate duce la o concluzie in perspectiva. Nu cred ca nu se poate gasi o solutie", a conchis ministrul Justitiei.

Scandalul cu reprezentarea

Parlamentul il sustine pe Victor Ponta in disputa cu Traian Basescu privind Consiliul European. Marti, deputatii si senatorii au adoptat o declaratie care recomanda reprezentarea Romaniei de catre premierul Victor Ponta la Consiliul European din 28 iunie.

Ulterior, marti seara, presedintele Traian Basescu a declarat, de la Palatul Cotroceni, ca Parlamentul a facut un "spectacol penibil, cu premierul Ponta in frunte", atunci cand a adoptat aceasta declaratie politica.

Miercuri, presedintele a tinut o conferinta de presa pe acest subiect, acuzandu-l pe premier de demagogie.

Dupa contre indirecte prin intermediul televiziunilor, presedintele Traian Basescu s-a intalnit, joi, cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre cine merge la Consiliul European. Cei doi oficiali nu au ajuns la niciun acord si se vor revedea saptamana viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Titus Corlatean Basescu sef stat, #scandal reprezentare Consiliul European , #ministrul Justitiei