Titus Corlatean: Ponta a procedat corect in cazul sefului ISC

Autor: Ana Ilie
Duminica, 27 Mai 2012, ora 21:00
4007 citiri
Titus Corlatean: Ponta a procedat corect in cazul sefului ISC

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, crede ca demiterea fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Balaban-Grajdan, a fost corecta, intrucat acesta nu s-a consultat cu premierul inainte de a cere ca institutia sa nu mai fie considerata parte din proces in dosarul Trofeul Calitatii, in care este inculpat Adrian Nastase, argumentand ca Inspectoratul nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

Corlatean a precizat, duminica, intr-o emisiune difuzata de Realitatea Tv, ca in 2011, un studiu al Bancii Mondiale recomanda ca Inspectoratul sa nu mai fie subordonat Ministerul Dezvoltarii si Turismului. "MDRT folosea banii, promova banii cum ii promova si tot singur se controla... Era o necesitate institutionala pentru a se iesi dintr-o incompatibilitate", a subliniat Corlatean.

Ministrul Justitiei nu a dorit sa comenteze un caz in desfasurare, insa a tinut sa aprecieze ca premierul Victor Ponta a procedat corect cand l-a demis pe Balaban-Grajdan.

"Nu am comentarii suplimentare... decizia premierului de a-l demite pe domnul respectiv a fost corecta, domnul a facut comentarii interesante, peste care s-a trecut, era din sistem... Faptul ca a facut o chestie fara sa-l consulte pe premier a condus la demiterea sa", explica ministrul.

In orice caz, spune Corlatean, ce a facut Balaban-Grajdan s-a mai facut deja de cateva ori: "Inteleg din declaratii publice, din partea fostului sef de la inspectorat, ca acesta ar fi trimis de mai multe ori o desistare si o comunicare legata de faptul ca nu exista un prejudiciu... Cred ca trebuie clarificat".

Decizia finala apartine autoritatilor romane

In ceea ce priveste nominalizarile pentru conducerea Parchetului General si DNA, Corlatean a admis ca s-a consultat cu doi ambasadori straini in Romania, insa decizia finala va fi a guvernului. In plus, se vor respecta intocmai criteriile profesionalismului, integritatii si independentei.

"Voi recurge la o consultare fireasca, necesara, inainte de a face nominalizarea. Plec de la un principiu pe care il verific prin contactele cu magistratii, in Bucuresti si tara: vreau sa cunosc cat mai multi din profesionistii de care am auzit, vreau sa le spun cetatenilor ca exista foarte multi magistrati de buna calitate in tara, care isi fac datoria... Avem posibilitatea sa gasim solutii de magistrati foarte buni, fara sa ramanem in aceeasi discutie, aceiasi magistrati rotiti in functii", a spus ministrul Justitiei.

"Discutiile directe pe care le-am avut cu partenerii nostri internationali stabilesc coordonatele...", dar decizia apartine autoritatilor romane, a intarit Corlatean.

"Unii s-au obisnuit cu colaborationismul de la Bucuresti"

In fine, in problema reinhumarii scriitorului ungar Nyiro Jozsef, Corlatean a amintit ca "in calitate de presedinte al Comisiei de politica externa din Senat le-am spus guvernantilor la Budapesta: acest tip de conduita si retorica sunt inacceptabile pentru un stat european si democratic.

Statul roman a spus foarte clar ca nu acceptam inhumarea unei persoane nu acuzata ci dovedita, cu atitudine anti-semita probata, este o chestiune pe care statul roman o spune foarte clar, pozitia noastra este de a nu accepta inhumarea osemintelor, cenusei... Un stat vecin si prieten, membru al UE, a mers mai departe si a insistat in ciuda unei pozitii oficiale".

"Faptul ca au fost introduse ramasitele fara accept pe teritoriul suveran al statului roman, faptul ca domnul de la Budapesta adreseaza insulte Romaniei pe teritoriu roman, e o chestiune inacceptabila, e rezultatul unei politici slabe a Romaniei in ultimii ani, insitutiile au devenit mai slabe si unii s-au obisnuit cu colaborationismul de la Bucuresti, s-au facut concesii in fosta guvernare", a explicat Corlatean.

Citește și:
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Klaus Iohannis, îngrijorat de creșterea euroscepticismului: ”E de înţeles că unii români îşi pierd puţin răbdarea”
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni, 27 martie, în legătură cu creșterea euroscepticismului din țara noastră. ”Ne îngrijorează. Mă îngrijorează, pot să spun...
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Promisiunea președintelui Consiliului European privind aderarea României la Schengen, după întâlnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 27 martie, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, că acesta susține eforturile României privind...
#Titus Corlatean demitere sef ISC, #Titus Corlatean reinhumare Nyiro Jozsef , #ministrul Justitiei