Titus Corlatean, despre lucrurile sensibile din relatia Romaniei cu Rusia

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:37
2305 citiri
Titus Corlatean, despre lucrurile sensibile din relatia Romaniei cu Rusia

Romania importa produse rusesti de 3 miliarde de dolari pe an si exporta de 1,4 miliarde de dolari. Ministrul de Externe al Romaniei, Titus Corlatean, vrea ca Romania sa reduca acest deficit iar oamenii de afaceri romani sa intre pe piata ruseasca.

"In 2012 nivelul schimburilor economice a fost in jur de 4,4 miliarde de dolari, din care aproximativ 3 miliarde au fost exporturile ruse. Este un deficit consistent, pe care am vrea sa-l schimbam. Oamenii de afaceri din Romania isi doresc sa intre pe piata rusa. Exista insa si anumite sensibilitati", a declarat Titus Corlatean, ministrul de Externe al Romaniei, intr-un interviu pentru Romania libera.

In seria de lucruri sensibile din relatia Romaniei cu Rusia, Corlatean a enumerat problema tezaurului romanesc si acceptarea de catre Rusia a realizarii unor cimitire pentru soldatii romani cazuti pe frontul de est in al Doilea Razboi Mondial.

Dan Dungaciu: Relatia Romaniei cu Rusia risca sa treaca prin Budapesta! - Interviu

"Noi avem incredintarea ca tezaurul exista si este in continuare la Moscova", a spus Corlatean, aratand ca acest subiect va fi in continuare discutat in intalnirile cu partea rusa. O deschidere mai mare a primit din partea ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, problema cimitirelor pentru soldatii romani.

"Nu exista deocamdata un cimitir al celor care au cazut efectiv in lupta, desi exista mici portiuni cu romanii care au murit in lagarele NKVD.

Ucraina ameninta Rusia: Nu vom mai face tranzitul gazelor naturale catre Europa!

Serghei Lavrov a fost de acord pe loc ca partea romana sa construiasca acest cimitir, cel mai probabil langa Volvograd, fostul Stalingrad, acolo unde au cazut foarte multi ofiteri si soldati romani", a spus ministrul de Externe.

Intrebat in legatura cu pozitia reticenta a Frantei fata de acceptarea Romaniei in spatiul Schengen, desi premierul Victor Ponta a primit asigurari din partea presedintelui socialist francez Francois Hollande, Titus Corlatean a declarat ca "Franta se confrunta, ca multe alte state, in plan intern cu provocari sociale legate de exercitiile electorale care urmeaza" dar ca "am reusit sa mai calmam din retorica politica, cel putin in ultimele doua luni".

Citeste si:
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi...