Ziare.com

Corlatean ameninta ca pleaca din PSD: S-a suparat din cauza legii privind ziua Trianonului

Miercuri, 16 Octombrie 2019, ora 15:40

   

Corlatean ameninta ca pleaca din PSD: S-a suparat din cauza legii privind ziua Trianonului
Senatorul PSD Titus Corlatean a anuntat miercuri, la finalul sedintei de plen, ca va analiza daca "mai are ceva de facut" in PSD, dupa lipsa cvorumului la dezbaterea propunerii sale legislative pentru declararea zilei de 4 iunie, ca Zi a Tratatului de la Trianon in Romania.

"Constat cu regret ca s-a incercat din rasputeri, din mai multe directii, sa se stopeze astazi dezbaterea si supunerea la vot a initiativei pe care am formulat-o privind proclamarea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon in Romania, o initiativa care marcheaza o simbolistica nationala importanta, cu atat mai mult cat anul viitor vom aniversa Centenarul recunoasterii internationale a granitelor Romaniei, inclusiv cu reintoarcerea legitima a Transilvaniei la Romania.

Constat ca aceasta initiativa legislativa va intra in adoptare tacita, lucru care nu ma incalzeste pe mine, pe initiator, absolut deloc, pentru ca era nevoie de o dezbatere si de o expunere a punctelor de vedere din partea grupurilor politice (...).

Constat cu regret ca incercarile de a stopa aceasta dezbatere si de a se pierde cvorumul astazi, dupa repetate amanari, provin inclusiv din partidul din care fac parte. In consecinta, vreau sa multumesc celor care au fost prezenti, inclusiv colegii din PSD care au ramas in sala pana la acest moment, si vreau sa va informez la rece, nu la cald, pentru ca la cald nu este bine, ca imi voi face evaluarea sa vad ce mai am de facut, daca mai am de facut ceva in acest partid", a afirmat Corlatean.

Termenul pentru adoptarea tacita in Senat a propunerii legislative pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, initiata de Titus Corlatean si Serban Nicolae, se implineste pe 18 octombrie.

Sedinta de plen a Senatului a fost suspendata, miercuri, din lipsa de cvorum, verificarea prezentei dovedind ca in sala se aflau doar 50 de senatori, fata de cel putin 69, cat ar fi fost necesar.

"Nu avem cvorumul de sedinta", a anuntat presedintele Senatului, Teodor Melescanu, care a suspendat plenul dupa dezbaterea a 12 acte normative dintre cele 118 inscrise pe ordinea de zi.

La inceputul sedintei, plenul votase, la propunerea senatorului USR Florina Presada, ca reuniunea sa se incheie la finalizarea ordinii de zi.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Corlatean PSD lege Trianon
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 9973 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu la Trianon au primit romanii Transilvania, Banatul și Bucovina!

De unde să stie clasa politică, in postromanism, că nu la Trianon au primit romanii Transilvania, Banatul și Bucovina! N-avem din 2002 Muzeu de Istorie complet vizitabil, nici Bibliotecă Digitală ca francezii, Gallica, să-i citim pe istoricii interbelici.

 

Cand

a mai aparținut Transilvania Romaniei, ca să vorbiți de o "reintoarcere legitimă" a ei la Romania ? Să nu-mi spuneți că la 1600...

 

alph.

Exprimarea este gresita.Transilvania a fost doar parte a imperiului A-U.Transilvania a apartinut dintotdeauna ROMANILOR.Unirea cu Vechiul Regat a fost doar repararea unei nedreptati ce a durat secole.

