Corlatean, despre Schengen: Obiectivul septembrie ramane fezabil

Joi, 23 August 2012, ora 15:25
2256 citiri
Corlatean, despre Schengen: Obiectivul septembrie ramane fezabil
Foto: caleaeuropeana.ro

"Avem nevoie sa transmitem semnale politice care sa genereze incredere Germaniei in perioada urmatoare si asta ne propunem sa facem", afirma ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, spunea recent pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, citat de AFP, ca "se poate ca anularea prevazuta a controalelor pe aeroporturi si in porturi sa fie intarziata in continuare".

Titus Corlatean a spus insa, pentru RFI Romania, ca obiectivul septembrie "ramane un obiectiv fezabil".

"In ultima perioada, chiar si ieri (miercuri - n. red.) am avut contacte cu parteneri europeni, inclusiv aici, la Bucuresti, cu ambasadori ai unor state importante sau foarte importante, asa cum este Germania si respectiv Franta.

Acest obiectiv pentru luna septembrie ramane un obiectiv fezabil, chiar daca situatia este mult mai complexa si este mai complicata si nu este un secret fata de ceea ce a fost acum cateva luni, (...) eu cred ca trecem printr-un proces absolut democratic si statele europene pot vedea, chiar daca procesul a fost destul de dinamic si cu controverse, iata ca procedurile democratice au fost respectate, decizia Curtii va fi respectata", spune ministrul roman de Externe.

"Avem semnale foarte importante, inclusiv de la Paris, ca sa fac o prima referire. Deci eu cred ca demersurile de politica externa ale Romaniei in perioada urmatoare trebuie sa se accelereze si sa mentinem acest obiectiv, potrivit calendarului stabilit. Nu este foarte simplu, dar obiectivul este fezabil", confirma seful diplomatiei romane.

Cat despre reticentele Germaniei in privinta aderarii Romaniei la Schengen, Titus Corlatean declara ca "avem nevoie de a transmite semnale politice care sa genereze incredere Germaniei in perioada urmatoare si asta ne propunem sa facem".

Consiliul Justitie si Afaceri Interne ar trebui sa spuna in septembrie cand va adera Romania la Spatiul Schengen. Daca pana acum Olanda era cea care bloca intrarea Romaniei in zona de libera circulatie, Germania si-a exprimat si ea rezervele, acum cateva saptamani, in plina criza politica la Bucuresti, prin vocea ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Citeste mai multe despre Titus Corlatean, la RFI, despre Schengen: Obiectivul septembrie ramane fezabil, pe RFI Romania.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Titus Corlatean Romania Schengen, #Romania aderare Schengen septembrie , #politica externa