Conducerea Senatului discuta luni cazul Corlatean. Tariceanu: Nu e vorba de abuz in serviciu

Luni, 23 Mai 2016, ora 08:06
2947 citiri
Conducerea Senatului discuta luni cazul Corlatean. Tariceanu: Nu e vorba de abuz in serviciu
Foto: Arhiva Ziare.com

Biroul Permanent al Senatului se intruneste luni la ora 11:00 pentru a discuta calendarul solicitarii DNA privind incuviintarea urmarii penale in cazul lui Titus Corlatean.

Presedintele acestui for, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca fostul ministru nu a savarsit un abuz in serviciu propriu-zis.

Votul in diaspora: DNA cere urmarirea penala a lui Titus Corlatean

Votul din diaspora: Prima reactie de la PSD, dupa ce DNA a cerut urmarirea penala a lui Corlatean

"Problema nu este stabilirea calendarului, este intrunirea cvorumului la sedinta de Birou Permanent. Daca saptamana trecuta unii dintre membrii Biroului au putut invoca convocarea - hai sa spunem - de pe o zi pe alta, acum (luni la ora 11:00, n.red.) pentru ca a fost o saptamana de interval nu cred ca mai au niciun motiv sa absenteze", a afirmat presedintele Senatului duminica.

Intrebat cum va vota in plen, Tariceanu a afirmat ca asteapta punctul de vedere al Comisiei juridice, dupa ce va analiza dosarul, dar a reiterat ca nu sustine punctul de vedere al procurorilor.

"Va trebui sa vedem exact cum sunt formulate acuzatiile de abuz in serviciu, dar repet, cred ca in situatia data premisele sunt gresite. Daca cineva a profitat de pe urma intregului scandal generat de aglomeratia la sectiile de votare, atunci ar trebui sa fie Klaus Iohannis cel care a beneficiat de pe urma asa zisului abuz in serviciu facut de Titus Corlatean.

Cu toate ca - hai sa fim seriosi - nimeni nu putea sa anticipeze care va fi numarul de votanti avand in vedere ca acesta a crescut probabil exponential in raport cu alegeri precedente.

In al doilea rand as aminti un lucru care vad ca nu a mai fost mentionat, ca Titus Corlatean si-a asumat din punct de vedere politic aceasta situatie si a demisionat. Aici nu este vorba de abuz in serviciu in sensul in care este el incriminat in Codul Penal - sunt decizii politice pentru care oamenii politici in general platesc, fie sunt sanctionati de electoral, fie isi asuma ei singuri greselile cum a fost cazul lui Titus Corlatean care a adoptat o atitudine foarte corecta si foarte onoranta pentru el", a sustinut Tariceanu.

Intrebat daca sustine dezincriminarea abuzului in serviciu, chestiune care va fi discutata de Curtea Constitutionala saptamana viitoare, presedintele Senatului a raspuns: "Eu nu sunt penalist si cred ca ar fi foarte bine sa lasam Curtea fara niciun fel de presiune sa judece corect si sa dea o interpretare care sa previna pe viitor abuzurile si excesele care s-au petrecut in ultima vreme prin invocarea acestui articol".

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Senatului Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Titus Corlatean, fost ministru al Afacerilor Externe, in dosarul Diaspora pentru fapte de abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis indeplinind functia ministeriala.

Chiulul senatorilor il scapa deocamdata pe Corlatean: Discutia pe solicitarea DNA se amana (Video)

Senatul a amanat discutarea solicitarii DNA deoarece sedinta de marti a Biroului Permanent nu a intrunit numarul necesar de membri prezenti, motivul invocat fiind acela ca multi alesi sunt plecati in campanie electorala.

#Titus Corlatean urmarire penala, #Titus Corlatean dosarul Diaspora , #senator