Olanda nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV

Marti, 12 Februarie 2013, ora 21:07
4493 citiri
Olanda nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV
Foto: Mae.ro

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a avut marti convorbiri oficiale cu omologul olandez, Frans Timmermans, in cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Regatul Tarilor de Jos. Timmermans i-a transmis lui Corlatean ca noul Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Vizita ministrului de Externe roman a avut loc la invitatia sefului diplomatiei olandeze. Aceasta este prima vizita bilaterala a sefului diplomatiei romane de la preluarea noului sau mandat, se arata intr-un comunicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Discutiile au abordat teme de actualitate si interes comun pentru relatiile bilaterale romano-olandeze si pentru cooperarea in cadrul Uniunii Europene.

Seful diplomatiei romane a solicitat sprijinul partii olandeze in favoarea sustinerii unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, si a subliniat ca autoritatile romane isi indeplinesc cu responsabilitate rolul pe care il detin la frontiera estica a UE, precum si criteriile de aderare, stabilite in acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana.

Ministrul olandez al Afacerilor Externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramanand insa de interes pentru Olanda. A subliniat, de asemenea, ca a transmis Parlamentului national evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru Romania, care pune in evidenta o serie de progrese semnificative facute de Guvernul Romaniei in acest dosar.

Cei doi ministri au convenit sa mentina contactul politic in perioada urmatoare pentru a explora identificarea unei solutii care sa corespunda intereselor tuturor statelor membre UE pana la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013.

In ce priveste subiectul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari, oficialul olandez a dat asigurari ca tara sa va respecta prevederile legale si va liberaliza accesul, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Nu in ultmul rand, MAE mai transmite ca ministrul de Externe roman a adresat omologului sau olandez invitatia de a vizita Romania in cursul acestui an, invitatie acceptata de ministrul Timmermans.

F.N.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...
Comentarii
Poza Portocale Strivite
Portocale Strivite
rank 5
Fraților...aceasta este Piatra Funerară* a Epocii de tristă amintire