Toaleta curățată cu rumeguș în loc de apă, inventată de un român: „Nicăieri în lume nu mai există aşa ceva”

Duminica, 18 Decembrie 2022, ora 11:24
10191 citiri
Toaleta curățată cu rumeguș în loc de apă, inventată de un român: „Nicăieri în lume nu mai există aşa ceva”
Toaleta cu rumeguș costă aproximativ 4.200 de euro FOTO Bihoreanul

Un tânăr din Oradea a realizat, cu ajutorul unei finanțări europene de 25.000 de euro, o toaletă ecologică inovativă care folosește rumeguș în loc de apă, arată Bihoreanul. Potrivit sursei citate, tânărul caută acum clienți în toată lumea pentru a produce toaleta în serie.

Orădeanul Teodor Gomboș a explicat principiul după care funcționează toaleta: în loc să folosească apă, toaleta confecţionată din lemn şi metal are un rezervor cu rumeguş, de unde "coboară" automat circa 250 de grame din acest material în vasul de WC. Aici, un motoraş împrăştie rumeguşul ca o pătură, iar după ce toaleta este utilizată, lucru detectat de senzorii anume montaţi, rumeguşul şi dejecţiile coboară într-un alt rezervor, tapetat cu un sac menajer special.

Acest al doilea rezervor poate fi tras afară, iar sacul cu dejecţii doar se ridică, se sigilează şi se înlocuieşte cu unul curat. Deşeurile amestecate în rumeguş pot fi folosite pentru producerea unui compost, adică îngrăşământ pentru sol. "În Bihor, pot fi predate şi la centrala din Săcueni, care foloseşte biomasă pentru producţia de energie electrică", spune Teo pentru Bihoreanul.

Avantajul cel mai mare al acestei toalete este că nu are nevoie de anevoioasa vidanjare şi nici nu miroase respingător, cum se întâmplă adesea cu toaletele ecologice. "Rumeguşul neutralizează 80-90% din mirosuri", precizează Teodor. Pentru o şi mai mare eficienţă, recomandă folosirea în rezervorul pentru dejecţii a unor bucăţi mici de lemn, similare scoarţei de copaci decorative, cu miros de mentol.

Alături de partenerii săi, tânărul a realizat până acum două prototipuri ale produsului, pe care le prezintă potenţialilor clienţi. Pentru că golirea toaletei se face uşor, Arida Cultus se potriveşte bine în zonele publice. "În Oradea şi în tot judeţul ne lipsesc toaletele publice. De ce să nu avem o toaletă în staţiile de autobuz din judeţ, în parcurile din oraş, nu mai zic de zonele turistice montane?", zice Teodor.

S-a amuzat teribil când, la finalul unei şedinţe foto pentru produsul său, în Cetate, mai mulţi trecători au crezut că Arida Cultus este chiar o toaletă publică şi au vrut să o folosească. "La câţiva metri erau cele ecologice din plastic, dar nimeni nu s-a dus spre ele", povesteşte orădeanul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#toaleta, #rumegus, #gunoi , #stiri afaceri
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Poza borba
borba
rank 5
Asta inseamna sa faci bani si din c…t! 😀