Transilvania, Romania si reintoarcerea

Transilvania nu a apartinut niciodata Romaniei ca sa se poata reintoarce "legitim". Nu te poti juca cu cuvintele in acest sens decit daca esti total ignorant in materie de istorie adevarata si doar vorbesti din inertia populismului si a lozincilor comuniste care au falsificat istoria! Transilvania exista de vreo 1000 de ani cind s-a format Romania si care s-a format fara Transilvania! Da, este adevarat ca rumanii au trait dintotdeauna in Transilvania de la formarea lor ca popor dar Romania nu a existat niciodata pina la 1859, anul unirii principatelor romane act care a precedat formarea Romaniei ca stat purtind acest nume, iar faptul ca romanii au trait acolo nu e suficient pentru a emite drepturi "legitime". Singurul principiu care a dus la posibilitatea alipirii Transilvaniei la Romania a fost cel al autodeterminarii popoarelor, enuntat si importat in Europa dupa WWI de catre presedintele SUA, Wodrow Wilson, la conferinta de Pace din Paris din 1919 in cadrul celebrului document in 14 puncte! Deci, fara acest princpiu, intr-adevar legitim, care spune ca orice popor are dreptul la autodeterminate si sa existe in granitele tarii sale, Transilvania nu s-ar fi alipit Romaniei si nici alte state ca Cehoslovacia, Bulgaria, Yugoslavia nu ar fi aparut vreodata pe harta Europei in forma in care s-au format ele dupa WWI!.

Concluzia, multumiti SUA, in speta Presedintelui Woodrow Wilson, pentru crearea Romaniei Mari si lasatu cuvintele pompoase gen "reintoarcerea legitima"!

Desteapta-te romane!

Alphpha

Cititi un pic de istorie!
Transilvania a fost inima statului dac si cucerita de romani la 101-102 de Traian!
Asa a inceput formarea poporului roman,singurul popor cu certificat de nastere:Columna Traiana!
Populatia daco-romana s-a transformat in proto-romana si in final in romana!
Populatia majoritara a Transilvaniei a fost permanent romana(fapt recunoscut permanent de toti ocupantii)chiar daca a fost marginalizata abuziv!
Minciuna maghiara a ocuparii Tansilvaniei timp de 1000 de ani fata de 100 de catre romani este de ras!
In primul rand Transilvania nu a apartunut ungurilor ci regilor maghiari(multi neunguri,unul,cel mai mare,era chiar roman!)ca voievodat autonom!
Si asta pana la 1526 (Mohaci)cand Ungaria insesi a devenit pasalac,in timp ce turcii au acordat Tansilvaniei un regim privilegiat de principat autonom similar cu cel al celorlalte regiuni romanesti Moldova si Valachia!
Pana si turcii au realizat ca Transilvania era romaneasca!
Ungaria insesi nu a mai existat ca stat dupa alungarea turcilor fiind ocupata de austrieci,care la randul lor au acordat Transilvaniei statutul special de Voievodat!
Dupa impartirea administrativa a imperiului habsburgic,timp de cateva decenii Transilvania a fost "administrata"de guvernul de la Budapesta!
In tot acest timp populatia a fost permanent majoritar romana!
La 1 dec.1918 romanii majoritari din Transilvania(in ansamblu,nu doar Ardealul)au decis sa se uneasca cu restul romanilor din Vechiul Regat!
Plebiscitul de la Alba Iulia s-a tinut in baza principiului wilsonian al dreptului la autodeterminare al popoarelor,universal admis de lumea civilizata!
Unirea nu a insemnat ca pana atunci Transilvania nu a fost romaneasca ci ca a fost sub ocupatii straine!
Propaganda sovinilor maghiari,falsifica istoria,iclusiv prin interusi(vezi cazul lui Boia)prezentand incultilor de pretutindeni harta "Ungariei Mari"cu teritoriile pierdute "uitand"sa spuna ca este vorba de teritorii locuite de alte natiuni,in care maghiarii erau minoritari!
Instaurarea unei zile a Trianonului in Romania este binevenita fata de propaganda si negarea Trianonului de catre sovinii de la Budapesta ramasi la mentalitati feudale!Teo
P.S nu trebuie uitat ca romanii i-au eliberat pe unguri de teroarea bolsevica a lui Bela Kuhn!

@Te-o, istoria de convenienta

Parca rasfoiesc cartea de istorie comunista sau istoriile Daicovicilor, istorici comunisti de casa. Numai daca ar fi asa de simplu. Dacii or fi ei stramosii romanilor si or fi fost ei in Transilvania, dupa aia romanii, apoi gotii, apoi hunii, apoi avarii, apoi pecenegii, cumanii, in fine ungurii dar asta nu inseamna nimic in legatura cu Transilvania si aparteneta ei legitima de Romania! Transilvania a fost locuita la diverse perioade de diverse popoare, dacii au fost ei bastinasi la un moment dat dar inaintea lor au fost celtii pe care Burebista i-a impins spre vest si inaintea lor au fost altii care nu au nimic nici cu celtii si nici cu dacii si cu nici un popor indo-european! Deci, de unde pina unde poti intabula Transilvania pe romani? Si nu e deloc adevarat ca romanii au fost permanent majoritari in Transilvania, este pur si simplu o exagerare comunista ca sa nu-i spunem minciuna. Da, romanii s-au format in spatiul carpato-dunarean dar din pacate ei n-au apucat sa inchege NIMIC inainte de aparitia altor formatiuni statale pe teritoriul Transilvaniei ocupat de Huni, apoi avari care au format o conferderatie statala ce includea Transilvania si apoi ungurii care au ocupat-o in lupta cu ceva formatiuni statale razlete de slavi si valahi! Sa aiba si slavii si urmasii lor dreptul la Transilvania, pt ca la un moment dat ei erau majoritari?

Deci, problema e mult prea complicata si nu exista nici un temei legal, istoric, arheologic si lingvistic care sa poata conclude ca Transilvania e a rominilor de drept! Transilvania a devenit a Romaniei pt ca dupa WWI Imperiul A_U s-a destramat si popoarele majoritare din zonele ocupate de fostul imperiu au hotarit sa apartina unor state nationale ale lor conform principiului autodeterminarii enuntat de Presedintele SUA, Woodrow Wilson! Majoritatea romanilor din ultimele secole pina azi este singura legitimitate a apartenentei Transilvaniei la Romania care nu a REVENIT ci a DEVENIT romaneasca!

Desteapta-te romane!

Pai nu v-ati

incardasit voi Corlatene cu udemereul sa nu votati alegerea primarilor in doua tururi?!
Tradatori de neam ce sunteti!

 

Nu v-ati prins

Brozatul de Medgidia simte apa la picioare in corabia ce se scufunda a pesedeului. Asa ca isi cauta motive si a realizat ca pesedeul a carui sluga a fost pana acum ( remember alegerile sabotate de actualul "nemultumit") nu-l mai reprezinta. Asa ca are motiv sa sara in alta barca "care il reprezinta"si care merge la castig, eventual la fostul sau prieten Puie Monta

 

Alta stea a pzdismului care apune :)))

Diaspora isi aminteste de el cu emotie :)))
Poate ca il putem prinde vreodata pe aici...

 

Chiar Trianon?.

Oare chiar Trianon a adus Transilvania alaturi de tara mama?.
Istorie.La sfarsitul WW 1 aliatii decisesera ca problema Transilvaniei sa fie DISCUTATA.Armata Romana era oprita undeva la MURES.Comunistul Bela Kuhn (Cohn) o voia pe toata si a atacat."Opincarii" din Armata Romana au ajuns la Budapesta si si-au odihnit acolo opincile.Trianon nu a facut decat sa accepte faptul implinit.
Si inca ceva.Cine a facut planul ofensivei spre Budapesta?.A fost unu' pe nume Ion Antonescu.Decorat de Regele Ferdinand cu ordinul "Mihai Viteazu".-"Antonescu,nimeni altul nu poate sti mai bine decat regele tau marile servicii pe care le-ai adus Tarii in acest razboi".
Actuala putere UITA!.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor